Site icon evrytanikospalmos.gr

Άρθρο. Όλα έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά.

Οδηγίες για να γίνουν πιο εύκολες οι μέρες στο σχολείο, για μαθητές και γονείς

Γράφει η Ιφιγένεια Θεοχαρίδη, Εξειδικευμένη Ειδική Παιδαγωγός με μετεκπαίδευση στην παιδοψυχιατρική, στις διαταραχές άγχους και φοβίας σε παιδιά και εφήβους

Έφτασε ο καιρός, πρώτη μέρα στο σχολείο και για κάποια παιδιά είναι η πρώτη φορά (παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο), ενώ για άλλα μια μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο ή το λύκειο ή μία αλλαγή σε νέο σχολείο. Για όλα, όμως, τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία, παραμένει μία μεταβατική περίοδος, καθώς αποτελεί κάτι νέο και άγνωστο, που φυσικά μπορεί να προκαλεί φόβο και ανασφάλεια, τόσο σε εκείνα αλλά και, περισσότερο ίσως, στους γονείς. Αυτή η περίοδος μπορεί να εξελιχθεί πιο ομαλά, αν οι γονείς είναι προετοιμασμένοι, ώστε να μπορέσουν να καθοδηγήσουν, να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά στο νέο τους ξεκίνημα.

Κανόνες που θα ήταν καλό να τηρήσετε:

Είναι απαραίτητο να δίνουμε μία περίοδο, τουλάχιστον ενός μήνα, ώστε να δούμε, ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει το παιδί και πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό σημαίνει ότι όλο αυτό το διάστημα παρατηρούμε, ακούμε και μαθαίνουμε από το ίδιο το παιδί και τη δασκάλα/δάσκαλο τι συμβαίνει. Με αυτό τον τρόπο μόνο μπορούμε να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το παιδί.

 

 

Exit mobile version