‘Άστραψε και βρόντηξε’ η Σουλιώτη

3128

Η υποψήφια Δήμαρχος Αγράφων τα λέει ‘έξω απ’τα δόντια’ στον Μπαμπαλή:

‘…η πρόκληση για «σύγκριση» δεν είναι πάντα «ακίνδυνη»…’

Η υποψήφια Δήμαρχος Αγράφων, Χρυσούλα Σουλιώτη, με αφορμή το τριήμερο της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, βρέθηκε σε εκδηλώσεις των Αγραφιωτών στο Δήμο Αγράφων αλλά και στο Αγρίνιο σε εκδήλωση των Σαρακατσαναίων. Σε αυτή την τελευταία εκδήλωση συναντήθηκε και με τους υπόλοιπους συνυποψηφίους της για τη δημαρχία Αγράφων και με έναυσμα το χαιρετισμό του νυν Δημάρχου Αγράφων, Θεόδωρου Μπαμπαλή, έστειλε το παρακάτω δελτίο τύπου:

«Αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στην παράδοση και τον πολιτισμό. Το Σάββατο 9/3 είχαμε την μεγάλη τιμή να παραβρεθούμε στην εκδήλωση του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων».

         Διανύουμε μια εποχή που οι πολιτιστικές και ηθικές αξίες διακυβεύονται, η οικογένεια βάλλεται, η μητρική μας γλώσσα αλλοιώνεται, και ο κίνδυνος αλλοτρίωσης και αφελληνισμού είναι πρόδηλος.

        Αυτές τις δύσκολες μέρες τα πολιτιστικά σωματεία, μετατρέπονται σε δομές διαφύλαξης της παράδοσης και του πολιτισμού μας. Και κάθε φορά που αντιμετωπίζονται αντικειμενικές δυσκολίες στην λειτουργία αυτών, τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη – φίλοι των σωματείων, δεν θα πρέπει να απογοητεύονται αλλά να παίρνουν θάρρος και δύναμη, ενθυμούμενοι το βίο των ηρώων που δοξάζουν και τιμούν, όπως ο ηρωικός «Κατσαντώνης», που δόξασε τα Αγραφιώτικα Όρη και δίδαξε πως η  Ελευθερία δεν χωράει διαπραγμάτευση και η Ανεξαρτησία το ίδιο. Αυτός ο ήρωας, που τολμώντας το διαφαινόμενο παράλογο, το ακατόρθωτο, το καταδικασμένο, νίκησε το φόβο του θανάτου, και οδηγήθηκε στην αυτοθυσία.

          Η παρουσία μου και των συνεργατών μου στο Σύλλογο Σαρακατσαναίων Βάλτου Ξηρομέρου Ευρυτανίας «Οι Σταυραετοί των Αγράφων», ήταν συνειδητά η πρώτη από την έναρξη της προεκλογικής μας περιοδείας. Και αυτό γιατί προέκρινα την παρουσία μου στα χωριά και την γνωριμία με τους κατοίκους και τα προβλήματα των χωριών, ως καλύτερη επιλογή, εν όψει και των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων. Πληροφορούμουν βέβαια ότι ο αξιότιμος συνυποψήφιός μου εν ενεργεία δήμαρχος, σε κάθε παρουσία του σε παρόμοιες εκδηλώσεις καλούσε τον κόσμο να τον τιμήσει με την ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές, κάνοντας σύγκριση με τους άλλους «ενδιαφερόμενους». Επειδή ήμουν παρούσα στην ανωτέρω εκδήλωση και έχω μάθει να απαντώ όταν αισθάνομαι ότι προσβάλλομαι θέλω να πω μόνο τούτο. Έχω παραβρεθεί πολλές φορές κατά την προεκλογική περίοδο σε πολλές εκδηλώσεις, με πολλούς συνυποψηφίους. Δεν περιποιεί καμία τιμή και κανένα  ήθος, σε όποιον απευθύνεται στους συνυποψηφίους του, αποκαλώντας τους «ενδιαφερομένους», αντιθέτως προδίδει παντελή έλλειψη επιπέδου, ήθους και παιδείας μια τέτοια αναφορά, και μάλιστα από κάποιον ο οποίος έχει θεσμικό ρόλο και ως τέτοιος του δόθηκε ο λόγος. Υπάρχουν προσωπικότητες με μακροσκελέστατα βιογραφικά ή με «έργο» που άφησε ιστορία, αλλά αυτοί που διαθέτουν τέτοια χαρακτηριστικά, η ιστορία έδειξε ότι έχουν μάθει να «σιωπούν» γιατί «μιλάει» το έργο τους. Η υπερχειλής έπαρση,  αλλά και η ψευδαίσθηση ότι κάποιος υποψήφιος είναι ασύγκριτος  δεν συνάδει με ανθρώπους που διεκδικούν «θώκο» στην αυτοδιοίκηση, οι οποίοι πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν και να «αντέχουν» την πολυφωνία και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Δέχομαι ότι η έλλειψη αντιπολίτευσης αυτή την τελευταία περίοδο στο «Δήμο Αγράφων» καλλιέργησε φαινόμενα δικτατορικών συνθηκών, αλλά η πρόκληση για «σύγκριση» δεν είναι πάντα «ακίνδυνη».

           Την Κυριακή παραβρεθήκαμε στο παραδοσιακό καρναβάλι, που διοργανώθηκε στην κοινότητα «Τριποτάμου». Είναι σπουδαίο να αναβιώνουν τα έθιμα και να διατηρείται η παράδοσή μας και πρέπει να συγχαρούμε τους διοργανωτές γι αυτό. Τέλος να ευχηθώ Καλή Σαρακοστή σε όλους μας, την οποία να διάγουμε με υγεία ψυχική και σωματική».