Ο σκουπιδότοπος στο Δέλτα του Σπερχειού είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης και των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος

2530

του Στέφανου Σταμέλλου*

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται καταγγελία για παράνομες χωματερές μέσα στην περιοχή NATURA και περισσότερο στο Δέλτα του Σπερχειού και στις ακτές του Μαλιακού.  Τρανταχτές είναι οι περιπτώσεις των σκουπιδιών στον παράδρομο του ΠΑΘΕ, στην τεχνητή κοίτη του Σπερχειού δίπλα στο νεκροταφείο της Ανθήλης, στον δανειοθάλαμο της Ροδίτσας και στο Λιανοκλάδι, στην Αγία Τριάδα Μώλου, στη γέφυρα της Γερμανικής Τάφρου δίπλα στον Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας και άλλες.

Όμως η περίπτωση αυτή τώρα, ο σκουπιδότοπος λίγο μετά και νότια του Βιολογικού Καθαρισμού Λαμίας, ανατολικά του ΠΑΘΕ στο ύψος του SOULIS, είναι ένα τεράστιο έγκλημα. Η υπόθεση πρέπει να απασχολήσει τη Δικαιοσύνη και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, γιατί, εκτός των άλλων, αφορά περιοχή NATURA και Ζώνη Ειδικής Προστασίας(ΖΕΠ) για τα πουλιά, σε μικρή απόσταση από τις ακτές του Μαλιακού και ανάμεσα στους ορυζώνες και τις άλλες καλλιέργειες. Τα περισσότερα από αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταλήγουν στο βυθό του Μαλιακού.

Είναι σίγουρο ότι οι δράστες είναι γνωστοί. Τα σκουπίδια δεν πέφτουν από τον ουρανό, τα μεταφέρουν φορτηγά και τα φορτηγά έχουν ιδιοκτήτες και οδηγούς. Είναι ακριβώς δίπλα σε αγροτικό δρόμο και πολύ κοντά υπάρχουν μελίσσια. Η εναπόθεση δεν γίνεται νύχτα.

Το πρόβλημα ξεκινάει από την έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων, από τη μη παρακολούθηση από την αυτοδιοίκηση της διάθεσης όλων των ειδών και όλων των ρευμάτων των απορριμμάτων, τη μη εξασφάλιση της λειτουργίας Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Εκσκαφών κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).

Κατά τη γνώμη μας πρέπει άμεσα να γίνει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών για να σταματήσει επιτέλους αυτό το κακό και να καθοριστούν οι ευθύνες και οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο, πώς θα γίνει η άμεση απομάκρυνση και η αποκατάσταση της βλάβης της περιοχής. 

Και φυσικά κάθε τέτοια περίπτωση να αποστέλλεται στη Δικαιοσύνη και στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος.