“Σωτήρη Πέτρουλα, σε πήρε ο Λαμπράκης, σε πήρε η λευτεριά…”

0
2639

Γράφει ο Κώστας Μπουμπουρής

Σωτήρη Πέτρουλα, σε πήρε ο Λαμπράκης, σε πήρε η λευτεριά…”

(Μίκης Θεοδωράκης, 21 Ιούλη 1965)

Στα “Ιουλιανά” (15-7-1965), με την παραίτηση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου μετά την διαφωνία του με το Παλάτι, Πρωθυπουργός στην δοτή κυβέρνηση ορίσθηκε ο Γ. Αθανασιάδης-Νόβας. Στο υπουργικό συμβούλιο συμμετείχαν και οι “αποστάτες” Σπύρος Κωστόπουλος, Ιωάννης Τούμπας και Κων/νος Μητσοτάκης.

Με την αντισυνταγματική αυτή ενέργεια του Βασιλιά Κων/νου και της βασιλομήτορος Φρειδερίκης ο λαός αντέδρασε. Στις 21 του μήνα φοιτητές, εργάτες και σύσσωμος ο λαός βγήκε στους δρόμους. Η Αστυνομία πήρε εντολή από την πολιτική της ηγεσία να διαλύσει την πάνδημη συγκέντρωση από την Πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους με γκλόμπς και δακρυγόνα. Τραυματίσθηκαν αρκετοί διαδηλωτές και συνελήφθησαν γύρω στους 250. Μεταξύ των τραυματισθέντων στην οδό Σταδίου και Λαδά ήταν και ο φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας στις 22.00′. Στις 03.00΄ενώ είχε μεταφερθεί στο σταθμό Α’ βοηθειών του Ε.Σ. επί της οδού Γ’ Σεπτεμβρίου, αναφέρθηκε ο θάνατός του. Το ψευδές επίσημο πόρισμα της Ιατροδικαστικής έκθεσης έγραφε ως αιτία θανάτου την ασφυξία, εξαιτίας δακρυγόνων. Η Αστυνομία προσπάθησε να ενταφιάσει το νεκρό κρυφά από τους οικείους του, πριν ανατείλει ο ήλιος στο Γ’ Νεκροταφείο. Ο αρμόδιος ιερέας αρνήθηκε κάτι τέτοιο και με την παρέμβαση του Εισαγγελέα ο νεκρός παραδόθηκε στους οικείους. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ιδιωτών πραγματογνωμόνων (ιατροδικαστών), ο θάνατος προήλθε από στραγγαλισμό, αφού και τα τραύματα γύρω από το λαιμό του ήταν εμφανή. Η κηδεία από την Μητρόπολη στο Α’ Νεκροταφείο κατέληξε σε τεράστια διαδήλωση. Ο Γεώργιος Παπανδρέου κατάγγειλε δημόσια την κυβέρνηση Νόβα με την δήλωση: “Η κυβέρνηση Νόβα δεν ηρκέσθη να είναι κυβέρνησις προδοσίας. Έγινε και κυβέρνησις αίματος. Πρέπει να εξαφανισθεί από προσώπου της γης και να λογοδοτήσει δια τα εγκλήματά της”. Όπως και πραγματικά έγινε μετά από λίγες ημέρες με την πτώση της. Δυστυχώς όμως τον διαδέχτηκαν άλλοι όμοιοι εγκάθετοι αχυράνθρωποι πολιτικοί. Ο Σωτήρης Πέτρουλας, φοιτητής Α.Σ.Ο.Ε.Ε. από το Οίτυλο Μάνης, από νεαρή ηλικία οργανώθηκε στη νεολαία της Ε.Δ.Α. και αποβλήθηκε από την σχολή για πολιτικούς λόγους. Αργότερα προσχώρησε στη Δημοκρατική νεολαία Λαμπράκη. Ο Μίκης Θεοδωράκης την ίδια μέρα της κηδείας έγραψε το ομώνυμο τραγούδι για τον Σωτήρη Πέτρουλα και αργότερα το μελοποίησε. Οι φοιτητές Α.Σ.Ο.Ε.Ε. το 1975 ονόμασαν το Σύλλογό τους “Σωτήρης Πέτρουλας”. Στη θέση που δολοφονήθηκε έχει στηθεί γλυπτό αφιέρωμα για την μαρτυρική του θυσία. Ο Δήμος Αθηναίων τιμώντας τον έδωσε τ΄ όνομά του σε δημοτικό αθλητικό κέντρο που βρίσκεται Β.Δ. της Πανεπιστημιούπολης.

Εμείς από αυτή εδώ τη στήλη, παραθέτουμε ένα ταπεινό αφιέρωμα 52 χρόνια και λίγες μέρες μετά, έτσι για να μην ξεχνιούνται τέτοιες θυσίες, αλλά και τα ανοσιουργήματα του παρακράτους διαχρονικά..!

Κώστας Μπουμπουρής

Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

(k.boubouris@yahoo.gr)