Site icon evrytanikospalmos.gr

Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Ποιες οι αλλαγές

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, στο οποίο θα υπάρχουν πολλοί προσυμπληρωμένοι κωδικοί

Με υψηλές ταχύτητες εργάζονται στην ΑΑΔΕ για την πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

Οι τρεις διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνονται σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από 31 Ιουλίου 2022.

Εντυπο με προσυμπληρωμένους κωδικούς

Σε λίγες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο έντυπο της φορολογικής δήλωσης του 2022, όπου θα υπάρχουν μια σειρά από προσυμπληρωμένους κωδικούς.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να είναι προσυμπληρωμένοι στα έντυπα Ε1 και Ε2 οι κωδικοί με τα ποσά των ενοικίων που απέκτησαν το 2021 οι φορολογούμενοι, καθώς η ΑΑΔΕ θα αξιοποιήσει τα στοιχεία από τις δηλώσεις Covid που έχουν υποβάλει όσοι εισέπραξαν πέρυσι «κουρεμένα» ενοίκια έως 100%.

Μέχρι και σήμερα θα πρέπει οι τράπεζες, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να αποστείλουν στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία των φορολογούμενων που αφορούν καταθέσεις, τόκους, δάνεια, πιστωτικές κάρτες, ασφαλιστήρια, δίδακτρα και άλλες δαπάνες.

Η προθεσμία για την υποβολή των συγκεκριμένων στοιχείων έληξε στις 28 Φεβρουαρίου, αλλά η ΑΑΔΕ χορήγησε ολιγοήμερη παράταση. Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τη βάση για τις διασταυρώσεις που διενεργεί κάθε χρόνο ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Οδηγίες προς φορολογουμένους

Οι φορολογούμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Ειδικότερα:

-Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.

-Όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.

-Όσοι λαμβάνουν μερίσματα.

imerisia.gr

Exit mobile version