• Με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς, επενδυτές και πολίτες προτείνουν και αποφασίζουν για την αξιοποίησή της.
  • Με έργα ύψους 2.164.000€ από την Περιφέρεια Στερεάς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις.

 

Στις 11 Αυγούστου 2017 άνοιξε η δημόσια διαβούλευση για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον όλης της περιοχής. Το έναυσμα έδωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναρτώντας στην επίσημη ιστοσελίδα της, την πλατφόρμα της διαβούλευσης και καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο, ιδιώτη ή φορέα, που προτίθεται να επενδύσει στην περιοχή ή έχει κάποια σχετική πρόταση να συμμετάσχει.

Μετά την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που είχε εκπονήσει, σε συνεργασία και με το νομό Ευρυτανίας,  σχετική μελέτη από το 2014, φαίνεται τώρα ότι και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει θέσει την αξιοποίηση της Λίμνης των Κρεμαστών ως υψηλή προτεραιότητα, με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί από την Περιφερειακή Αρχή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη σελίδα της Διαβούλευσης, σημαντικό εργαλείο προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί και η μελέτη που αφορά στο Ολοκληρωμένο Σχέδιο για την Διαχείριση και Ανάδειξη της περιοχής της Λίμνης (που εκπονήθηκε το 2014), αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι επενδυτές μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις μέχρι και το 65% του προτεινόμενου προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με την Π.Ε. Ευρυτανίας η μελέτη προτείνει αρκετές δράσεις σε επίπεδο απλών προτάσεων, αλλά δεν είχε μέχρι σήμερα ωριμάσει προκειμένου να προχωρήσει στην χρηματοδότηση και υλοποίηση κάποιων από αυτά τα έργα.

Συγκεκριμένα με επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης  Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός καταγράφει όλα τα έργα που υλοποιούνται ή βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης και σχετίζονται με την Λίμνη των Κρεμαστών και αναφέρει:

‘‘Η Π.Ε Ευρυτανίας αξιοποιώντας τη μελέτη αυτή αλλά και άλλες δυνατότητες που έχει, έχει εντάξει στο ΠΔΕ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνολικά έργα ύψους 2.164.087,90 € που αφορούν την περιοχή παρέμβασης σύμφωνα με την μελέτη, και συγκεκριμένα:

Έργα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση της Δυτικής όχθης Αγραφιώτη – Παραλίμνια διαδρομή από Τσούκα έως Τριπόταμο :

Έργο                                                                                                                                  Δαπάνη                         Εξέλιξη
Βελτίωση Παραλίμνιου Δρόμου Τσούκας- Τριπόταμου                                        240.000,00 €                 Σε υλοποίηση
 Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας στον Οδικό Άξονα Τσούκα- Τριπόταμος             400.000,00 €                 Σε υλοποίηση

Έργα που έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση της Νότιας όχθης λίμνης ανατολικά της Γέφυρας Επισκοπής – Φιδάκια:

Έργο                                                                                                                                        Δαπάνη                    Εξέλιξη
Βελτίωση Δρόμου Φιδάκια- Αγ. Βλαχέρνα                                                                195.000,00 €               Σε υλοποίηση
 Ασφαλτόστρωση Οδικού Δικτύου Φιδάκια- Αγ. Βλαχέρνα- Αμπέλια                  240.000,00 €              Σε υλοποίηση

Έργα που έχουν να κάνουν με την Δημιουργία υποδομών για ναυταθλητικές δραστηριότητες νότια του Παρκιού στον Ποταμό Ταυρωπό:

Έργο                                                                                                                                       Δαπάνη              Εξέλιξη
Μελέτη για την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου

“Κατασκευή πίστας Κανό – Καγιάκ                                                                                  33.000,00 €        Σε υλοποίηση

στη θέση Παρκιό στην Π.Ε. Ευρυτανίας”

Έργα που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών στον οικισμό της Ανατολικής Φραγκίστας:

Έργο                                                                                                                                      Δαπάνη               Εξέλιξη
Συντήρηση- Αποκατάσταση Ι.Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος                                 350.000,00 €         Σε υλοποίηση
Διαρρύθμιση Υφιστάμενου Κτιρίου- Τμήματος Πνευματικού Κέντρου             706.087,90 €       Για Δημοπράτηση

‘‘Γεώργιος Καφαντάρης’’ Δ.Ε. Φραγκίστας Δήμου Αγράφων

 

Επιπλέον σε θεσμικό επίπεδο η Π.Ε. Ευρυτανίας έχει ολοκληρώσει έναν κύκλο επαφών με την ΔΕΗ με δύο συναντήσεις στις οποίες ξεκαθαρίστηκαν τα θεσμικά θέματα που αφορούν την χρήση της Λίμνης των Κρεμαστών αλλά και η σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ για την τουριστική αξιοποίηση της Λίμνης.

Η πλατφόρμα της Διαβούλευσης θα παραμείνει ενεργή έως και τις 11 Οκτωβρίου (σύμφωνα με την σχετική ιστοσελίδα) και ήδη φαίνεται ότι έχει κινητοποιήσει και φορείς της Δυτικής Ευρυτανίας και συγκεκριμένα την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, με τον Πρόεδρό της κ. Αλέξη Καρδαμπίκη να κοινοποιεί δέκα προτάσεις για την αξιοποίηση της λίμνης. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Προτάσεις στη διαβούλευση για λίμνη Κρεμαστών

  1. Τελικές ενέργειες για τη Θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. σύμφωνα με το Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται.

Για το θέμα της θέσπισης των ανταποδοτικών, που ξεκίνησε από την Αδελφότητα Γρανιτσιωτών συμφωνούν,

-Η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Vestager, που σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή κ. Γραμματικάκη, ‘ήταν ξεκάθαρη απαντώντας  ότι  «η επίμαχη επιβάρυνση αποτελεί ειδική εισφορά που αποδίδεται από παραγωγούς ενέργειας ανεξάρτητα από το μέγεθός τους». Για την θέσπιση ανταποδοτικού τέλους από τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού των Κρεμαστών, συνηγορούν επίσης το ΤΕΕ, η ΚΕΔΕ και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με έγγραφά τους προς τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών.

Απομένει η νομοθετική ρύθμιση και σε περίπτωση κωλυσιεργίας η προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Για το θέμα έχουν ενημερωθεί όλα τα πολιτικά κόμματα.

  1. Το βασικό πρόβλημα της λίμνης είναι η στάθμη των νερών.

Όπως είναι φυσικό η στάθμη των νερών εξαρτάται από την ποσότητα που μπαίνει και από την ποσότητα που βγαίνει. Συνεπώς τα ελεγχόμενα φράγματα στον Αχελώο όπως αυτό της Μεσοχώρας μπορούν να καθορίσουν  μερικώς την ποσότητα των νερών που θα εισρέουν στη λίμνη. Από την άλλη η ΔΕΗ δεν πρέπει να συνεχίζει να κάνει υπεράντληση των νερών αγνοώντας τις μεγάλες διακυμάνσεις. Επίσης είναι γνωστό ότι το Πανεπιστήμιο Πάτρας  διαπιστώνει μεγάλες διαρροές νερού που αγγίζουν το 36% και συστήνει στη ΔΕΗ έργα για τον περιορισμό της που προφανώς λόγω κόστους δεν γίνονται.

  1. Ποιότητα νερών

Για την ποιότητα των νερών της λίμνης που θα μπορέσει να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα απαιτείται έρευνα και διαπίστευση από σχετικό φορέα Διεθνούς κύρους. Οι ενδεχόμενες μολύνσεις των ποταμών που καταλήγουν στη λίμνη, εφόσον υπάρχουν πρέπει να περιοριστούν για να εξασφαλιστεί  η ποιότητα των νερών. Η καθαρότερη λίμνη της Ευρώπης δεν αρκεί να το λέμε, πρέπει να είναι διαπιστευμένο, γιατί αυτό θα είναι και το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα.

4.Η συγκρότηση ενιαίου φορέα

Η συγκρότηση ενιαίου φορές διαχείρισης της λίμνης και των πολλών ποταμιών είναι αναγκαία, γιατί και τα ποτάμια μας είναι ένας πλούτος που ακόμα παραμένει αναξιοποίητος. Μοναδική όαση κινητικότητας για την αξιοποίηση των ποταμιών, είναι η προσπάθεια ανάδειξης της κοιλάδας του Αχελώου που τον τελευταίο χρόνο το σύνολο των ΜΜΕ ασχολείται επισταμένα.

5.Πολιτιστική εκδήλωση με επίκεντρο τη λίμνη

Με επίκεντρο τη λίμνη και ίσως κάποιο νησάκι της λίμνης, ανάπτυξη πολιτιστικής δραστηριότητας πανελλαδικής ή και πανευρωπαϊκής εμβέλειας και προβολής που θα αναδείξει και θα προβάλλει την λίμνη και την περιοχή. (όπως πχ στις Πρέσπες κλπ) .

6.Επίστρωση πλαζ

Στις όχθες που θα επιλεγούν για να γίνουν πλαζ για τους λουόμενους και αφού υπάρχει το μεγάλο ανεβοκατέβασμα, θα πρέπει να εξετασθεί το στρώσιμό τους με χαλίκι που θα διευκολύνει τους λουόμενους και θα βελτιώσει  την σημερινή καλοκαιρινή εικόνα.

  1. Διοργάνωση αγώνα δρόμου με επίκεντρο τη λίμνη

Να καθιερωθούν αθλητικοί αγώνες δρόμου γύρω από τη λίμνη, όπως γίνεται στον Όλυμπο, στην Ελασσόνα, στο Μέτσοβο κλπ. Πολλά ιδρύματα όπως πχ το Ίδρυμα Νιάρχου χρηματοδοτούν τέτοιες προσπάθειες. Εφόσον επιτραπεί, και κωπηλατικοί αγώνες μπορούν να γίνουν στη λίμνη.

8.Ανάπτυξη ιχθυοκαλλιέργειας

Εφόσον αποδειχθεί η καταλληλότητα των νερών και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρήσεις και στον τομέα αυτό. Είναι φυσικό ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον εφόσον υπάρξει και κέρδος.

9.Η προσβασιμότητα στη λίμνη

Η προσβασιμότητα στη λίμνη πρέπει να διευκολυνθεί με δρόμους για να μπορεί να φθάσει ο επισκέπτης. Πρέπει, να εξεταστεί και η κατασκευή κάθετων δρόμων σε επιλεγμένα σημεία.

  1. Μοναστήρι Τατάρνας

Σε συνεργασία με τους θρησκευτικούς φορείς να καθοριστούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις  που θα αναδείξουν το μοναστήρι και την περιοχή.