Αναστάσιος Κατσούδας – Επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ‘Hotel Amvrakia’ & του ‘Katsoudas Travel’

19836

Όνομα: Αναστάσιος Κατσούδας

Τόπος κατοικίας: Αμφιλοχία Αιτωλοακαρνανίας

Τόπος καταγωγής: Τοπόλιανα Ευρυτανίας

Ιδιότητα: Επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης του ‘Hotel Amvrakia’ & του ‘Katsoudas Travel’

Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Τα Τοπόλιανα Ευρυτανίας και οι αναμνήσεις από τα πρώτα μαθητικά χρόνια εκεί

 

Ο κ. Αναστάσιος Κατσούδας ή κατά κόσμων Τάσος είναι ο Ευρυτάνας αυτής της εβδομάδας. Ο λόγος είναι ότι στο πρόσωπό του συνδυάζονται όχι μόνο πολλές ιδιότητες, μιας και είναι εξαιρετικά δραστήριος και επιτυχημένος επιχειρηματίας για δεκαετίες, αλλά και όλα εκείνα  τα χαρακτηριστικά ενός Ευρυτάνα. Ευγένεια, αμεσότητα, καθαρότητα στη συμπεριφορά και τα λόγια και σπιρτάδα, εγρήγορση, τόλμη στα έργα. Ένα γνώριμο πρότυπο Ευρυτάνα, όπως και πόσων άλλων που κατάφεραν να βρεθούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη και να προκόψουν με την εργατικότητα, το μυαλό, αλλά και ήθος. Ο κ. Τάσος δεν ζει και τόσο μακριά από την Ευρυτανία και μας μιλά για την ιστορία της οικογένειας του που βρέθηκε και δοκίμασε τη ζωή της στην Αμφιλοχία, τις επιχειρήσεις του, τις αναμνήσεις από την κυρά Στάθω, τη μάνα από τα Τοπόλιανα Ευρυτανίας και την μεγάλη δύναμη που ασκούν τα βουνά μέσα του, κάνοντάς τον αν και θαλασσινός να νιώθει ορεσίβιος…

 

Από τα χωριά του Βάλτου και τα Τοπόλιανα… στην Αμφιλοχία…

Οι γονείς μου έφυγαν από τα ορεινά χωριά του Βάλτου και της Ευρυτανίας απ΄ όπου κατάγονταν για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Ο πατέρας μου ήταν πολύ δραστήριος και ανήσυχος και ήταν κτηνοτρόφος, αγρότης, έμπορας, έκανε τα πάντα για να μας μεγαλώσει. Είχε εννιά αγόρια και μια κόρη και έπρεπε να βρει τρόπο να μας ζήσει. Αναζητώντας μια ευκαιρία για να βελτιώσει τη ζωή μας και να μας δώσει κάτι για το μέλλον μας, θεώρησε ότι το βρήκε στην Αμφιλοχία. Και δεν έπεσε έξω… Αγόρασε το οικόπεδο, όπου σήμερα είναι το ξενοδοχείο, και απ΄εκεί ξεκίνησε η ζωή μας από τα βουνά… δίπλα στη θάλασσα… Το 1949 έφτιαξε καφενείο και στη συνέχεια σπίτια που τα νοίκιαζε και δούλεψε πολύ σκληρά. Μέχρι και σήμερα εγώ και τέσσερα από τα αδέρφια μου, ασχολούμαστε με την οικογενειακή επιχείρηση, που για τόσες δεκαετίες έχει ζωή και αλλάζει μέσα στα χρόνια. Κανένα από τα δέκα αδέρφια μου δεν χρειάστηκε να ξενιτευτεί μακριά για να ζήσει.

 

Η κα Στάθω… η ψυχή της οικογένειας…

Η κυρα Στάθω ‘καμάρι’ με έξι από τα παιδιά της, στα εγκαίνια της οικογενειακής επιχείρησης το ‘90

‘Μανά με τους εννιά σου γιούς και με τη μια σου κόρη…’ Με αγάπη όλη η οικογένεια μιλάει για τη μητέρα της οικογένειας, την Ευσταθία Πάζιου, από τα Τοπόλιανα, και την προσφορά, την αγάπη και τη δύναμη της ψυχή της. Όλη η οικογένεια και η τύχη των παιδιών της επηρεάστηκαν κυρίως από τη μάνα μου, την Στάθω, όπως τη φώναζαν στην Ευρυτανίας. Μορφωμένη, κόρη του Προέδρου του χωριού στα Τοπόλιανα, στήριξε και μεγάλωσε όλα τα αδέρφια της και τα εννέα παιδιά της. Το ότι πήραμε το δρόμο μας όλα τα αδέρφια, το οφείλουμε κυρίως στη μάνα μας και δύναμη που μας έδινε. Την θυμόμαστε πάντα με αγάπη και συγκίνηση.

 

Με το ένα πόδι στη θάλασσα… με την καρδιά στο βουνό…

Πατώντας με το ένα πόδι στη θάλασσα… και με τη ψυχή στο βουνό…

Ένατο παιδί στη σειρά, έζησα τα περισσότερα χρόνια στην Αμφιλοχία, όπου και γεννήθηκα, αλλά πέρασα μερικά χρόνια στο σχολείο στα Τοπόλιανα, όπου ζούσα μαζί με τον παππού μου. Έχω πολύ όμορφες αναμνήσεις απ’ εκείνα τα χρόνια. Αν και γεννημένος δίπλα στη θάλασσα, όπου και πέρασα μια ζωή, μου αρέσει πάντα περισσότερο το βουνό και αν μπορούσα να επιλέξω που θα ήθελα να ζήσω… μάλλον θα έπιανα τα βουνά…

 

 

 

40 χρόνια επιτυχημένης επιχειρηματικής πορείας

Το ‘Hotel Amvrakia’ στη παραλία της Αμφιλοχίας

Από το 1979 η οικογένεια μου έφτιαξε το ξενοδοχείο μας που βρίσκεται στην παραλία της Αμφιλοχίας και το εστιατόριο. Η δουλειά μας είναι το μεράκι μας και δίνουμε τον εαυτό μας, μέχρι και τα ψάρια που σερβίρουμε τα ψαρεύουμε εμείς. Το 1990 ανοίξαμε και το τουριστικό γραφείο μας, με όλες τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες και ιδιόκτητα πούλμαν. Και δεν σταματάμε να δουλεύουμε γιατί μας αρέσει να εξυπηρετούμε τον κόσμο που μας τιμά τόσα χρόνια. Έχουμε και πολύ κόσμο από την Ευρυτανία, ανάμεσα σε αυτούς, μιας και η Αμφιλοχία βρίσκεται πολύ κοντά και είναι μια εύκολη λύση για διέξοδο στη θάλασσα και διακοπές.

Η σύζυγος του Θεοδώρα και ο γιος του Παναγιώτης
Με τη σύζυγο Θεοδώρα