Σε μια επικίνδυνη «πίστα» επιβίωσης έχει μετατραπεί η Εθνική Οδός 38 (ΕΟ38), η οποία συνδέει το Αγρίνιο με το Καρπενήσι, προκαλώντας την έντονη αγανάκτηση οδηγών και κατοίκων. Την Παρασκευή 27 Μαρτίου, το οδικό δίκτυο στο ύψος της Δημοτικής Κοινότητας Χούνης Παρακαμπυλίων ουσιαστικά «αφανίστηκε», καθώς τεράστιες πέτρες από κατολισθήσεις και λιμνάζοντα νερά έκλεισαν τον δρόμο, εγκλωβίζοντας διερχόμενα οχήματα.
Ευρωπαϊκή Οδός μόνο στα χαρτιά
Αν και το συγκεκριμένο τμήμα αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Οδού Ε952, η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες των Παρακαμπυλίων απέχει παρασάγγας από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι οδηγοί περιγράφουν τη μετακίνησή τους προς την εργασία και τα σπίτια τους ως έναν διαρκή «Γολγοθά», ενώ με δόση πικρού χιούμορ παρομοιάζουν τη διαδρομή με το γνωστό τηλεπαιχνίδι δοκιμασιών «Το Κάστρο του Τακέσι».
«Στο τέλος της διαδρομής δεν απονέμεται βραβείο στους οδηγούς που καταφέρνουν να διασχίσουν τη “φονική” πίστα και να φτάσουν στον προορισμό τους ζωντανοί», αναφέρουν χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής, αναδεικνύοντας το μέγεθος της επικινδυνότητας.
Το ερώτημα των 2.000.000 ευρώ
Η σοβαρότερη πτυχή της καταγγελίας αφορά τη διαχείριση των κονδυλίων για τη συντήρηση του δρόμου. Όπως επισημαίνεται, τον Μάρτιο του 2024 διατέθηκαν 2 εκατομμύρια ευρώ ειδικά για τη βελτίωση του οδικού δικτύου και την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων.
Δύο χρόνια μετά, η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης γεννά αμείλικτα ερωτήματα:
- Πού απορροφήθηκαν τα 2.000.000€, αφού καμία ενέργεια αντιμετώπισης δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί;
- Γιατί επικρατούν αυτές οι άθλιες συνθήκες σε μια ευρωπαϊκή χώρα, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών;
Σε δήλωσή της, η κ. Μαργαρίτα Γ. Παπανικολάου, ενεργή πολίτης της περιοχής εξαπολύει δριμεία επίθεση στις αρμόδιες αρχές, κατηγορώντας τες για πλήρη αδιαφορία απέναντι στις ανησυχίες των πολιτών:
«Αυτό που πρέπει να προβληματίζει τους ψηφοφόρους, πέρα από το γεγονός ότι εγκατέλειψαν εντελώς τα χωριά μας, είναι ότι ακόμη και ύστερα από τις ανησυχίες των πολιτών δεν κάνουν τίποτα. Δεν λογαριάζουν καμία ηθική στα βασικά θέματα ασφαλείας των πολιτών που υπηρετούν».
Η κατάσταση στην ΕΟ Αγρινίου – Καρπενησίου παραμένει κρίσιμη, με το οδικό δίκτυο να παραδίδεται στα στοιχεία της φύσης και τους κατοίκους να ζητούν άμεσες απαντήσεις και έργα, πριν η επόμενη κατολίσθηση οδηγήσει σε τραγωδία.
