Κωμωδία οι «ψηφιακές συντάξεις» Βρούτση!

Γράφει ο: Νικολάου Κώστας

                 Συνταξιούχος τ. ΙΚΑ ΕΤΑΜ

                 Μέλος Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ

«Ξαναζεσταμένη σούπα» οι.. ψηφιακές συντάξεις Βρούτση! Το έργο έχει ξαναπαιχτεί πολλά χρόνια πριν (από τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο), όμως πέρασαν 20 χρόνια και από τότε οι συντάξεις συνεχίζουν να εκδίδονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

Ο κ Βρούτσης γνωρίζει πολύ καλά, πως (προς το παρόν) η έκδοση ψηφιακών συντάξεων πρακτικά είναι αδύνατο να συμβεί, αφού μέρος των απαραίτητων στοιχείων βρίσκονται ακόμα σε χειρόγραφη μορφή! Εξάλλου και η ίδια η απόφαση αναφέρεται μόνο σε τροποποιητικές αιτήσεις και σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ χωρίς όμως διαδοχική ασφάλιση (!), οι οποίοι βεβαία αποκλείονται, καθώς ο ΟΓΑ θεσπίστηκε ως ταμείο το 1998, ενώ ο προηγούμενος χρόνος, ο οποίος ήταν προαιρετικός, θεωρείται διαδοχικός!

Συνεπώς, οι «ψηφιακές συντάξεις» Βρούτση δεν είναι πάρα ένα θέατρο, καθώς τόσο πρακτικά, όσο και από την ίδια την απόφαση, μόνο για αιτήματα μεταβίβασης, δηλαδή…. για τις συντάξεις λόγω θανάτου ισχύουν!

Γιατί όμως αυτός ο θόρυβος και το ψέμα;

Είναι εμφανές ότι πίσω από το κενό γράμμα των «ψηφιακών συντάξεων», κρύβεται η αναίτια αναμονή χιλιάδων αιτήσεων και η σκόπιμη καθυστέρηση έκδοσης των νέων συντάξεων, καθώς και η επιβουλή ενός άτυπου «δανεισμού» από τους νέους συνταξιούχους, ο οποίος διαιωνίζεται! «Δάνειο» το οποίο ανέρχεται στο 1,7 δις ευρώ!

Η σκοπιμότητα αυτή προκύπτει από τα εξής στοιχεία:

α) Ο χρόνος έκδοσης μιας σύνταξης, έχει ελαχιστοποιηθεί στο 30% σε σχέση με πριν, αφού από το 2002 όλες οι ασφαλιστικές εισφορές είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΙΚΑ (ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ Α05/1105/39-1/10/2016) ψηφιακά είναι και ο χρόνος από 1.1.1989 έως 31.12.2001.

β) Παρά ταύτα, ο αριθμός των νέων συντάξεων που απονέμονται κάθε χρόνο (σύμφωνα με τις ροές) είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός των συντάξεων που αναστέλλονται (!), έτσι ένας μεγάλος αριθμός εκκρεμών συντάξεων μένει σταθερά σε αναμονή.

γ) Το 2018, ενώ εκδόθηκαν κατά 27.500 κύριες συντάξεις περισσότερες, αμέσως το επόμενο έτος και ενώ στο πρώτο εξάμηνο είχαν εκδοθεί 57.281 νέες συντάξεις, στο δεύτερο εξάμηνο εκδόθηκαν μόνο 26.351 νέες συνάξεις (!) δηλαδή 30.930 λιγότερες!

δ) Ακόμα και οι προσωρινές συνάξεις, που υποτίθεται εκδίδονται σε 2 μήνες, έχουν μέσο όρο διάρκεια αναμονής, 5,6 μηνες !! 

Εκκρεμείς συντάξεις

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση (δελτίο τύπου 22.10.2019) και με τα επίσημα στοιχεία των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ που επικαλείται, οι εκκρεμείς συντάξεις έχουν ως εξής:

Επομένως:

  • Οι κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ είναι 189.851
  • Οι επικουρικές του ΕΤΕΑΕΠ είναι 87.591
  • Σύνολο 277.442 συντάξεις 

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από τον μειωμένο αριθμό των συνταξιούχων, που ενώ το 2013 αριθμούσαν τους 2.714.191 σήμερα εμφανίζονται 2.516.245δηλαδή, 197.946 λιγότεροι!     

Χρόνος αναμονής

Σύμφωνα με την μηνιαία δαπάνη των νέων συντάξεων και των αναδρομικών (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) ο μέσος χρόνος αναμονής για τις κύριες συντάξεις είναι 12 μήνες, για τις επικουρικές 17,2 μήνες, για τα μερίσματα 3,6 μήνες, ενώ για τις προσωρινές συντάξεις 5,6 μήνες. 

Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των πρώην ταμείων (παρά την υποτιθέμενη ενοποίηση τους στον ΕΦΚΑ), όπως φαίνεται και στον ΠΙΝΑΚΑ είναι προκλητικές. Το αλαλούμ αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο μέσα στα ίδια τα πρώην ταμεία, καθώς άλλες εκδίδονται στους 5 μήνες ενώ κάποιες άλλες πάνω από 30 μήνες!

Κόστος των εκκρεμών συντάξεων

Βάσει των παραπάνω στοιχείων το κόστος των εκκρεμών συντάξεων έχει ως εξής:

  • Για τον ΕΦΚΑ (189.851) κύριες συντάξεις, η μηνιαία δαπάνη είναι (189.851 Χ 669,4) 127 εκ. ευρώ, ενώ των αναδρομικών (127 Χ 12) 1.524 εκ. ευρώ.
  • Για το ΕΤΕΑΕΠ (87.591) επικουρικές, η μηνιαία δαπάνη είναι (87.591 Χ 170) 14,9 εκ. ευρώ, ενώ των αναδρομικών (14,9 Χ 17,2) 256 εκ. ευρώ.
  • Σύνολο (1.524 + 256) 1.780 ευρώ.

Αποδείξεις – Ροές συντάξεων 

Στη συνέχεια στον ΠΙΝΑΚΑ 2 & ΠΙΝΑΚΑ 3 παραθέτουμε τις ροές συντάξεων όπως αυτές καταγράφονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και αποτυπώνονται στο σύντομα ΗΛΙΟΣ.   

ΠΙΝΑΚΑ 2

Στο πάνω μέρος είναι ο αριθμός των συνταξιούχων και συντάξεων όπως καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Στο κάτω μέρος είναι οι ροές συντάξεων, όπου στη μια πλευρά είναι οι νέες συντάξεις με οριστική απόφαση, στη μέση είναι οι τροποποιητικές και στη συνέχεια οι αναστολές, δηλαδή οι συντάξεις που διακόπτονται.

Σημείωση, στις νέες συντάξεις με οριστική απόφαση είναι και οι τροποποιητικές δηλαδή παλαιές συντάξεις που επανεκδίδονται. Για να γίνει σύγκριση πόσες νέες απονέμονται κάθε χρόνο θα πρέπει να αφαιρούνται οι τροποποιητικές.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Στο πάνω μέρος του ΠΙΝΑΚΑ 3 είναι οι ροές των κύριων συντάξεων με οριστική απόφαση σε ετήσια βάση και σε υποκατηγορίες, γήρατος – αναπηρίας – θανάτου και λοιπές. Αφαιρώντας τις τροποποιητικές στο τέλος είναι ο αριθμός των νέων συντάξεων. Στο κάτω μέρος είναι οι συντάξεις που αναστέλλονται, όπου μπορεί να συγκριθούν με τις νέες συντάξεις.

Στον πίνακα αυτό αποκαλύπτονται και οι σκοπιμότητες. Οι ομοιότητες μεταξύ νέων συντάξεων και αναστολών είναι εμφανής, στις 326.581 ανέρχονται οι αναστολές των κύριων συντάξεων από το 2016, τόσο και οι νέες 346.202 που εκδόθηκαν στο διάστημα αυτό.

Εδώ καταρρίπτεται και ο μύθος Βρούτση, καθώς ενώ το Α εξάμηνο εκδοθήκαν 57.281 κύριες συντάξεις, στο Β εξάμηνο (επί των ημερών του) εκδόθηκαν μόνο 26.351 συντάξεις!

Το υπουργείο εργασίας οφείλει

Ο κ. Βρούτσης, καλό είναι να σταματήσει τα μεγάλα λόγια και τα περί «ψηφιακών συντάξεων» και να ασχοληθεί πραγματικά με το πρόβλημα απονομής των νέων συντάξεων.

Πρώτον. Καταρχήν να σταματήσει το αλαλούμ των διακρίσεων, να τηρηθεί το πρωτόκολλο και να τεθεί «κόφτης» στο σύστημα, όπου καμία σύνταξη δεν θα προηγείται της άλλης. Έτσι, τουλάχιστον θα ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στον 1 χρόνο.

Δεύτερον. Με χρονοδιάγραμμα ενός έτους όλα τα χειρόγραφα στοιχεία, που αφορούν το χρόνο ασφάλισης της περιόδου πριν το 2002 (για το ΙΚΑ πριν το 1989) τίθενται σε ηλεκτρονική μορφή. 

Τρίτον. Αφού ψηφιοποιηθεί ο χρόνος της περιόδου πριν 2002, τότε και μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακές συντάξεις, όπου θα μπορούν στο εξής να εκδίδονται αυτόματα. Ωστόσο απαιτούνται και τα χρηματικά ποσά 1,7 δις ευρώ!

Όσο όμως δεν ψηφιοποιείται ο χρόνος πριν του 2002, όποιος μιλάει για ψηφιακές συντάξεις, κοροϊδεύει.