Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού όπως είχε προαναγγείλει άλλωστε ο κ. Κολυδάς πριν λίγη ώρα με ανάρτηση του. Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χιόνια.

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 07-02-2022) έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (09-02-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

Α. Δευτέρα (07-02-2022)

α) Θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στα δυτικά από τις βραδινές ώρες, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 με 9 μποφόρ.

β) Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, οι οποίες τη νύχτα θα επεκταθούν στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, το νότιο Ιόνιο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία και στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου και βαθμιαία της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Β. Τρίτη (08-02-2022)

α) Σε όλη τη χώρα θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ.

β) Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας. Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εξασθενήσουν γρήγορα και το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

γ) Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Γ. Τετάρτη (09-02-2022)

α) Τις πρωινές ώρες θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση τοπικά τα 9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
β) Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές κατά τόπους στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

anemoi floisbos 1920

Εκτακτο δελτίο: Ερχονται θυελλώδεις άνεμοι

Νωρίτερα η ΕΜΥ είχε εκδώσει ανακοίνωση για έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων καθώς από σήμερα Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου, πολικός αεροχείμαρρος που κινείται από τα νοτιοανατολικά θα «χτυπήσει» τη χώρα. Αναμένεται οι άνεμοι να φτάσουν ως και τα 9 μποφόρ και θα εκδηλωθεί από το βράδυ της Δευτέρας.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ METAREA 3
ΕΘΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΑΡ 105 – ΔΕΥΤΕΡΑ 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022/1000 UTC

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΨΗ 07-02-22/03 UTC
ΧΑΜΗΛΟ 1002 ΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ
ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ 999 ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΙΣ 07/12 UTC.
ΥΨΗΛΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ 1027 ΣΤΗΝ ΤΥΝΗΣΙΑ ΚΑΙ 1025 ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8

ΝΟΤΙΑ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ
ΑΠΟ 07/13 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 07/16 ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8 Η 9

ΜΠΟΥΤ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 07/19 ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8

ΜΕΛΙΤΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8

ΜΕΛΙΤΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ
ΑΠΟ 07/19 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

ΣΙΔΡΑ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

ΒΟΡΕΙΟ ΙΟΝΙΟ
ΑΠΟ 07/13 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 07/19 ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 8
ΚΑΙ ΑΠΟ 07/21 8 Η 9

ΝΟΤΙΟ ΙΟΝΙΟ
ΑΠΟ 07/13 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8 ΚΑΙ ΑΠΟ 07/16 ΔΥΤΙΚΟΙ

ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΥΘΗΡΩΝ, ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ
ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ 25.00
ΑΠΟ 07/13 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ ΙΚΑΡΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 25.00, ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΑΜΟΥ
ΑΠΟ 07/16 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ 07/22 UTC
ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 7 Η 8

Μαρουσάκης: Τα επτά σημεία-κλειδιά της κακοκαιρίας – Τι να προσέξουμε σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Σε ανάλυση της κακοκαιρίας που ξεκινά από σήμερα, Δευτέρα, το απόγευμα και η οποία θα κινηθεί από βορρά προς νότο προχώρησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης καταγράφοντας επτά σημεία-κλειδιά και κάνοντας ειδική αναφορά σχετικά με το τι θα πρέπει να αναμένεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

1. Σύντομη γενικά μεταβολή και πολύ φυσιολογική για την εποχή που βρισκόμαστε (Χειμώνας….).
2. Χιόνια θα πέσουν κυρίως σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές προς τα κεντρικά και βόρεια (ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 μέτρα και πάνω. Πολύ πιθανό να δούμε και πόλεις της Μακεδονίας – Θράκης να δέχονται χιονοπτώσεις μέσα στη νύχτα σήμερα και αύριο πρωί, φυσιολογικό όμως για εκείνες τις περιοχές.
3. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο μέσα στο Αιγαίο από το ύψος των Κυκλάδων και πιο νότια. Η καταιγίδα είναι από τη φύση της ένα έντονο φαινόμενο οπότε δείχνουμε μια προσοχή όπως πρέπει πάντα να κάνουμε στις καταιγίδες όλες τις εποχές του έτους.
4. Προσοχή στους βοριάδες που από το βράδυ και αύριο όλη σχεδόν την ημέρα θα φτάνουν τοπικά τα επίπεδα θυέλλης σε αρκετές περιοχές και με έμφαση περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο.
5. Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ο πολύ δυνατός βοριάς. Αν βγει κάποιο πρόβλημα το πιθανότερο είναι να οφείλεται σε αυτή την εξέλιξη.
6. Στην Αττική θα δούμε μέσα στη νύχτα και αύριο βροχοπτώσεις ήπιας γενικά έντασης ενώ χιόνια θα πέσουν σε ορεινά ίσως και ημιορεινά στα βόρεια τμήματα. Δεν φαίνεται τα φαινόμενα να προβληματίζουν ιδιαίτερα ενώ και εδώ να προσέξουμε τους δυνατούς βοριάδες με έμφαση τα ανατολικά και βόρεια.
7. Από Τετάρτη και μετά πάμε σε γενική βελτίωση του καιρού όπου προς το Σάββατο ίσως δούμε και θερμοκρασίες κοντά στους 20° ή και λίγο παραπάνω, πρόσκαιρα όμως μιας και στη συνέχεια θα επανέλθουμε σε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες (Χειμώνας γαρ…)
Κλείνοντας να τονίσω ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάτι τόσο δυνατό σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις που ζήσαμε τον τελευταίο καιρό στην Αττική και όχι μόνο και να τονίσω επίσης ότι και η στατιστική μας δείχνει ότι ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ!!!!

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fklearhos.marousakis%2Fposts%2F4766904683377655&show_text=true&width=500

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για σφοδρούς ανέμους

Ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε στην σελίδα του στο Facebook:

«Προσοχή, την Τρίτη 8/2 στους κατά τόπους σφοδρούς ριπαίους Βοριάδες, στις περισσότερες περιοχές της χώρας – που ίσως αγγίξουν τα 9 και τοπικά και τα 10 μποφόρ σε θάλασσα και ξηρά, όπως σας ανέφερα μέσα από τα δελτία καιρού της ΕΡΤ3 και απο την προηγούμενη εβδομάδα!
– Οδηγούμε με μειωμένη ταχύτητα (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) γιατί οι ριπές του ανέμου που εισέρχονται από κάτω μπορεί να δυσκολέψουν το φρενάρισμα και κατά συνέπεια τον έλεγχο του οχήματος/μηχανής.
– Στην περίπτωση που είναι να περάσουμε από γέφυρες, τα μάτια μας δεκατέσσερα στα αυτοκίνητα που τραβάνε κάτι ογκώδες, πχ τροχόσπιτο ή οτιδήποτε άλλο!
– Όταν είναι να προσπεράσουμε φορτηγά ή λεωφορεία κλπ θα πρέπει να γνωρίζουμε οτι με το που θα το προσπεράσουμε, οι ριπές του αέρα μπορεί και να μας ξαφνιάσουν δυσάρεστα γιαυτό και κρατάμε γερά το τιμόνι!
– Δίνουμε περισσότερο χώρο, (κρατώντας απόσταση ασφαλείας) στους ποδηλάτες, τους μοτοσυκλετιστές και γενικά σε ογκώδη οχήματα καθώς οι ισχυροί άνεμοι μπορεί να τους παρασύρουν ευκολότερα και να παρεκκλίνουν της πορείας τους! .
– Δεν παρκάρουμε κάτω από δέντρα, στύλους, διαφημιστικές πινακίδες-επιγραφές κλπ
– Αποφεύγουμε οποιοδήποτε φορτίο στην οροφή του αυτοκινήτου μας για ευνόητους λόγους!
Λεπτομέρεις και στα αναλυτικά δελτία καιρού της ΕΡΤ3 στις 16:45 και στις 22:45!
Με εκτίμηση και καλη εβδομάδα
Σάκης Αρναούτογλου»

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=492029698953396&set=a.251097913046577&type=3

dikaiologitika.gr