Site icon evrytanikospalmos.gr

Βίνιανη: Με σεμνή τελετή τιμήθηκαν τα 78 χρόνια από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α

Επετειακή Εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 78 χρόνων από την ίδρυση της Π.Ε.Ε.Α πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου και ώρα 11:00πμ, στο Ιστορικό Σχολείο – Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Βίνιανης.
Η τελετή ήταν σεμνή παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

Για την επέτειο η Αντιδήμαρχος Αγράφων, Αννέτα Κοτρώνα, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Στις 10 Μάρτη του 1944, στο χωριό Βίνιανη της Ευρυτανίας, ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως Κυβέρνηση του Βουνού, αφού έτσι την κατέγραψε ο λαός στη δική του μνήμη κι έτσι πέρασε στη λαϊκή ψυχή από γενιά σε γενιά.
«Βυθισμένη» στην ιδιόμορφη ορεινή ομορφιά της Ευρυτανίας, η Βίνιανη βρίσκεται
ανάμεσα σε έλατα που μονάχα ο δρόμος χωρίζει από πελώρια πλατάνια, τα οποία ποτίζουν τα κλαδιά τους στα νερά του Μέγδοβα. Σ’ αυτήν την πανέμορφη τοποθεσία, είναι το μέρος που η ηγεσία του ΕΑΜ μετέτρεψε σε προπύργιο του απελευθερωτικού αγώνα.
Ήδη από το Μάρτη του 1944, η Βίνιανη ήταν η έδρα της Κυβέρνησης του Βουνού.
Εδώ πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες, κομβικής σημασίας συσκέψεις που έθεσαν τον άξονα δράσης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί ευθύς εξαρχής:
η Εθνική Απελευθέρωση. Η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας. Η βελτίωση,
ολοκλήρωση και απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προσαρμογή του λαϊκού στρατού στις αξιώσεις της νέας πραγματικότητας. Η
ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών του ελληνικού λαού και η περίθαλψη των θυμάτων
του κατακτητή…».

Exit mobile version