Site icon evrytanikospalmos.gr

Αρνί Ευρυτανίας: Ανάδειξη & ταυτοποίηση της υψηλής ποιότητας του κρέατός του

Προϋπολογισμός της μελέτης 56.500 €

Νέα σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα του στο Καρπενήσι υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, για την επένδυση στον αγροτικό τομέα της Ευρυτανίας και συγκεκριμένα στην κτηνοτροφία. Η νέα σύμβαση αφορά την «ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΗΣ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΡΝΙΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗΣΗΣ ΤΟΥ», προϋπολογισμού 56.500,00 €, με σκοπό την πιστοποίηση του.

Όπως ανακοίνωσε η περιφερειακή αρχή, το βασικό αντικείμενο του έργου είναι η μελέτη της επίδρασης του περιβάλλοντος και της βόσκησης στα ορεινά λιβάδια της Ευρυτανίας, στην παραγωγή κρέατος αρνιού με λιγότερο εκατοστιαίο (%) λίπος, ανώτερη σύνθεση λιπαρών οξέων και γενικά ουσιών που προάγουν την ανθρώπινη υγεία. Στόχος του έργου είναι η συμβολή στην ανάπτυξη της προβατοτροφίας της περιοχής, στην ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και συνολικά της τοπικής οικονομίας, μέσω της ανάδειξης της αξίας και της ταυτότητας των προϊόντων κρέατος, ως εργαλεία για την πιστοποίηση τους (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, ΠΓΕ ή άλλο).

Το Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι, θα είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος με την συνεργασία των κτηνοτρόφων της περιοχής και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΠΕ Ευρυτανίας.

Με την συγκεκριμένη σύμβαση προγραμματίζονται οι κάτωθι ενέργειες:

Η χρηματοδότηση του ερευνητικού αυτού έργου γίνεται από το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και η ολοκλήρωσή του αναμένεται εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. 

Σε δήλωση του ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας ανέφερε τα εξής: «Σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό που διαθέτει στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι., επενδύουμε στην κτηνοτροφία της περιοχής μας με υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης, με σκοπό την ανάδειξη της υψηλής ποιότητας των τοπικών προϊόντων και στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων μας, ώστε ο καθημερινός τους κόπος να πιάνει τόπο και να αναδεικνύεται η αξία των τοπικών προϊόντων στο ράφι του καταναλωτή».

Exit mobile version