Γράφει ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος

Συγγραφέας, Αρθρογράφος & Ραδιοφωνικός Παραγωγός, theofanhspap@outlook.com

     Πρόσφατα, κυκλοφόρησε η μελέτη του ποιητή κ. Δημήτρη Ι. Καραμβάλη για τον ποιητή, φιλόσοφο και δοκιμιογράφο της γενιάς του ’30, Γιώργου Σαραντάρη, από τις εκδόσεις ΔΡΟΜΩΝ. Πρόκειται, για μια βαθύτερη διείσδυση στην ποίηση και την ζωή του Γιώργου Σαραντάρη. Το βιβλίο διαιρείται σε ενότητες, με τα  βασικά στοιχεία της γραφής του ποιητή, με ποιήματα του μεταφρασμένα από τα Γαλλικά στα Ελληνικά από τον συγγραφέα Δ. Ι. Κ. και άρθρα όπου μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα τον λογοτέχνη.
     Ο συγγραφέας ξεκινά την έρευνα με τον ερχομό του Γ.Σ. στην Αθήνα τον Μάρτιο του 1931.Η Αθήνα, στάθηκε για τον ποιητή Γιώργο Σαραντάρη (πλην της Θεσσαλονίκης που πήγε για 2- 3 μέρες), η πρώτη και μοναδική πόλη της Ελλάδας που είδε. […] Ο Γ. Σ. σκιαγράφησε με ολιγόστιχα ποιήματα την Αθήνα της δεκαετίας του 1930, στους δρόμους που περιπλανήθηκε και που τον σημαδέψαν κι αυτοί με τη σειρά τους.

Η Μάρμω με την άλλαη ματιά
Που επήγε;
Την πήρανε οι τοίχοι των σπιτιών
Της πολιτείας οι τοίχοι
Την πήρανε της θάλασσας οι αφροί
Που δέρνουνε τα πάθη
Την σήκωσαν οι ατμοί οι γαλανοί
Οι ουρανογέννητοι
Και πλέει με τη δική μας την καρδιά
Την άλαλη!

     Σημαντικό κεφάλαιο της παρούσας μελέτης, αποτελεί  η ‘’Σιωπή’’ στο έργο του Γ.Σ. Η σιωπή έχει τους δικούς της ρυθμούς και σκεπάζει τις κουρασμένες ώρες κι ο ερχομός του έρωτα στα μάτια, την κάνει γέλιο και μουσική. […] Η σιωπή συνιστά, για τον ποιητή Γ.Σ., την επιστροφή στη γέννηση και την ‘’απαντοχή στην έλευση μας’’.
     Τα επόμενα κεφάλαια αφορούν: τον τορπιλισμό της ‘’ΕΛΛΗΣ’’ -ανήμερα του εορτασμού της Παναγίας στην Τήνο, γεγονός που δεν στάθηκε αμελητέο στον Γ.Σ. όπου πέρασε τα δύο τρίτα της ζωής του, στην Ιταλία. Τον ‘’Άνθρωπο’’ – Η προϊστορία του ανθρώπου είναι το άτομο. Η προϊστορία της επιστήμης είναι η φύση. Την ‘’Ψυχή’’   σημειώνοντας ο συγγραφέας Δ. Κ. πως  αποτελεί αγαπημένη λέξη για τον ποιητή Γ.Σ. αλλά και λέξη -κλειδί για την κατανόηση του έργου του. Την ‘‘ΕΛΛΑΔΑ’’, το ‘’Δημοτικό Τραγούδι’’ και την ‘’Ελληνική Φύση’’, τα ‘’Δέντρα’’, όπου σηματοδοτούν τη σύνδεση του μύθου με την ιστορία.  Την ‘’Ζωή και τον Θάνατο’’, την ‘’Αγάπη’’, τον ‘’Πόνο’’ στην ποίηση του Γ.Σ.
     Ο συγγραφέας Δημήτρης Ι. Καραμβάλης παραθέτει και ενότητες με μεταφρασμένα -από τον ίδιο- ποιήματα του Γ.Σ. από την Γαλλική στην Ελληνική γλώσσα.
ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ
Είναι αλήθεια:/ Είμαι εγωιστής./ Ακόμη και κατά τη διάρκεια μεθυστικών εναγκαλισμών/ Το ομολογώ, ξαναγίνομαι εγωιστής/ Δεν αισθάνομαι ποτέ ένα μαζί σου/ και πάντοτε, η ηδονή των αισθήσεων/ δεν διαρκεί περισσότερο από ένα λεπτό./ Γνωρίζω καλά πως αυτό είναι θλιβερό/ να μη μπορούμε ποτέ/ να χαθούμε/ να λιποθυμήσουμε/ να συγχεόμαστε/ Όμως οφείλεις να με συγχωρήσεις/ αν δοκιμάζω αυτήν την ανεπάρκεια/ της αγάπης μας/ έτσι όπως την δοκιμάζεις κι εσύ η ίδια:/ με μελαγχολία και μαρασμό. (Αθήνα 27-28 Μαΐου 1931)
     Ξεχωριστό κεφάλαιο του βιβλίου, αποτελούν και ‘’Οι απόψεις του Γιώργου Σαραντάρη για συναδέλφους του και για την κριτική’’ με αναφορές στον Περικλή Γιαννόπουλο, στην Μελισσάνθη, στην Ζωή Καρέλλη, στον Νικηφόρο Βρεττάκο, στον Αναστάσιο Δρίβα  και με επισημάνσεις για τα έργα των: Κ.Π. Καβάφη, τον Σεφέρη και τον Νίκο Πεντζίκη.
 Μια μελέτη που φέρει στην επιφάνεια ένα σπουδαίο ποιητή που οφείλουμε να γνωρίσουμε βαθύτερα. Ο συγγραφέας κ. Δημήτρης Ι. Καραμβάλης με φιλολογική, ιστορική λεπτομέρεια και ερμηνευτική ανάλυση μας παρέδωσε ένα έργο μεγάλης λογοτεχνικής αξίας.