Site icon evrytanikospalmos.gr

Εφορία: Νέα ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών σε 24 ή 48 δόσεις

Το υπουργείο Οικονομικών δίνει δεύτερη ευκαιρία στους πληττόμενους οφειλέτες να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία με την πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 μηνιαίων δόσεων, χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αφορά όσους ήταν την 1η Νοεμβρίου 2019 ενταγμένοι στην παλιά πάγια ρύθμιση αλλά μετά την ημερομηνία αυτή τέθηκαν εκτός, είτε επειδή δεν κατέβαλαν δόσεις είτε επειδή άφησαν απλήρωτα ή αρρύθμιστα άλλα νεότερα χρέη τους.

Πιο συγκεκριμένα όσοι είναι πληγέντες της πανδημίας μπορούν από σήμερα κιόλας να ενταχθούν στις 24 ή 48 δόσεις υποβάλλοντας αίτηση επανένταξης στην πλατφόρμα που έχει ήδη ανοίξει.

Η επανένταξη γίνεται χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και δεν επιφέρει πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όσοι όμως δεν είναι πληγέντες θα χρειαστεί να περιμένουν έως την 1/10/2021 για να ξαναρυθμίσουν. Και εδώ δεν επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις, προβλέπονται όμως εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα κριτήρια της περιουσίας

Για οφειλέτες φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες, φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες, νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες, η αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και η οποία προκύπτει από την τελευταία εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού του φόρου του οικείου φορολογικού έτους και, εφόσον αυτή δεν έχει εκδοθεί, του αμέσως προηγούμενου, δεν υπερβαίνει τις 280.000 ευρώ και τα μεταφορικά μέσα του αιτούντος, που αποκτήθηκαν εντός της τελευταίας τριετίας για ιδιωτική χρήση, να έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Ποιοι αποκλείονται

Δεν υπάγονται στη ρύθμιση της παρούσας απόφαση, οι οφειλέτες που απέκτησαν ακίνητη περιουσία από επαχθή αιτία (αγορά) το δωδεκάμηνο που προηγείται της αίτησης υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση της παρούσας, εφόσον το τίμημα υπερβαίνει το 40% του συνολικού υπολοίπου προς καταβολή της απωλεσθείσας ρύθμισης. Οι οφειλέτες που αιτούνται την υπαγωγή τους στην εν λόγω ρύθμιση οφείλουν να αναγράψουν επί της αίτησής τους είτε ότι δεν απέκτησαν ακίνητη περιουσία από επαχθή αιτία το δωδεκάμηνο που προηγείται της αίτησης υπαγωγής είτε το τίμημα στην περίπτωση απόκτησης ακίνητης περιουσίας.

(πηγή: aftodioikisi.gr)

Exit mobile version