Ανοιχτή συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουλίου 2021 στον ‘’Άγιο Κυπριανό’’ Κλειτσού, έπειτα από κάλεσμα του Συλλόγου Γυναικών της Δ.Ε. Φουρνάς και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βράχας «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» καλώντας τους τοπικούς φορείς σε συζήτηση σχετικά με το πρόβλημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα βουνά της περιοχής και των επιπτώσεων στο φυσικό περιβάλλον που δημιουργεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων.

Στη συνέλευση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Καρπενησίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Νίκος Σουλιώτης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αικ. Καλαντζή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρικελλιωτών Κώστας Συγγούνης, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου Δημ. Λερογιάννης, ο Δημοτικός Σύμβουλος και επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Καρπενησίου Δημ. Γκορόγιας, ο πρώην βουλευτής Ευρυτανίας Θ. Κώτσιας, καθώς και οι πρόεδροι των γειτονικών Τοπικών Κοινοτήτων.

Όλοι οι συμμετέχοντες υπέγραψαν ψήφισμα με σκοπό να γνωστοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς, η αντίθεση όλων στην κατασκευή αιολικών πάρκων στην περιοχή της Δ.Ε. Φουρνάς και η απαίτηση για την εφαρμογή του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Στερεάς Ελλάδας, που προβλέπεται η εξαίρεση συνολικά της Π.Ε. Ευρυτανίας από την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών και την προώθησή της ως «Περιφερειακό Πάρκο Ορεινής Αμιγούς Φύσης και Ορεινής Μεσογειακής Παραδοσιακής Κληρονομιάς της Ευρυτανίας». Το ψήφισμα αυτό έρχεται ως θέμα στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρπενησίου.

Τι αναφέρει το Ψήφισμα

«Αναγνωρίζουμε την κεφαλαιώδη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Είμαστε όμως κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατασκευή των αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία. Ενώνουμε τις φωνές μας με όλους τους φορείς, συλλόγους και συλλογικότητες στην Ευρυτανία και σε όλη την Ελλάδα και διαμαρτυρόμαστε γιατί οι βιομηχανικές αιολικές εγκαταστάσεις θα καταστρέψουν το φυσικό περιβάλλον της Ευρυτανίας (4ο σε καθαρότητα σε όλο τον κόσμο, κατά την UNESCO), τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία των οργανισμών. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών και τα συνοδά τους έργα θα αλλάξουν την ορεινή χωροταξία, την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του τοπίου και στην περιοχή της Δ.Ε. Φουρνάς. Διαμαρτυρόμαστε, γιατί αγνοήθηκε εντελώς η γνώμη της τοπικής κοινωνίας, καθώς για τα έργα αυτά έχουν εκδοθεί αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον Καποδιστριακό Δήμο Κτημενίων, το Δασαρχείο Φουρνάς και την Περιφέρεια Στερεάς.[…]Με το έντονο ανάγλυφο του εδάφους στην περιοχή της Δ.Ε. Φουρνάς και με την εφαρμογή της τυπικής διατομής θα υπάρξουν πολύ μεγάλα επιχώματα ή και ορύγματα της τάξης των δεκάδων μέτρων, με αποτέλεσμα την πρόκληση κατολισθήσεων και πτώσεων βράχων και σημαντική αλλοίωση της γεωμορφολογίας του τοπίου στην περιοχή[…].Απαιτούμε Να εφαρμοστεί το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προτρέπει στην έγκαιρη εξαίρεση συνολικά της Π.Ε. Ευρυτανίας από την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών. Στο υφιστάμενο Περιφερειακό Χωροταξικό Σχέδιο αναφέρεται: «Οι περιοχές της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας συνθέτουν ένα υψηλής βιοποικιλότητας και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης σύνολο οικοσυστημάτων, μερικά ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000, και προτείνεται η υπαγωγή της Χωρικής Ενότητας της Ευρυτανίας, μετά από σχετική ειδική μελέτη και ο χαρακτηρισμός της ως «Περιφερειακό Πάρκο». Παρακαλούμε τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να απορρίψουν τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να ακυρώσουν τα έργα που θα καταστρέψουν την Ευρυτανική φύση».