Την περασμένη Κυριακή, 17 Μαΐου άνοιξαν μετά από δύο μήνες οι ναοί και λειτουργούν με τη συμμετοχή των πιστών, αλλά και με την τήρηση των απαιτούμενων μέτρων προστασίας τους, προκειμένου να προσέρχονται στις λειτουργίες και να λαμβάνουν μέρος στις θρησκευτικές τελετές.

Την πρώτη αυτή Κυριακή, αναγνώστηκε στους ναούς, εγκύκλιος που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και καθόρισε ότι, η προσέλευση των πιστών στις κοινές λατρευτικές συναντήσεις γίνεται με βάση τους όρους που έθεσε η ειδική επιστημονική επιτροπή για την πανδημία του κορωνοϊού, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. «Οφείλουμε ως εκκλησιαστικό σώμα να εφαρμόσουμε επ’ ακριβώς και αυτές τις συστάσεις», τονίζει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας – Θρησκευμάτων και Υγείας που θα ισχύσει έως και 5 Ιουνίου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν, μεταξύ άλλων, τη σύσταση για χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, ενώ στην είσοδο των ναών υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών. Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας. Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα. Ο φυσικός εξαερισμός των ναών είναι υποχρεωτικός. Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα.

Στην Ευρυτανία, οι ναοί λειτούργησαν βάσει των οδηγιών με αντισηπτικά στην είσοδο και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, ενώ ο Μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας στο Καρπενήσι, άνοιξε και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο παλιό νεκροταφείο για να μην υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στην Μητρόπολη.