‘Βοήθεια στο Σπίτι’: Τέλος στο πρόβλημα ετών

1770

3.257 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ

Τη διαδικασία με την οποία θα δημιουργηθούν οργανικές θέσεις και θα μεταφερθούν σε αυτές οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, περιγράφει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών με βάση τη σχετική ρύθμιση για τις 3.257 προσλήψεις που θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ.
Στην εγκύκλιο τίθενται σύντομες προθεσμίες, έως τις 31 Ιανουαρίου, για τις σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων: «Η απόφαση του Δημοτικού περί τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και σύστασης νέων θέσεων, θα πρέπει να αποσταλεί για έγκριση στον Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης το αργότερο μέχρι 31η – 01 – 2019», τονίζεται.
Εντός ενός μηνός από την υποβολή των σχετικών αποφάσεων, ο Συντονιστής της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πρέπει να εκδώσει την εγκριτική πράξη, η οποία στη συνέχεια θα αποσταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εντός προθεσμίας δέκα (10) ημερών από τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της σύστασης των θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι Δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν τα αιτήματά τους για την κάλυψη των θέσεων στο Υπουργείο μας, προκειμένου να αποσταλούν για έγκριση στην Επιτροπή της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει και εν συνεχεία να προκηρυχθούν από το ΑΣΕΠ. Οι Δήμοι για τους οποίους δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης του οικείου ΟΕΥ, καθώς υφίστανται κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού στον ισχύοντα, θα πρέπει άμεσα να αποστείλουν τα αιτήματά τους στην υπηρεσία.
Σύμφωνα με ένα από τα παραδείγματα που δίνει η εγκύκλιος: «Έστω ότι δημοτική κοινωφελής επιχείρηση απασχολεί κατά την έναρξη ισχύος του νόμου τριάντα (30) άτομα προσωπικό στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο Δήμος στον οποίο ανήκει η εν λόγω επιχείρηση, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου , να συστήσει: 30+7%= 32,1 ≈ 32 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού, (μετά από τη στρογγυλοποίηση των δύο πρώτων δεκαδικών αριθμών στην πλησιέστερη ακέραια μονάδα), εκ των οποίων οι τριάντα (30) θέσεις θα είναι ιδίων κλάδων και κατηγοριών με το προσωπικό που ήδη απασχολείται στο πρόγραμμα, ενώ οι επιπλέον δύο (02) θέσεις θα αφορούν κλάδους και κατηγορίες επιλογής του φορέα, συναφείς ωστόσο με την παροχή των υπηρεσιών του προγράμματος, οι οποίες θα προκηρυχθούν κατά τις αναλογίες και με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 3 του ν. 2643/1998».
Μεταφορά προσωπικού
Σύμφωνα με την εγκύκλιο προβλέπεται ότι εργαζόμενοι που κατά το χρόνο έναρξης ισχύος του εν λόγω άρθρου, ήτοι 18-12-2018, παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε ΟΤΑ α΄ βαθμού ή νομικά πρόσωπα αυτών (δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου), κατατάσσονται ή, όπου συντρέχει περίπτωση, μεταφέρονται σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στην ίδια ειδικότητα, στις οργανικές μονάδες των Δήμων που θα προβούν στις ενέργειες της παρ.1 του άρθρου 91 για την πρόσληψη του μονίμου προσωπικού, ώστε όλο το τακτικό (μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου) προσωπικό που θα απασχολείται στο πλαίσιο του «Βοήθεια στο Σπίτι» να εντάσσεται οργανικά στον ίδιο φορέα.
Η προϋπηρεσία του ανωτέρω προσωπικού στο φορέα από τον οποίο μεταφέρεται, λαμβάνεται υπόψη για κάθε συνέπεια (μισθολογική, βαθμολογική κ.λπ.). Εφόσον στους ως άνω φορείς, εκτός από εργαζομένους ΙΔΑΧ, υπηρετεί και προσωπικό ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του προγράμματος, κρίνεται σκόπιμο, για λόγους ενότητας και ολοκληρωμένης παροχής των υπηρεσιών του θεσμού, να μεταφερθεί και το προσωπικό αυτό στους Δήμους που θα αναλάβουν την αρμοδιότητα, κατά τον ίδιο χρόνο με τη μεταφορά του προσωπικού ΙΔΑΧ.