Με επιτυχία το 78ο συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής

Μετά από 33 χρόνια οι Ευρυτάνες της Αμερικής διοργάνωσαν το ετήσιο συνέδριό τους στο Καρπενήσι για πρώτη φορά.

Από την Πέμπτη 28 Ιουλίου ως την Τρίτη 2 Αυγούστου, τα μέλη της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας και σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και νοσταλγίας επισκέφτηκαν περιοχές, συζήτησαν με τις Αρχές του τόπου για τα προβλήματα του Νομού, διασκέδασαν, τίμησαν τους νέους Ευρυτάνες, έλαβαν τιμητικές διακρίσεις για την πολυετή συνεισφορά τους και θυμήθηκαν τα παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής, ενώ δεν παρέλειψαν να δοκιμάσουν τις τοπικές γεύσεις. Πρόκειται για ένα συνέδριο που τα είχε όλα!

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου στο Συνεδριακό Κέντρο πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης, όπου συζητήθηκαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη του Καρπενησίου. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης καλωσόρισε με μεγάλη χαρά τους συμπατριώτες μας, τους παρουσίασε τις δράσεις και τους κάλεσε να επενδύσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους και να συνδράμουν στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Νίκος Σουλιώτης παρέθεσε γεύμα σε όλα τα μέλη της Ένωσης που παρέστησαν στο συνέδριο.

Την Παρασκευή 29 Ιουλίου οι σύνεδροι το πρωί (10:00-11:00 π.μ.), παρακολούθησαν ενθουσιασμένοι ‘Το χρονικόν της μάχης του Καρπενησίου 1821’από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρπενησίου και αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση των Υποτροφιών 2022 στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, όπου τα μέλη της Ένωσης είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τους υποτρόφους. Όπως είναι γνωστό τις Υποτροφίες αυτές χορηγεί κάθε χρόνο η “Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής ‘’ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ” , σε αποφοίτους των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ του Νομού και σε Ευρυτάνες φοιτητές των ΑΕΙ της χώρας, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη στήριξή της στη νεολαία της Ευρυτανίας. Το μεσημέρι ακολούθησε ελαφρύ δείπνο προσφορά της «Ευρυτανικής Νεολαίας» και αμέσως μετά επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού με τον Αντιπεριφερειάρχη, κ. Αριστείδη Τασιό, όπου τα μέλη για πρώτη φορά είδαν την ιστορία της Ευρυτανίας συγκεντρωμένη σε ένα μουσείο. Η μέρα τελείωσε με βραδιά Νεολαίας (DJ) στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι διήμερες εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Αθανάσιου Καρπενησιώτη ολοκληρώθηκαν στη γενέτειρά του, τον Άγιο Ανδρέα. Αφού αποδόθηκαν οι δέουσες τιμές στο μνημείο του ήρωα, ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης χαιρέτισε την εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Καρπενησιωτών Αθήνας “Το Βελούχι” Γεώργιο Λάγαρη. Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τραγούδια αφιερωμένα στον ήρωα από το Μουσικό Σχολείο Λαμίας και τη Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου. Ο Δήμος Καρπενησίου ανέφερε τα εξής: «Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για το καταπληκτικό πρόγραμμα που παρουσίασαν και στους καθηγητές τους Μαρία Βε και Αναστάσιο Ηλιόπουλο, καθώς και στην Προϊσταμένη των ΓΑΚ Αρχεία Ν. Ευρυτανίας Μαρία Παναγιωτοπούλου για την επιμέλεια των κειμένων των τραγουδιών».

Στο Μεγάλο Συμπόσιο ο Μπακογιάννης και ο Πρέσβης Αμερικής

Το Σάββατο 30 Ιουλίου το πρωί πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνου στον Άγιο Ανδρέα μαζί με το Δήμαρχο Καρπενησίου και τους επισήμους και τελετή στο άγαλμα του Αθανασίου Καρπενησιώτη. Ακολούθησε γεύμα στην ταβέρνα «ΑΦΟΙ ΜΑΘΕ» στο χωριό Κλαυσί για όλους τους συμμετέχοντες. Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε το Μεγάλο Συμπόσιο με κοκτέιλ και δείπνο στην ταβέρνα ‘’Παράδεισος’’ με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Αθηναίων, κ. Κώστα Μπακογιάννη, χορό & κλήρωση Λαχειοφόρου.

Γιορτή για την Ευρυτανία αποτέλεσε το δείπνο των Ευρυτάνων της Αμερικής, οι οποίοι  επέστρεψαν στα πάτρια εδάφη μετά από δεκαετίες και συμμετείχαν στο 78ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρύτατων Αμερικής το Βελούχι. Πάνω από 400 άτομα ήταν οι παρευρισκόμενοι, ενώ επίσημος προσκεκλημένος του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην όμορφη βραδιά, ήταν ο Αμερικανός Πρέσβης Τζορτζ Τσούνης. Απλός και φιλικός, ο Πρέσβης, εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε ανάμεσα σε Έλληνες της Αμερικής, Ευρυτάνες, μιας και επισκέπτονταν μικρός την Ευρυτανία και διατηρεί δεσμούς με την ευρύτερη περιοχή εξαιτίας και της καταγωγής της συζύγου του Όλγας Αντζουλή από τη Λαμία.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν ο κύριος Αποστολόπουλος Αντιπρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης ‘Βελούχι’ για την προσφορά του στην Ένωση εδώ και 50 χρόνια, το ζεύγος Λώρα Νίξον και Αθανάσιος Νικόπουλος και οι δύο διετέλεσαν Πρόεδροι της Ένωσης με μακροχρόνια προσφορά και ο κύριος Δημήτριος Καστρίτσης που διετέλεσε Ταμίας της Ένωσης για 40 χρόνια καθώς και στη μνήμη του κυρίου Παντελή Βλάχου για την προσφορά του στην Ένωση.

Με μεγάλη χαρά παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου, οι Αντιδήμαρχοι και η Πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ στο επίσημο δείπνο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι” παρουσία του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα κ. Γιώργου Τσούνη, του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, του Μητροπολίτη Καρπενησίου κ. Γεωργίου, του Βουλευτή Ευρυτανίας, των Αντιπεριφερειαρχών κ. Αριστείδη Τασιού και κ. Κατερίνας Καλαντζή και του Δημάρχου Αγράφων κ. Αλέξη Καρδαμπίκη, καθώς και της πολιτευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία κας Θωμαΐδος Οικονόμου. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την τιμητική του παρουσία και φυσικά τους συμπατριώτες μας για όλα όσα έχουν κάνει για τον τόπο μας και για την απόφασή τους να πραγματοποιήσουν το ετήσιο συνέδριό τους στο Καρπενήσι. Κλείνοντας ανανέωσε την πρόσκληση έτσι ώστε σύντομα να συναντηθούμε πάλι στον τόπο μας.

Δήλωση Προέδρου Ένωσης  Ευρτυάνων Αμερικάνων Δημήτρη Τσόλκα

Φανερά συγκινημένος ο πρόεδρος δήλωσε: «Σκέφτομαι τις θυσίες που έκαναν οι δικοί σας και οι δικοί μου γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες. Να φροντίζουν για εμάς, Ήρθαν στην Αμερική από ανάγκα προόδευσαν αλλά δεν ξέχασαν ποτέ την πατρίδα τους. Γι’ αυτό συνιστώ να σκέφτεστε πάντοτε από που ξεκινήσαμε και ότι εδώ είναι η πατρίδα μας».

Μέλος Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικάνων κ. Νίκος Αποστολόπουλος

«Τα σχέδια για το μέλλον είναι ενότητα, συνεργασία και συμμετοχή. Πρέπει να τα παραδώσουμε στους νέους και οι νέοι είναι έτοιμοι να αναλάβουν ευθύνες. Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας ώστε μετά από μια δεκαετία η νέα γενιά να έχει πρόσβαση σε ανθρώπους της Ευρυτανίας για να συνεχίσει αυτό το έργο».

Δήλωση Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη

«Έχω τρομερή χαρά και έναν τρομερό ενθουσιασμό. Θέλω να πω ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Πρέσβη των ΗΠΑ κύριο Τσούνη για την πολύ μεγάλη τιμή που τους κάνει. Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδος είναι στο καλύτερο σημείο τουςιστορίας. Ποτέ στα 200 χρόνια δεν είχαμε πατήσει μια τέτοια κορυφή και η προσωποποίηση αυτών των σχέσεων είναι ο πρέσβης ο κ. Τσούνης, διότι εκπροσωπεί όλους τους Ελληνοαμερικάνους. Αυτούς που έφυγαν από τα χωριά τους στα πέτρινα χρόνια, άνθρωποι που έφυγαν και έφτιαξαν τους ζωές τους, αλλά δεν ξεχάσαν την πατρίδα τους».

Δήλωση πρέσβη Αμερικής Τζώρτζ Τσούνης

«Εύχομαι να έρχεστε κάθε χρόνο, αν και είναι δύσκολο για εμάς που είμαστε στην Αμερική. Εύχομαι να κρατήσουμε αυτές τις σχέσεις. Εμείς πρέπει κάθε χρόνο πρέπει να γυρίζουμε εδώ στην πατρίδα μας. Σήμερα σε ένα πολύ όμορφο μέρος, με πολύ ωραίους ανθρώπους και με το πιο ωραίο πλατάνι που έχω δει στη ζωή μου είναι μεγάλη τιμή μου να είμαι μαζί σας. Εύχομαι το καλοκαίρι να είμαι πάλι εδώ μαζί σας».

Το κλείσιμο του Συνεδρίου και η παρουσία της Σοφίας Ζαχαράκη

Την Κυριακή 31 Ιουλίου οι σύνεδροι συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδας και στη 1:00 μ.μ.: στην τελετή κατάθεσης στεφάνων στο άγαλμα του Μάρκου Μπότσαρη στο Κεφαλόβρυσο, ακολουθούμενη από Γεύμα και Παραδοσιακούς Χορούς μέχρι τους 5:00 μ.μ.. στις εκδηλώσεις της τελευταίας μέρας του Συνεδρίου συμμετείχε και η Ευρυτάνισσα Υφυπουργός Τουρισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη. Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε Μουσική & Βραδιά Χορού ανοιχτή για όλους στην Κεντρική Πλατεία Καρπενησίου, όπου και ολοκληρώθηκε το 78ο Συνέδριο των Ευρυτάνων τους Αμερικής “Το Βελούχι” με την Αγάθη και τον Γιώργο Δημητρόπουλο. Η Κεντρική πλατεία Καρπενησίου γέμισε με κόσμο, ενώ ντόπιοι και ξένοι έγιναν ένα με χορούς σε παραδοσιακούς ήχους.

Τα παραλειπόμενα του Συνεδρίου

Ουσιαστικά το πρόγραμμα των Ευρυτάνων της Αμερικής ξεκίνησε την Τρίτη 26 Ιουλίου 2022, όπου ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος και η ενορία Αγίας Παρασκευής Στενώματος προσκάλεσαν τα μέλη της Ένωσης στο ημερήσιο πανηγύρι τους και η νεολαία προγραμμάτισε εκδρομή στο φαράγγι «Πάντα Βρέχει». Την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 το ανεπίσημο πρόγραμμα περιελάμβανε Εσπερινό στην Ιερά Μονή Προυσού και στη συνέχεια δείπνο στην Ταβέρνα Νασιόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής πριν ανέβουν στο Καρπενήσι για το Συνέδριο, βρέθηκαν στη Βόρεια Εύβοια και έδωσαν 50.000 δολάρια σε οικογένειες που επλήγησαν από τις περσινές φωτιές, και τα χρήματα μοιράστηκαν μετά από αξιολόγηση με τους τοπικούς φορείς.

Η Δωρεά Διασωστικού αυτοκινήτου από τους Ευρυτάνες της Αμερικής

Στις 29 Ιουλίου 2022 παραδόθηκε στο Διασωστικό Σώμα Καρπενησίου ένα κατάλληλα εξοπλισμένο διασωστικό όχημα 4Χ4, για τις ανάγκες της ομάδας δράσης.

Το όχημα αγοράστηκε και εξοπλίστηκε με χρήματα από δωρεές και έκτακτες εισφορές των μελών της Ευρυτανικής ένωσης Αμερικής το «Βελούχι», της Νεολαίας Ευρυτάνων Αμερικής και του συλλόγου των Θυγατέρων της Ευρυτανίας. Επίσης με τις έκτακτες εισφορές τους συνέβαλαν και άλλοι Ευρυτάνες που ζουν στην Αμερική, οι οποίοι είναι και αυτοί μέλη και υποστηρικτές της δράσης του συγκεκριμένου σωματείου, από την ίδρυσή του.

Όπως αναφέρει το Διασωστικό Σώμα: «πρόκειται για μια ιδιαίτερα ουσιαστική και σημαντική δωρεά, η οποία θα διευκολύνει το εθελοντικό έργο που προσφέρουν τα μέλη μας. Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου και όλων των μελών μας, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους βοήθησαν για την απόκτηση του παραπάνω οχήματος και για την υποστήριξη στο εθελοντικό έργο της ομάδας μας. Τέλος θέλουμε να ευχαριστήσουμε την ΕΚΟ Νικόπουλος στο Καρπενήσι, η οποία στηρίζοντας έμπρακτα το έργο της ομάδας μας, αναλαμβάνει από εδώ και στο εξής το κόστος των καυσίμων για την κίνηση του οχήματος στα συμβάντα έρευνας και διάσωσης που θα χρειαστεί να επέμβει».

Η Πτέρυγα Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής στο ΓΝ Καρπενησίου

Η κεντρική πτέρυγα του Νοσοκομείου Καρπενησίου ονομάστηκε Πτέρυγα Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους μεγάλους αυτούς ευεργέτες. Οι Ευρυτάνες της Αμερικής υπήρξαν μεγάλοι χορηγοί για την κατασκευή αρχικά του Νοσοκομείου και για τη μεγάλη τους προσφορά σε μια σεμνή και συγκινητική τελετή στο Νοσοκομείο Καρπενησίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια της ταμπέλας με τη νέα ονομασία της κεντρικής πτέρυγας του ιδρύματος. Η συγκεκριμένη πτέρυγα αυτή είχε κτιστεί πριν από πολλά χρόνια με χρήματα των ομογενών στην Αμερική. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 78ου Συνεδρίου της Ένωσης Ευρυτάνων.

Η Σοφία Ζαχαράκη

Το πρωί της τελευταίας ημέρας του Συνεδρίου η Ευρυτάνισσα Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Δημήτρη Τσόλκα και τη σύζυγό του κα Ρούλα Σκεντέρη. Σε ανάρτησή της η κα Ζαχαράκη ανέφερε:

«Πρωινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι» Evrytanian Association of America “Velouchi” Δημήτρη Τσιόλκα και τη σύζυγό του Ρούλα Σκεντέρη! Είναι εδώ για το 78ο συνέδριο της Ένωσης που οργανώνεται στην Ευρυτανία μετά από 33 χρόνια που γινόταν σε διαφορετικές πολιτείες στην Αμερική! Δυναμική και συγκινητική η παρουσία των ομογενών μας φέτος το καλοκαίρι παντού στην Ελλάδα!»

Η ξενάγηση του Πρέσβη Αμερικής Τζορτζ Τσούνη στο Καρπενήσι

Μετά τη λήξη του Συνεδρίου, τη Δευτέρα 1 Αυγούστου στις ομορφιές της Ευρυτανίας ξεναγήθηκε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Γιώργος Τζέιμς Τσούνης, από τον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τα μοναδικά τοπία του Καρπενησίου και τους ανθρώπους του είχε ο Αμερικανός πρέσβης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Κώστα Μπακογιάννη να επισκεφθεί την πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας, με αφορμή το Συνέδριο. Ο πρέσβης, έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την ιστορία της περιοχής, αλλά και τα θέματα που απασχολούν τους κατοίκους της, ξεναγήθηκε στο Καρπενήσι και τα χωριά του, από τον Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος γνωρίζει τον τόπο καλά ως πρώην Δήμαρχος Καρπενησίου και πρ. Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας. Κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, αλλά και για τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και άλλα. Ο πρέσβης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα έργα υποδομής που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας του Κώστα Μπακογιάννη στο Καρπενήσι και τη Στερεά Ελλάδα. Ο κ. Τσούνης ενθουσιασμένος από το εντυπωσιακό ορεινό τοπίο και το φυσικό πλούτο του Καρπενησίου, δοκίμασε τοπικές, παραδοσιακές γεύσεις και επισκέφθηκε δημοφιλή αξιοθέατα τους περιοχής παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλλάδας Φάνη Σπανού, όπως το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό.

Επίσκεψη στα Άγραφα

Την Τρίτη 2 Αυγούστου συνεχίστηκε η επίσκεψη των Ευρυτάνων στο χωριό Άγραφα και πραγματοποιήθηκε τελετή κατάθεσης στεφάνων στο άγαλμα του Αντώνη Κατσαντώνη, με παράθεση Γεύματος από τον Δήμαρχο Αγράφων, κ. Αλέξη Καρδαμπίκη. Τέλος επίσκεψη στην Ιερά Μονή Τατάρνας στο δρόμο της επιστροφής. Μετά την επίσκεψη ο Δήμαρχος Αγράφων ανέφερε: «Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα στο χωριό Αγραφα την Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής “Το Βελούχι”.

Έγινε επιμνημόσυνη δέηση στον ήρωα Κατσαντώνη, κατατέθηκε στεφάνι από το πρόεδρο της Ένωσης, έγιναν σύντομοι χαιρετισμοί , ψάλθηκε ο Εθνικός ύμνος, ακολούθησε ξενάγηση στο ιστορικό χωριό των Αγράφων και γεύμα προς τιμή των μελών της Ένωσης που διαχρονικά τιμούν και προσφέρουν στην Ευρυτανία».