Έρχονται οι νέες ταυτότητες

1842

Την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες από το σπίτι θα πετύχουν οι πολίτες με τις νέες ταυτότητες που σχεδιάζει η Κυβέρνηση, με τον διαγωνισμό που αναμένεται να «τρέξει» πριν το τέλος του χρόνου.
Όπως ανέφερε σε άτυπη ενημέρωση προς τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, καθώς το νεοσύστατο Υπουργείο θα συνδράμει στο ψηφιακό σκέλος του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό σταδιακά οι «νέες» ταυτότητες θα έχουν ενσωματωμένη ψηφιακή υπογραφή, παρά το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος σχεδιασμός προέβλεπε ότι οι «νέες» ταυτότητες θα είχαν ενσωματωμένη ασπρόμαυρη φωτογραφία. Ωστόσο, λόγω των διαγωνιστικών διαδικασιών θα είναι διαθέσιμες στους πολίτες τα επόμενα δύο χρόνια.

Θα γίνεται διασύνδεση των υπηρεσιών για τα γεγονότα ζωής – δήλωση γέννησης και θανάτου ακόμα και η έκδοση διπλώματος που θα αναλάβει το κέντρο διαλειτουργικότητας που δημιουργείται στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα αντλεί τα απαραίτητα έγγραφα-πιστοποιητικά από τον κάθε φορέα με τον σωστό τρόπο. Τέλος, στα άμεσα σχέδια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι και η δημιουργία μίας διαδικτυακής πύλης – το gov.gr στα πρότυπα του βρετανικού gov.uk – στην οποία σε πρώτη φάση θα ενσωματωθούν οι υπηρεσίες που είναι ήδη διαθέσιμες ηλεκτρονικά, ενώ όσο προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης θα εμπλουτίζεται και με νέες υπηρεσίες.