Site icon evrytanikospalmos.gr

Ο Ευρυτάνας της Εβδομάδας

prof

Όνομα: Αντιγόνη Πανάρα

Ιδιότητα: Επαγγελματίας εστίασης

Τόπος Διαμονής: Καρπενήσι

Τόπος Καταγωγής: Κρίκελλο

ΕΠ.  Κυρία Πανάρα, εδώ και δεκαετίες κρατάτε τα σκήπτρα της τοπικής γαστρονομίας στο Καρπενήσι. Τι είναι αυτό που κρατά τον κόσμο να επιστρέφει ξανά και ξανά στο τραπέζι σας;

ΑΠ. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Πιστεύω ότι αυτό που κρατά τον κόσμο και τον επιστρέφει στο εστιατόριο μας ξανά και ξανά είναι ένας συνδυασμός οικογενειακής ατμόσφαιρας, καλής ποιότητας φαγητού, συνέπειας και άψογης εξυπηρέτησης προς τον πελάτη. Το σταθερά καλομαγειρεμένο φαγητό, οι πρωτότυπες ή αγαπημένες γεύσεις που δεν βρίσκουν αλλού, το φιλικό, πρόθυμο και επαγγελματικό προσωπικό δημιουργούν ένα κλίμα ζεστό και έτσι γίνεται το αγαπημένο τους στέκι. Δημιουργείται ένας συναισθηματικός δεσμός που θυμίζει στιγμές, εμπειρίες, οικογενειακές εξόδους και επίσης δίνεται προσοχή στη σχέση τιμής και ποιότητας και ο πελάτης νοιώθει ότι το φαγητό αξίζει τα χρήματά του. Χτίσαμε σχέση εμπιστοσύνη με τους πελάτες μας, ένα χαμόγελο, η ευγένεια μας και η όμορφη φιλοξενία μας νομίζω κάνουν τη διαφορά.

ΕΠ. Η τοπική κουζίνα της Ευρυτανίας έχει χαρακτήρα, μυρωδιές και μνήμες. Ποιο είναι για εσάς το “πιάτο–σημαία” του τόπου μας;

ΑΠ. Το πιάτο σημαία του τόπου μας είναι το κατσικάκι γάστρας και δεν μπορώ να παραλείψω και το αγριογούρουνο στιφάδο. Το κατσικάκι γάστρας μας γυρίζει πίσω σε εκείνες τις γιορτινές μέρες, που όταν τελείωνε η εκκλησία μαζευόμασταν οι οικογένειες γύρω από το τραπέζι,  δεν είναι απλά ένα πιάτο είναι εμπειρία. Το στιφάδο αγριογούρουνο είναι συνδεδεμένο με την ευρυτανική ύπαιθρο και τις χειμωνιάτικες μαζώξεις. Το κρέας προέρχεται από κυνήγι και ενισχύει την έννοια του αγνού και τοπικού, το πιάτο αυτό έχει βαθιές ρίζες στην ελληνική κουζίνα και εμείς πάντα το προτείναμε ως μια εξαιρετική επιλογή.

ΕΠ. Τουρισμός και γαστρονομία πάνε μαζί. Πώς βλέπετε τη συμβολή της μαγειρικής στη συνολική εμπειρία ενός επισκέπτη; Τι ζητούν οι ξένοι όταν κάθονται στο τραπέζι σας;

ΑΠ. Φυσικά τουρισμός και γαστρονομία πάνε μαζί. Η εξερεύνηση τοπικών γεύσεων σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση τοπικών προϊόντων κάνει τον πελάτη δύσκολα να ξεχνά ένα καλό φαγητό, του δημιουργεί οικειότητα, ενθουσιασμό και συγκίνηση. Τον κάνει να θέλει να επιστρέψει…να μη χάσει την επαφή με τον τόπο. Το φαγητό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας ενός τόπου, δεν είναι μόνο να χορτάσεις – είναι τρόπος να γνωρίσεις την κουλτούρα, την ιστορία και την ψυχή ενός τόπου. Οι επισκέπτες όταν κάθονται στο τραπέζι μας ζητούν χαμόγελο, ευγένεια, να μην είμαστε απρόσωποι και να τους καθοδηγούμε και στο τι θα παραγγείλουν για να γευτούν τοπικά εδέσματα. Δεν ξεχάσαμε ποτέ φυσικά να τους τρατάρουμε στο τέλος του γεύματος παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο που το φτιάχνω από το 1980.

ΕΠ. Μαγειρεύετε με την καρδιά, αλλά και με κανόνες… Ποιο είναι το πιο απλό αλλά πολύτιμο “μυστικό” που έχετε μάθει στη μαγειρική όλα αυτά τα χρόνια;

ΑΠ. Κάθε φορά που βρίσκομαι στην κουζίνα του εστιατορίου μου νοιώθω ότι βρίσκομαι στην κουζίνα του σπιτιού μου και μαγειρεύω για τα πιο αγαπημένα μου άτομα. Αυτή η αγάπη και το μεράκι είναι το μυστικό μου !Βάζω μέσα στα φαγητά μου όχι μόνο υλικά αλλά διάθεση ,χάρα,και φροντίδα.Το καταλαβαίνεις από την πρώτη μπουκια!Και το σημαντικότερο δεν βιάζομαι το καλό φαγητό θέλει το χρόνο του…να σιγοβράσει…να δέσει…να μαλακώσει .Όλα χρειάζονται χρόνο και σεβασμό!

ΕΠ.  Εσείς γνωρίζετε τον τόπο όσο λίγοι. Ποιο βλέπετε να είναι το “αύριο” για την Ευρυτανία, ειδικά σε σχέση με τον τουρισμό και την τοπική παραγωγή;

ΑΠ. Η Ευρυτανία είναι ένας πανέμορφος προορισμός αλλά το συνεχόμενο κλείσιμο των επιχειρήσεων, η φυγή των νέων ανθρώπων, η έλλειψη καλών προσβάσιμων οδικών αρτηριών μας έχουν οδηγήσει στο μαρασμό. Πρέπει όλοι μαζί οι κάτοικοι, οι φορείς να ενωθούμε να δώσουμε έναν αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον  για την Ευρυτανία μας, για τα παιδιά μας.

ΕΠ.  Αν έπρεπε να δώσετε μια συμβουλή στους νέους που θέλουν να επιστρέψουν και να επιχειρήσουν στον τόπο τους όπως κάνετε και εσείς πριν χρόνια, τι θα τους λέγατε “καρδιά με καρδιά”;

ΑΠ. Στους νέους θα έλεγα να γυρίσουν πίσω στον τόπο τους, να αναπτυχθούν, να φέρουν νέες ιδέες και να παροτρύνουν και άλλους γνωστούς τους να επιστρέψουν. Να δημιουργήσουν ξανά  μια κοινωνία και δεν θα χάσουν, με σκληρή δουλειά, συνέπεια υπομονή και πίστη θα μεγαλουργήσουν στον τόπο τους.

ΕΠ. Πριν λίγους μήνες έκλεισε για σας ένας δεύτερος, πολυετής επιτυχημένος κύκλος με το εστιατόριό σας στην Ποταμιά.

ΑΠ. Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια στο εστιατόριο που είχαμε στην Ποταμιά, και όσα ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τους πελάτες που  μας τίμησαν ανώνυμους και επώνυμους είναι για μας τα ‘μαγειρικά μας παράσημα’’. Τώρα θα πάρουμε μια ανάσα και χάριν στην αγάπη σας θα επανέλθουμε, εις το επανιδείν!

‘Μαγειρική σκυτάλη’ στην κόρη της Ντόρα

Ηλίας Μαμαλάκης και Άκης Πετρετζίκης έχουν γευτεί την κουζίνα της κ. Αντιγόνης

Exit mobile version