Έτοιμη για το 2ο Λογοτεχνικό Μαθητικό Διαγωνισμό η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών

1684

 

Ένα χρόνο μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε ο 1ος Λογοτεχνικός Μαθητικός διαγωνισμός η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών με επιστολή της προς την Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Στερεάς Ελλάδος ζητά την διοργάνωση  του δεύτερου Πανελληνίου Λογοτεχνικού Μαθητικού Διαγωνισμού σε συνεργασία με τη Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας.

 

Ελεύθερο με κοινωνικό περιεχόμενο το θέμα του φετινού διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός με τίτλο “Πανελλήνιος Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ”ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ” επιλέχθηκε ως υπόμνηση στα ψηλά βουνά της ιδιαίτερης πατρίδας μας αλλά κυρίως προς τιμήν του συντοπίτη μας λογοτέχνη και του γνωστού έργου του και όχι για να περιοριστεί το θέμα του διαγωνισμού στο έργο “Τα ψηλά βουνά”. Αντιθέτως το θέμα του διαγωνισμού είναι ελεύθερο και τα έργα των μαθητών μπορούν να αντλούν το περιεχόμενό τους από την καθημερινή ζωή ή την αγάπη που έχει κάποιος για τον τόπο του, τα προβλήματα, τις έγνοιες, τις ανησυχίες και αγωνίες των νέων ανθρώπων, τους προβληματισμούς που δημιουργεί η κρίση στον τόπο μας, τη ζωή στην ύπαιθρο, τη ζωή στην πόλη και με αφορμή την ανακήρυξη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του έτους 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ 2018), μια αναφορά στην ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και παράδοση κάθε τόπου, την ελληνική παράδοση και ιστορία, τα κοινά  ιδανικά και αξίες των Ελλήνων διαχρονικά και στους σταθμούς της πορείας του πολιτισμού της Ευρώπης. Βεβαίως για τους μαθητές που γνωρίζουν το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου δε θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε κάποιο πόνημα που να σχετίζεται και να εμπνέεται από κάποιο έργο του, αλλά – όπως αναφέρθηκε και παραπάνω – δεν περιορίζουμε το θέμα σε αυτό μόνο.

Ημερομηνίες συμμετοχής

Οι μαθητές μπορούν να υποβάλουν έργα από την 01.02.2019 έως την 01.03.2019 (σφραγίδα ταχυδρομείου).

Τρόπος συμμετοχής

Κάθε μαθητής συμμετέχει με ένα έργο και σε μία μόνο κατηγορία, ενώ επιτρέπονται και οι ομαδικές εργασίες. Τα ποιήματα θα έχουν έκταση μέχρι τριάντα στίχους είτε σε ελεύθερο στίχο είτε με ομοιοκαταληξία.

Μαθητές Γυμνασίου

Συμμετέχουν με:
1. Παραμύθι
2. Ποίημα
3. Διήγημα (μέχρι 4 σελίδες)
4. Δοκίμιο (Προβληματισμοί)

Μαθητές Λυκείου-ΕΠΑΛ

Συμμετέχουν με:
1. Ποίημα
2. Διήγημα (μέχρι 6 σελίδες)
3. Δοκίμιο (Προβληματισμοί)

Τα έργα θα αξιολογηθούν από ομάδα εκπαιδευτικών που θα συγκροτήσει η Περιφερειακή Διεύθυνση ΠΕ και ΔΕ Στερεάς Ελλάδας και θα αποσταλούν στη διεύθυνση της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών: Π.Π. Γερμανού 136 Τ.Κ. 16233 Βύρωνας/Αθήνα με την ένδειξη “Πανελλήνιος Μαθητικός Λογοτεχνικός Διαγωνισμός ”ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ-ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ” ”. Τα υποβαλλόμενα έργα δεν επιστρέφονται. Τα αποτελέσματα και η διαδικασία απονομής των βραβείων-επαίνων θα ανακοινωθούν μέχρι τις 10.06.2019.

Οι πρωτεύσαντες σε κάθε λογοτεχνική κατηγορία και εκπαιδευτική βαθμίδα θα βραβευτούν κατά τη διάρκεια πολιτιστικής εκδήλωσης πνευματικού περιεχομένου που θα διοργανώσει η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών το προσεχές καλοκαίρι 2019 στη Γρανίτσα Ευρυτανίας και θα φιλοξενηθούν το ίδιο διάστημα στη Γρανίτσα για δύο μέρες με κάλυψη εξ ολοκλήρου των εξόδων διαμονής τους

Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν είτε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών, κύριο Αλέξη Καρδαμπίκη 6937430382 είτε ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις info@engranitsi.gr και alexis1kardabikis@gmail.com  . Οι όροι του διαγωνισμού θα αναρτηθούν επίσης και στην ιστοσελίδα της Αδελφότητος www.engranitsi.gr . Η συμμετοχή στο διαγωνισμό προϋποθέτει και την αποδοχή των όρων του.

Φώτο από την περσινή εκδήλωση απονομής των βραβείων