Θρησκευτική κατάνυξη και ευλάβεια ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού διήμερου εορτασμού του Πολιούχου του Καρπενησίου και νεομάρτυρα Αγίου Νικολάου του Παντοπώλη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη στις 22 και 23 Σεπτεμβρίου 2021 αντίστοιχα.
Ο εορτασμός του Αγίου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ξεκίνησε από το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, στις 22 Σεπτεμβρίου, με πανηγυρικό εσπερινό στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου. Στη συνέχεια ακολούθησε αγρυπνία με πλήθος κόσμου να συμμετέχει με μεγάλη ευλάβεια στη μεγάλη αυτή τοπική εορτή. Την επόμενη ημέρα το πρωί, ανήμερα της εορτής του Αγίου, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας, Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία κληρικών και με μεγάλη συμμετοχή των πιστών και των αρχών του τόπου. Τη φετινή χρονιά, λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν έγινε η λιτάνευση της εικόνας, για να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, που θα προκαλούσαν περαιτέρω διάδοση του ιού. Στον εορτασμό του Πολιούχου παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Άρης Τασιός, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κατερίνα Καλαντζή, ο Βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου και η πολιτευτής της Ν.Δ. Θωμαϊς Οικονόμου.

Η απαγόρευση των ΜΜΕ στην εκκλησία

Άξιο αναφοράς ήταν και το γεγονός της απαγόρευσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στον χώρο της εκκλησίας, μη επιτρέποντας στους ρεπόρτερ να έχουν πλάνα από το εσωτερικό της εκκλησίας. Πιθανότατα η απαγόρευση της εισόδου, από ανθρώπους του ναού σχετίζονταν με ένα ζήτημα που προέκυψε πέρυσι σχετικά με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων εντός του ναού, αν και η απαγόρευση δεν έγινε με εντολή του Μητροπολίτη, ο οποίος δεν γνώριζε το συμβάν, όπως δήλωσε στον Ευρυτανικό Παλμό.

Η εκδήλωση της Φιλαρμονικής στην πλατεία

Μετά το πέρας της λειτουργίας η Δημοτική Φιλαρμονική Καρπενησίου στάθηκε για λίγο έξω από τον Ιερό Ναό της Παναγίας και έπαιξε εμβατήριο προς τιμήν του Αγίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μουσική εκδήλωση στην πλατεία του Καρπενησίου από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καρπενησίου με θέμα «Η Εκκλησία και ο ρόλος της στην Εθνική Παλιγγενεσία – 200 χρόνια μετά». Τις καλύτερες εντυπώσεις άφησε, η παρουσία στην εκδήλωση της χορωδίας και της ορχήστρας της Βυζαντινής Σχολής της Ι.Μ Καρπενησίου, αλλά και η συμμετοχή παιδιών με μουσικά όργανα, όπως ο ταμπουράς και το ακορντεόν από το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, όπου σε μια άριστη συνεργασία με τη Φιλαρμονική, προσέφεραν στους παρευρισκόμενους ένα άκρως μελωδικό πρόγραμμα, ταξιδεύοντάς τους σε όλη την Ελλάδα και πλημμυρίζοντας την κεντρική πλατεία Καρπενησίου με μουσικές με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο.