Όνομα: Ασημίνα Γκορόγια
Ιδιότητα: Ελεύθερος Επαγγελματίας
Τόπος διαμονής: Αθήνα
Τόπος καταγωγής: Παππαρούσι, Τριπόταμο
Το ‘Μπακαλικάκι της Ασημίνας’: Μια όαση παράδοσης σε μια αθηναϊκή γειτονιά με ιστορία
Στην οδό Φυλής 183, μια περιοχή άλλοτε από τις πλέον αριστοκρατικές συνοικίες της Αθήνας, σήμερα υποβαθμισμένη, σαν να έχει βγει από χρονοκάψουλα βρίσκεται το Μπακαλικάκι της Ασημίνας. Ένα μικρό γραφικό παντοπωλείο, που με την καλόγουστη αισθητική του στην διαρρύθμιση του χώρου, από τα ξύλινα ράφια έως ακόμη και το χαρτί περιτυλίγματος, θυμίζει τις παλιές μπακαλοταβέρνες της δεκαετίας του ’60, που αντικαταστάθηκαν από την έλευση των μεγάλων αλυσίδων supermarket.
Σήμερα κλείνει πάνω από 7 χρόνια λειτουργίας, καταφέρνοντας όχι μόνο να επιβιώσει σε εποχές οικονομικής κρίσης- που γονάτισε τόσες και τόσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις- αλλά κατάφερε να συστηθεί στο αθηναϊκό κοινό με τα υψηλής ποιότητας εκλεκτά προϊόντα που διαθέτει, ως ένα μαγαζί που αξίζει να επισκεφτεί κάποιος.
Είχαμε την χαρά να έρθουμε σε επαφή με την ιδιοκτήτρια του μπακάλικου, την κα Ασημίνα Γκορόγια, και να της αποσπάσουμε το ‘‘μυστικό’’ της επιτυχίας:
«Ένα μπακάλικο είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσει από τη στιγμή που υπάρχουν τόσα πολλά σούπερ μάρκετ με ατελείωτες προσφορές. Εμείς όμως έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε προσωπική σχέση με τον πελάτη, πράγμα πολύ σημαντικό στην εποχή μας, που χάνεται η επικοινωνία, και του προσφέρουμε ποιοτικά προϊόντα που δεν βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε τιμές προσιτές και πολλές φορές ανταγωνιστικές.»
Το όραμα
Άραγε, όμως, τι οδηγεί κάποιον να αναλάβει το επιχειρηματικό ρίσκο να ξεκινήσει ένα τέτοιο αντισυμβατικό εγχείρημα; Δεν μπορέσαμε να μην υποκύψουμε στην περιέργεια να ρωτήσουμε την ίδια: «Ο λόγος που ανοίξαμε “Το Μπακαλικάκι της Ασημίνας” ήταν η αγάπη μας για τα παραδοσιακά προιόντα όλων των περιοχών της Ελλάδας και με τον τρόπο αυτό να βοηθήσουμε μικρές οικοτεχνίες να αναδείξουν τα προϊόντα τους. Βέβαια και το μεράκι μας να δημιουργήσουμε ένα παραδοσιακό μπακάλικο με χαρακτήρα και ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής.»
Ένας χώρος γευστικής ιστορίας: Τα προϊόντα
Ο επισκέπτης που διαβαίνει το κατώφλι του καταστήματος μπορεί να βρει όλα τα βότανα και αρωματικά φυτά της Ελλάδος, όπως φρέσκο τσάι, χαμομήλι και φασκόμηλο. Για τους φίλους των ποτών, προσφέρονται παραδοσιακά λικέρ, τσίπουρο, ρακί, ούζο, κονιάκ και ρακόμελο, τόσο χύμα όσο και εμφιαλωμένα. Επιπλέον, διατίθενται ποιοτικά εμφιαλωμένα κρασιά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων περιοχών όπως η Λήμνος, η Ικαρία και η Σίκινος.
Η γκάμα των τροφίμων είναι πλούσια και περιλαμβάνει παραδοσιακά ζυμαρικά από μικρές οικοτεχνίες, χειροποίητα μακαρόνια από οικοτεχνίες, τραχανάδες, χυλοπίτες, αλάτι Μεσολογγίου και μια ποικιλία από μπαχαρικά.
Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα αλίπαστα Λέσβου, τυροκομικά όπως η φέτα Καρπενησίου και τυριά από το τυροκομείο Κουτρομάνου, καθώς και τυροκομικά από την Ευρυτανία: ανθότυρο, μυζήθρα, κατσικίσιο βούτυρο. Τα προϊόντα προσφέρουν γεύση που ταξιδεύει, γευστική πυκνότητα και καταγωγή σε κάθε μπουκιά.
Επίσης, ένα από τα προϊόντα που ξεχωρίζει είναι η πέστροφα από την ιχθυοκαλλιέργεια Fresko στο Καρπενήσι αλλά και τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι, ρυζόγαλο και κρέμες.
Οι λάτρεις των αγνών προϊόντων θα βρουν μέλι διαφόρων ειδών από κάθε γωνιά της χώρας (ανθέων, θυμάρι, έλατο, πεύκο κ.λπ.), βασιλικό πολτό και γύρη. Επίσης, διατίθενται ελιές από διάφορα μέρη της Ελλάδος και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε πολύ καλές τιμές. Τα ελληνικά όσπρια από μικρούς παραγωγούς, όλα τα είδη ρυζιού, ξύδι (κόκκινο, λευκό, μηλόξυδο), βαλσαμικό και πετιμέζι συμπληρώνουν την ποικιλία. Δεν λείπουν τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμάδια Λήμνου (σταρένια, ολικής, κριθαρένια) και παξιμάδια Αργολίδας (με λάδι και ρίγανη). Για τους γλυκατζήδες, υπάρχουν γλυκά κουταλιού (από Λήμνο, Χίο, Άρτα), μαρμελάδες, υποβρύχια και λουκούμια.
Η σημασία σε μια γειτονιά με ιστορία
Η περιοχή της Πλατείας Αμερικής και της Φυλής γνώρισε τις δεκαετίες του ’50 και ’60 μέρες δόξας. Εδώ κατοικούσαν μικροαστοί, δημόσιοι υπάλληλοι, λόγιοι και καλλιτέχνες. Οι πολυκατοικίες της εποχής είχαν φινέτσα, τα μαγαζιά φιλότιμο και οι μαγαζάτορες μεράκι. Με το πέρασμα των δεκαετιών, η περιοχή υποβαθμίστηκε — οι κάτοικοι έφυγαν, τα καταστήματα έκλεισαν.
Η ιδιοκτήτρια αποφάσισε, κόντρα σε τις αντιξοότητες να ανοίξει το μπακαλικάκι της στην συγκεκριμένη περιοχή. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Αλλά ας αφήσουμε την ίδια να μιλήσει: « ΕΠ : Κυρία Ασημίνα, όπως ξέρετε, η οδός Φυλής κουβαλά μια ιδιαίτερη ιστορία – από παλιό στέκι της αθηναϊκής αριστοκρατίας, σήμερα έχει μεταμορφωθεί σε μια πολύχρωμη αλλά συχνά υποβαθμισμένη γειτονιά. Πώς επηρεάζει η περιοχή την καθημερινότητά σας μέσα στο μαγαζί;
ΑΓ: Η οδό Φυλής είναι πραγματικά μια γειτονιά με μεγάλη ιστορία αλλά σήμερα περνάει περίοδο παρακμής. Παρόλα αυτά δεν έχει φέρει κανένα εμπόδιο ως προς την εύρυθμη λειτουργία του μαγαζιού γιατί ακόμα και αυτοί που είναι από άλλες χώρες δείχνουν την αγάπη τους στα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας. Επίσης μπορούν να καταλάβουν την ποιότητα και την διαφορετικότητα των προϊόντων που θα βρουν στο μπακαλικάκι μας και δεν μπορούν να βρουν σε άλλα μαγαζιά της περιοχής.»
Η ψηφιακή φωνή της παράδοσης
Με ενεργό blog, το μαγαζί μοιράζεται καθημερινές συνταγές και ιδέες μαγειρικής: τραχανάς με δημητριακά, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, τουρλού με λαχανικά. Ανακοινώσεις για προσφορές, συμμετοχές σε τηλεοπτικές εκπομπές και νέα προϊόντα συνθέτουν ένα σύγχρονο πρόσωπο παράδοσης.
Η σχέση με την κοινότητα δεν σταματά στον πάγκο — επιτυγχάνεται και ψηφιακά, με σεβασμό και φροντίδα. Οι πελάτες στέλνουν φωτογραφίες με τις συνταγές τους, γράφουν σχόλια, δημιουργούν έναν ζωντανό διάλογο. Πρόκειται για μια μορφή σύγχρονης παρέας, με κέντρο την κουζίνα και την ποιότητα.
Τι σε κάνει να επιστρέφεις: μερικές σκέψεις
Η αίσθηση ότι ψωνίζεις κάτι με όνομα, με ρίζες, ταυτότητα, ιστορία και όχι απλά ένα προϊόν προς κατανάλωση, ενώ παράλληλα έρχεσαι σε επαφή με έναν άνθρωπο που ξέρει την πηγή και τον παραγωγό κάθε προϊόντος. Η περιοχή αλλάζει και ανασχηματίζεται μέσα από τέτοιες επιλογές. Κάθε αγορά προσφέρει εμπειρία, γνώση και έμπνευση. Πολλοί πελάτες έρχονται από άλλες συνοικίες, γιατί δεν πρόκειται απλώς για τα καθημερινά ψώνια του νοικοκυριού. Είναι μια γαστρονομική εμπειρία.
Αγνά προϊόντα από κάθε γωνιά της χώρας
Το ‘Μπακαλικάκι της Ασημίνας’: Μια όαση στο κέντρο της Αθήνας
‘‘Έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε προσωπική σχέση με τον πελάτη.’’
