Site icon evrytanikospalmos.gr

Ερωτήματα για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Στερεάς 2026-2030

ΣΠΑΝΟΣ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

«Φτωχή» Παρουσίαση και Αποκαλυπτικές Παραδοχές στη Σκιά του Οδικού Δικτύου

Σε ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκάλεσε, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνης Σπανός, επέλεξε να παρουσιάσει το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2026-2030 για την Ευρυτανία, σε μια βιαστική συνέντευξη τύπου μόλις μία ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, χθες Τρίτη 5 Μαΐου.

Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευρυτανίας, κ. Αριστείδη Τασιό, και την Αντιπεριφερειάρχη Ορεινής Πολιτικής, κ. Κατερίνα Καλαντζή, ο κ. Σπανός προσπάθησε να δώσει αναπτυξιακό τόνο σε μια παρουσίαση που χαρακτηρίστηκε από την τοπική κοινωνία ως «άτονη» και στερημένη ουσιαστικών ειδήσεων. Η ενημέρωση προς τα μέσα ενημέρωσης έγινε την τελευταία στιγμή, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά, καθώς δεν δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για μια εις βάθος ανάλυση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο νομός.

Ένα Πρόγραμμα 275 Εκατομμυρίων με «Παλιά» Υλικά

Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ύψους 275.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πρόγραμμα στη χώρα μετά τον προϋπολογισμό της Αθήνας. Ωστόσο, παρά το εντυπωσιακό νούμερο, οι ανακοινώσεις αναλώθηκαν σε έργα που ήδη «τρέχουν» ή έχουν εξαγγελθεί πολλαπλώς στο παρελθόν:

Η «Πικρή Αλήθεια» για τον Δρόμο Λαμία – Καρπενήσι

Η στιγμή που ο κ. Σπανός «πάγωσε» το ακροατήριο ήταν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, όταν αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα του οδικού άξονα Λαμία – Καρπενήσι. Με μια δόση κυνισμού που χαρακτηρίστηκε ως «ομολογία εμπλοκής», ο Περιφερειάρχης παραδέχθηκε ότι «η πρωθυπουργική δέσμευση δεν οδηγεί σε δημοπράτηση του έργου».

Παρά την ύπαρξη περιβαλλοντικού σχεδίου, ο κ. Σπανός ξεκαθάρισε ότι το έργο παραμένει θεωρητικό όσο δεν υπάρχει επίσημη πράξη έγκρισης και σαφής χρηματοδοτική γραμμή από το Υπουργείο Οικονομικών.

Δήμος Καρπενησίου: Αγώνας Δρόμου για Νέα Αιτήματα

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Χρήστος Κακαβάς, έθεσε το πλαίσιο των επόμενων κινήσεων, ζητώντας από όλες τις παρατάξεις και τους προέδρους να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 20 Μαΐου.

«Αναμένουμε τη δέσμευση του Περιφερειάρχη για νέες χρηματοδοτήσεις», τόνισε ο κ. Κακαβάς, δίνοντας έμφαση σε τρία εμβληματικά έργα:

  1. Πίστα ΑΛΑΚ: Με έτοιμη μελέτη και προσδοκίες για αύξηση επισκεψιμότητας.
  2. Ανάπλαση Πάρκου Κεφαλόβρυσου: Οριοθέτηση της κοίτης και εξειδίκευση της μελέτης.
  3. Αστεροσκοπείο ΚΕΓΕ: Ένα έργο που στοχεύει στην ενίσχυση του επιστημονικού τουρισμού.

Επικοινωνιακή Διαχείριση ή Ουσία;

Η παρουσίαση του κ. Σπανού άφησε μια πικρή γεύση στους Ευρυτάνες. Η επιλογή της τελευταίας στιγμής για την ενημέρωση, η επανάληψη ήδη γνωστών έργων και, κυρίως, η παραδοχή της χρηματοδοτικής αδυναμίας για τον δρόμο-σωτήριο του νομού, συνθέτουν μια εικόνα που απέχει πολύ από το «αναπτυξιακό όραμα» που διαφημίστηκε. Η Ευρυτανία περιμένει έργα και όχι άλλες θεωρητικές αναλύσεις για προγράμματα που, όπως φαίνεται, «κολλούν» στις γραφειοκρατικές και χρηματοδοτικές συμπληγάδες της Αθήνας.

Exit mobile version