Site icon evrytanikospalmos.gr

4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Γράφει ο Δρ Απόστολος Γεώργιος Ι. Σοφός, Χειρουργός, Πρόεδρος του Παραρτήματος Καρπενησίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, που τιμάται στις 4 Φεβρουαρίου κάθε χρόνου, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση των νεοπλασιών.

Ο «Ευρωπαϊκός κώδικας κατά του καρκίνου» πρωτοσυντάχθηκε το 1987 και έκτοτε έχει αναθεωρηθεί αρκετές φορές με στόχο τη μείωση του αριθμού των καρκινοπαθών και την αύξηση της επιβίωσής τους.

Δυστυχώς ο καρκίνος σήμερα αποτελεί την δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου για τους Ευρωπαίους ηλικίας 35-65 ετών. Δυστυχώς οι μισοί απ’ όσους εμφανίσουν μια μορφή καρκίνου θα πεθάνουν από την αρρώστια αυτή. Αυτό συμβαίνει γιατί σε πλείστες περιπτώσεις η πάθηση διαγιγνώσκεται με μεγάλη καθυστέρηση και σε προχωρημένα στάδια.

Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί πρωτογενώς (βελτίωση του τρόπου ζωής που ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου) είτε να έχει αίσια κατάληξη δευτερογενώς, δηλαδή με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες.

Ο «Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου» προβλέπει τα εξής, τόσο για την πρόληψη όσο και για την έγκαιρη διάγνωση των κακοήθων παθήσεων με τελικό στόχο τη δραστική μείωση των θανάτων από κακοήθη νεοπλάσματα.

  1. Βραχνάδα στη φωνή
  2. Επίμονο βήχα
  3. Κάποιο εξόγκωμα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος
  4. Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  5. Κάποια πληγή που δεν επουλώνεται, ακόμα και στο στόμα
  6. Κάποια «ελιά» ή «κρεατοελιά» που αλλάζει μέγεθος, σχήμα και χρώμα.
  7. Κάποια ανεξήγητη αλλαγή στην ούρηση
  8. Μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου και / ή αίμα στα κόπρανα
  9. Μια αιμορραγία μη τραυματική που εμφανίζεται στα πτύελα ή στα ούρα.

Τι πρέπει να προσέχουν οι πληθυσμιακές μονάδες

Η ύπαρξη οικογενειακού γιατρού που θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί τους πολίτες για όλες αυτές τις δράσεις είναι εξαιρετικά σημαντική και όχι μόνο για τον καρκίνο, αλλά και για μια σειρά άλλων σημαντικών χρόνιων νοσημάτων.

Exit mobile version