«ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ». Κυκλοφόρησε το 57ο τεύχος από την Πανευρυτανική Ένωση

3983

                   Το νέο τεύχος για το πρώτο τρίμηνο του 2018, του περιοδικού «ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ» κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από την Πανευρυτανική Ένωση.

Στο εξώφυλλό του βρίσκεται αναπαράσταση από το θάνατο του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο Καρπενησίου, που παραπέμπει στο κύριο άρθρο του περιοδικού, που είναι επίκαιρο με τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου και αναφέρεται  στη συμμετοχή της Ευρυτανίας στον Ιερόν Αγώνα του 1821 (σελ. 3-4). Η εικόνα του εξωφύλλου είναι έργο του φιλέλληνα Ιταλού καλλιτέχνη Ludovico Lirrarini (1800-1856). Στις επόμενες σελίδες του περιοδικού υπάρχει σχετικό ρεπορτάζ με την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Πανευρυτανικής Ένωσης (14-01-2018) και στο νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο.

Άλλα ενδιαφέροντα άρθρα είναι:  «Απόδημοι Αγραφιώτες στην Κοζάνη» του Κωνσταντίνου Σπ. Τσιώλη (9-13),  «Οικογένεια Αρμάγου» του Αθανασίου Δ. Σταμάτη ((15-22) «Αμπλιανίτες θανόντες κατά  τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ετών 1897-1941» του Γεωργίου Ζαροδήμου (33-38) «Ο Χριστός ήταν Έλλην;» του Νίκου Μπακογιάννη (38-40), «Το γεφύρι των Ψιανών Ευρυτανίας» του Γεωργίου Φλώρου (41-42),  «Κώστας Φούκας, ένα χρόνο μακριά μας»  του Αθανασίου Σταμάτη (51) και, φυσικά, δεν λείπουν οι μόνιμες σελίδες του Γιάννη Μάκκα «Ξεφυλλίζοντας στη Βιβλιοθήκη μου». Στο τεύχος αυτό  τα θέματά του είναι: «Το παζάρι της Τατάρνας ή Μαγούλας» (23-26), «Του Π’ λιού (Πουλιού) η βρύση» (26-27) και «Μεγάλη Εβδομάδα στο Καρπενήσι του 1933» (27). Επίσης δεν λείπουν και οι βιβλιοπαρουσιάσεις  («Ευρυτανία και βιβλία») με την επιμέλεια του Κ. Α. Παπαδοπούλου.

Στο τεύχος αυτό περιλαμβάνονται, επίσης, και τα ποιήματα «Το μαγεμένο δειλινό» του Σεραφείμ Χατζόπουλου,  «Τα μνημόσυνα» Ι  και ΙΙ του Ζαχαρία Παπαντωνίου και «Αγάπης Ύμνος» του αείμνηστου Νίκου Ρέκκα.

Τέλος, στις σελίδες του τεύχους δημοσιεύονται και κείμενα της Σύνταξης, όπως: «Υπόμνημα της Πανευρυτανικής Ένωσης και της Εταιρείας Ευρυτάνων Επιστημόνων την «ανάγκη της ριζικής  αναπροσαρμογής του υφιστάμενου  Άδικου Συστήματος  Αντικειμενικών Αξιών ακινήτων Ευρυτανίας» (28-29(, «Συμμετοχή της Πανευρυτανικής ΄Ένωσης στο Πρόγραμμα: «Αθήνα Παγφκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» κ.ά.