Γιατί τόση ανασφάλεια και πανικός;

1523

       Εδώ και αρκετό καιρό και συνεχώς, οι κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις έφερναν την Αξιωματική Αντιπολίτευση να προηγείται και με διψήφιους ακόμη αριθμούς εν όψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών και η αλαζονεία της να περισσεύει. Είχε επαναπαυθεί στο κατ’ αυτήν, πολιτικό κόστος που προκάλεσε στην κυβέρνηση η Συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό δεν προετοιμάζονταν για ένα εκλογικό ντέρμπυ αλλά για ένα θρίαμβο το βράδυ της 26ης Μαΐου. Το κλίμα όμως άρχισε να αλλάζει τις τελευταίες εβδομάδες για τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει ο ίδιος μια σειρά τολμηρών πρωτοβουλιών σε νομοθετικό επίπεδο, που ικανοποιούν τις ανάγκες της κοινωνίας, όσο και με την πορεία προς τον λαό, με τις τεράστιες συγκεντρώσεις με απροσδόκητη επιτυχία. Η ψαλίδα μεταξύ των δυο κομμάτων άρχισε να κλείνει και ο περίπατος που ονειρεύονταν ο κ. Μητσοτάκης εξελίσσεται σε εκλογικό ντέρμπυ.

     Ξαφνικά, μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση η Ν.Δ. δια του γραμματέα της κ. Λευτέρη Αυγενάκη και του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου κ. Κώστα Τζαβάρα εφηύρε ένα σενάριο νοθείας  των εκλογών. “…Υπάρχει φόβος και η αίσθηση, δεν νομίζω ότι θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση, ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι, εάν τα καταφέρουν  και εάν τους το επιτρέψουμε, ακόμα και να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα. Τους λέμε λοιπόν ότι η Ν.Δ. θα είναι εκεί. Αν κάποιοι θέλουν να προκαλέσουν σκόπιμα σύγχυση  με την εκλογική διαδικασία με τις 4 κάλπες, να το ξεχάσουν. Θα εγγυηθούμε  με τους εκλογικούς μας αντιπροσώπους ότι στις εκλογές θα αποτυπωθεί ξεκάθαρα η βούληση των πολιτών”. Δεν μπόρεσε βέβαια ο κ. Αυγενάκης να εξηγήσει με τις δηλώσεις του αυτές, τι ακριβώς εννοεί και πως πρακτικά θα γίνουν όλ’ αυτά, τα φοβερά και τρομερά.  

      Συγχρόνως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Κώστας Τζαβάρας,  καλούσε το υπουργείο Εσωτερικών, διαφοροποιούμενος κάπως, “…να βγούνε και να μας πούνε πόσες ελληνοποιήσεις έχουν γίνει, ποιοί έχουν ελληνοποιηθεί, κάτω από ποιές διαδικασίες έχουν γίνει αυτά τα πράγματα, ποιός είναι ο αριθμός των ανθρώπων εκείνων που δημιουργούν καχυποψία για χειρισμούς αδιαφανείς”.

      Έπειτα από κάτι τέτοιες δηλώσεις ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης  είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί ένα μαραθώνιο διευκρινίσεων και εξηγήσεων, περί των δηλουμένων σεναρίων νοθείας και κινδυνολογίας από τους εκλεκτούς του εκπροσώπους. Ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, ένας ‘’καραμανλικός” πρώην νεοδημοκράτης  και νυν επικεφαλής των “Ελλήνων Ριζοσπαστών” σε δηλώσεις του (εφημ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της 18/5), προκαλεί τον κ. Μητσοτάκη να παραιτήσει άμεσα τον κ. Αυγενάκη, εάν δεν έχει στοιχεία αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, ως επικίνδυνο για την δημοκρατία και τους θεσμούς. Εμείς προσωπικά θα υπενθυμίσουμε στους παραπάνω κινδυνολόγους, πως οι κομματικοί προπάτορές τους έμειναν στην ιστορία με τις εκλογές “βίας και νοθείας” το 1961. Τότε που “ψήφισαν ακόμη και τα δένδρα”, με τις ψευδείς εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους  και τις διπλοψηφίες, όπως δήλωνε ο Αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου. Τότε, που 218 χωροφύλακες είχαν δηλώσει διεύθυνση κατοικίας την ίδια διώροφη μονοκατοικία. Τότε, που κυκλοφορούσε η προειδοποίηση πως “όποιος δεν ψηφίσει ΕΡΕ θα πάει εξορία”. Τίποτε δυστυχώς δεν διδάχτηκαν από το παρελθόν..!

                                                            Κώστας Μπουμπουρής

                                                       Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                                           (k.boubouris@yahoo.gr)