Site icon evrytanikospalmos.gr

Σε κοινό ‘μέτωπο’ Γκλέτσος, Αναγνωστάκης, Μπατζελή για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Σε κοινό ‘μέτωπο’ τάχθηκαν με ερώτηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, Απόστολος Γκλέτσος, επικεφαλής της παράταξης «Ενωτική Περιφερειακή Παράταξη», Δημήτρης Αναγνωστάκης, επικεφαλής της παράταξης «Στερεά  Υπεροχής», Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής της παράταξης «πατρίδα μας η Στερεά». Συγκεκριμένα αναφέρει η ερώτηση που συζητήθηκε προ Ημερήσιας Διάταξης:

«ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΜΕΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Α. Επισημαίνοντας ότι:

Β. Λαμβάνοντας υπόψη ότι :

Γ. Εκφράζοντας την αγωνία των συμπολιτών μας που βρίσκονται στην δίνη των καταστροφικών επιπτώσεων του κορονοϊού, την διαβεβαίωση  εκ μέρους μας της ανάγκης στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές  και γνωρίζοντας τις δυνατότητες που είχαμε και μπορούμε να τις διευρύνουμε με σημαντικές πρωτοβουλίες, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διαπιστώνουμε και βάση των προαναφερθέντων:

Δ. Εισηγούμαστε: Προτάσεις χρηματοδότησης για την επέκταση του προγράμματος στήριξης των ΜΜΕ

Όλα τα προαναφερόμενα θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη αν είχατε επιμεληθεί ένα μηχανισμό ικανής αντίδρασης, γρηγορότερης παρέμβασης, δυναμικότερης απαίτησης από το κεντρικό κράτος αλλά και άμεσης δράσης που επιβάλλεται λόγω των  ειδικών συνθηκών που βιώνουν οι πολίτες.

Η Περιφέρεια της Στερεάς πρέπει να αντιμετωπίσει την κρίση με όλες τις δυνάμεις της, με αναδιάταξη των πολιτικών της και των διαχειριστικών της υπηρεσιών. Η ανεργία, η υποαπασχόληση δεν μπορεί να είναι τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της Περιφέρεια μας που την ταλαιπώρησαν επί χρόνια.

Η Περιφέρεια μας να είναι ισότιμη στους προϋπολογισμούς των υπόλοιπων Περιφερειών και να διαπραγματευτεί με τα συλλογικά θεσμικά  όργανα και την τροποποίηση και του κοινοτικού προγράμματος με ελαστικοποίηση των κριτηρίων επιλογής, λόγω εκτάκτου ανάγκης.

Προτείνουμε:

Στο πλαίσιο που μας επιβάλλει η θέση μας ως περιφερειακές παρατάξεις, να προωθήσουμε στις αρμόδιες υπηρεσίες  συγκεκριμένα και κοστολογημένα σημεία αύξησης του προϋπολογισμού στήριξης των ΜΜΕ :

σε πρώτη φάση, αύξησης του προϋπολογισμού βάση των ισχυόντων προϋποθέσεων από 10 σε 40 εκ. ευρώ με τρέχουσα υπερδέσμευση. Εάν αυτά τα ποσά δεν επαρκούν και εφόσον η δράση μη επιστρεπτέας ενίσχυσης θα υλοποιηθεί το 2021, θα μπορούσαν δυνητικά να ενταχθούν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις εφόσον το υπόλοιπο ποσό θα λειτουργήσει ως γέφυρα για την επόμενη προγραμματική περίοδο και θα δώσει και απορροφητικότητα σε εμπροσθοβαρή βάση.

και

σε δεύτερη φάση-η διαπραγμάτευση της οποίας γίνεται ταυτόχρονα με την πρώτη φάση-να  υπάρξει  πρόβλεψη  δεύτερης αύξησης του προϋπολογισμού έως και σε 80 εκατ. ευρώ, με κεντρική τροποποίηση και των προϋποθέσεων για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των επιχειρήσεων που είχαν μείωση τζίρου 50% και άνω.   

Οι επιπρόσθετοι συνολικοί πόροι να αναζητηθούν από τα υπόλοιπα του συνολικού ΕΣΠΑ  και από την εμπροσθοβαρή εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στο 2021.

Το ποσό  που προσδιορίζουμε , είναι ικανό μακροοικονομικά να προκαλέσει αντίκτυπο στην Περιφερειακή οικονομία δίνοντας την δυνατότητα να γίνει διατήρηση θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων. 

Κλείνοντας τονίζουμε ότι:

Πολιτικά και τεχνοκρατικά σας καταθέτουμε τις προτάσεις μας και σας δείχνουμε ένα δρόμο θεσμικής και διαπαραταξιακής διαβούλευσης για μεγαλύτερη και γρηγορότερη αντίδραση, παρέμβαση και δράση.

Οι συμπολίτες μας και οι ΜΜΕ αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και οι εκπρόσωποί τους, τα συλλογικά του όργανα οι θα έπρεπε να έχουν κληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να μας εκθέσουν και την πραγματική δική τους διάσταση των προβλημάτων τους.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες τους στις πραγματικές  διαστάσεις εκτάκτου ανάγκης, άμεση απαίτηση και συμβολή σε αυτό θα είναι η ενεργοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προς όφελος των πολιτών της Περιφέρειας.»

 φωτο αρχείου

Exit mobile version