50.000 ευρώ ζητά με αγωγή του κατά του Θωμά Κώτσια

Σε μια ατέρμονη διαδικασία αγωγών φαίνεται να έχει μπει ο Βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος. Μετά την αγωγή ύψους 30.000 ευρώ κατά του Ευρυτανικού Παλμού, ο Βουλευτής του νομού μας, πριν από λίγες ημέρες κατέθεσε νέα αγωγή κατά του πρώην Βουλευτή Ευρυτανίας κ. Θωμά Κώτσια, αυτή τη φορά ύψους 50.000 ευρώ.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Κοντογεώργος επιλέγει για μια ακόμη φορά το δρόμο των αγωγών για ηθική, ψυχολογική και φυσική βλάβη, όπως αναφέρει η αιτιολόγηση της αγωγής, ζητώντας όμως δυσθεώρητα ποσά ως αποζημίωση.

Ο τρόπος και ο χρόνος αντίδρασης του Βουλευτή στην όποια αντιπαράθεση υπάρχει, εγείρει διάφορα ερωτηματικά, μάλιστα σε μια περίοδο που μπορεί να θεωρηθεί άτυπα και προεκλογική.

Πρέπει να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι ο κ. Κώτσιας μετά από μια μικρή θητεία του στα έδρανα της Βουλής ως ο πρώτος αριστερός Βουλευτής στη μονοεδρική της Ευρυτανίας, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, με την οποία και πολύ σύντομα διαφώνησε, απέχει από την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ δεν έχει εκφράσει τουλάχιστον μέχρι στιγμής την επιθυμία ξανά εμπλοκής του σε αυτή τη μορφή πολιτικής.

Το ιστορικό

Η αγωγή κατά του κ. Κώτσια αφορά σε ανάρτηση του πρώην Βουλευτή στο Facebook στις 16 Οκτωβρίου 2019 με τίτλο “Το μεγάλο ΌΧΙ του Βουλευτή Ευρυτανίας” για την πιθανή έλευση προσφύγων και μεταναστών στο Καρπενήσι, αλλά το εξώδικο διαμαρτυρίας από τον κ. Κοντογεώργο σχετικό με τη συγκεκριμένη ανάρτηση επιδόθηκε στις 29 Ιουνίου 2020. Εννέα μήνες μετά δηλαδή. Ενώ η αγωγή κατατέθηκε στις 21 Απριλίου 2021, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανάρτηση του κ. Κώτσια.

Η επιμονή στις αγωγές για το θέμα της εγκατάστασης προσφύγων στο Καρπενήσι, τόσο κατά του κ. Κώτσια, όσο και κατά του Ευρυτανικού Παλμού που προηγήθηκε (έναν χρόνο πριν) αλλά και η επαναφορά του προκαλεί απορία, την ώρα που η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, του κόμματος στο οποίο ανήκει ο κ. Κοντογεώργος, με απόφασή της θεώρησε λήξαν το ζήτημα για την περιοχή και κρατώντας μια προσεκτική και σοβαρή στάση από την αρχή της διακυβέρνησής της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Βουλευτής Ευρυτανίας, προ μηνών, κάλεσε τον κ. Κώτσια σε εξωδικαστική διαμεσολάβηση προκειμένου να λυθεί η όποια διαφορά εκτός δικαστηρίων – κάτι που πρέπει να σημειωθεί ότι ουδέποτε επιχείρησε στην περίπτωση του Ευρυτανικού Παλμού, σύροντας την εφημερίδα σε μια πρωτοφανή δίκη – αλλά η διαδικασία δεν είχε αίσιο τέλος, αφού διακόπηκε η επικοινωνία των δικηγόρων Κώτσια – Κοντογεώργου. Άγνωστο γιατί, ο κ. Κοντογεώργος έκρινε ότι έπρεπε να ακολουθήσει και αυτή τη φορά, το δρόμο της αγωγής ζητώντας μάλιστα 50.000 ευρώ για να αποζημιωθεί για τη βλάβη που θεωρεί ότι έχει υποστεί από την ανάρτηση του κ. Κώτσια.

Τι απαντά ο Θωμάς Κώτσιας

Ο Ευρυτανικός Παλμός επικοινώνησε με τον κ. Κώτσια για το θέμα, ο οποίος μας απάντησε με το εξής κείμενο:

«Ο ΚΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ 

Την 21η Απριλίου 2021 o  βουλευτής  Ευρυτανίας της Ν.Δ. κ. Κοντογεώργος κατέθεσε στο πρωτοδικείο Αθηνών αγωγή εναντίον μου ζητώντας   σαν αποκατάσταση για ηθική βλάβη το ποσό των 50.000 ευρώ, επιδίκαση επί πλέον  εξόδων καθώς και απειλή φυλάκισης αν δεν μπορώ να ανταποκριθώ οικονομικά σε περίπτωση δικαίωσής του για προσβολή της προσωπικότητας του, όπως ισχυρίζεται ότι υπέστη, από άρθρο μου που δημοσιεύτηκε το 2019. Στο επίμαχο άρθρο μου ασκούσα κριτική στην πολιτική του δράση  σχετικά με την άρνησή του να γίνει εγκατάσταση προσφύγων στο Νομό Ευρυτανίας για την αποσυμφόρηση των νησιών (πολιτική απόφαση άλλωστε του κόμματός του) και τις κινητοποιήσεις που ηγείτο προσωπικά.  

Εκείνη την περίοδο ο βουλευτής, πρωτοστατώντας ενάντια στη μεταφορά “λαθρομεταναστών” και “λαθροεισβολέων” όπως τους αποκαλεί, ανησυχούσε μην  κρυώνουν στους βαρείς χειμώνες της Ευρυτανίας, (ενώ στις σκηνές και τα χαρτόκουτα των νησιών είχαν καλοριφέρ), αλλά δεν δίσταζε να θεωρεί την παρουσία τους στο νομό μας, εποικισμό, απειλή για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας,  καταστροφή για τον τουρισμού και την οικονομία του τόπου μας, φορείς μεταφοράς λοιμώξεων, παράγοντα ανασφάλειας στο νομό, κ.α. αναπαράγοντας και ενθαρρύνοντας με τις ενέργειές του και τις δηλώσεις του ξενοφοβικές, ρατσιστικές απόψεις και στερεότυπα. 

 Ο κ. Κοντογεώργος απάντησε τότε με ψευδείς και συκοφαντικούς προσωπικούς χαρακτηρισμούς εναντίον μου, όπως “άεργος”, “επαγγελματίας συνδικαλιστής”, “βολεμένος” κ. α. γνωρίζοντας πολύ καλά την δουλειά μου σε καθεστώς βάρδιας για 32 χρόνια στα διυλιστήρια Ασπροπύργου, μέχρι την τελευταία μέρα που συνταξιοδοτήθηκα και  συνολικά 39 χρόνια δουλειάς. Τώρα, δύο χρόνια μετά, προχωρά σε αγωγή εναντίον μου.  

 Ο κ. βουλευτής στην αγωγή του εναντίον μου με ανυπόστατους ισχυρισμούς και ψεύδη, μου καταλογίζει πρόθεση προσβολής της προσωπικότητάς του με χαρακτηρισμούς, όπως “φασίστας”, “ρατσιστής” κ.α.    

Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ποτέ και πουθενά σε κανένα σημείο του δημοσιεύματος μου δεν του απέδωσα τέτοιους χαρακτηρισμούς, έκρινα μόνο και χαρακτήρισα τις απόψεις του για τους πρόσφυγες, οι οποίες απόψεις θεωρώ ότι δεν είναι υπεράνω κριτικής όσο και να ενοχλείται ο κ. βουλευτής.   

Όμως η κριτική και η πολιτική αντιπαράθεση σε εκφρασμένες θέσεις και απόψεις, σε δημόσιες δηλώσεις και ενέργειες ενός δημοσίου προσώπου, όπως του βουλευτή, δεν μπορεί να διώκονται και να ποινικοποιούνται.  Ευτυχώς στην πατρίδα μας μετά την χούντα η πολιτική κριτική και ιδεολογική αντιπαράθεση σταμάτησαν να είναι αντικείμενο διώξεων.  

Η άσκηση διώξεων και αγωγής εναντίον μου οδηγεί και εμένα σε μια δικαστική περιπέτεια που ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να ακολουθήσω. Ένα τέτοιο επίπεδο αντιπαράθεσης μπορεί να είναι γνώριμο στον πολιτικό βιότοπο του κ. Κοντογεώργου, είναι όμως άγνωστο και απεχθές σε μένα. Αλλά δυστυχώς δεν έχω άλλη επιλογή. Στην Ευρυτανία όμως μείναμε λίγοι και γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας.

Οι Ευρυτάνες ξέρουν όλοι το βίο και την πολιτεία και των δυο μας. Ξέρουν όλοι για τον σκληρά εργαζόμενο Κοντογεώργο από τα χρόνια που εργάζονταν  στην ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ Α.Ε. μέχρι τον ασυμβίβαστο και μαχητικό λόγο του στη Βουλή. Ξέρουν και για μένα από τον αξιόπιστο πάντα βουλευτή, τον άεργο, βολεμένο και επαγγελματία συνδικαλιστή, σύμφωνα με τους καθόλου προσβλητικούς και απαξιωτικούς  χαρακτηρισμούς του. Εξ άλλου την ίδια βόλεψη επέλεξα και με τις επιλογές μου σαν βουλευτής και δεν ακολούθησα την συνέπεια και τις θυσίες του κ. Κοντογεώργου για το καλό του τόπου.  

Τέλος μόνο πίκρα για το επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης στον τόπο μας εκφράζω που είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από τα εκρηκτικά προβλήματα του νομού  και  απαξιώνει ακόμα περισσότερο την πολιτική και τους πολιτικούς, με ό,τι συνέπειες παράγει, τίποτα άλλο.»

Πότε βρέθηκαν αντίπαλοι οι δυο άνδρες

Οι πορείες των δύο ανδρών, ήταν πάντα εκ διαμέτρου αντίθετες και βρέθηκαν απέναντι όταν και οι δύο διεκδίκησαν την μονοεδρική της Ευρυτανίας. Ο κ. Κώτσιας το 2014 ήταν υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στην Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας, ενώ εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής Ευρυτανίας στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας μια γερή ήττα στον μέχρι τότε Βουλευτή Ευρυτανίας και πολιτικό του αντίπαλο κ. Κώστα Κοντογεώργο.

Βέβαια, σε μια κίνηση πολιτικού πολιτισμού, εκείνο το βράδυ των εκλογών ο απερχόμενος βουλευτής Κώστας Κοντογεώργος, επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ για να συγχαρεί τους υποψηφίους και φυσικά τον νεοεκλεγέντα Βουλευτή Ευρυτανίας Θωμά Κώτσια.

Στην παρούσα φάση βέβαια, με την αγωγή του ο κ. Κοντογεώργος όχι μόνο επιλέγει να κινηθεί δικαστικά για μια παρέμβαση του πρώην Βουλευτή από τις πολλές που έχει κάνει για τις κατά καιρούς πολιτικές επιλογές του ενάγοντος, αλλά φέρνει ξανά στο προσκήνιο ένα αντίπαλο πολιτικό πρόσωπο λίγο πριν από τις πιθανολογούμενες εκλογές της επόμενης περιόδου.

Αναμένεται λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια και η έκβαση όλων αυτών των δικαστικών ‘μετώπων’ που έχει ανοίξει ο Βουλευτής. Το αμέσως επόμενο διάστημα πιθανότατα θα εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου για την αγωγή κατά του Ευρυτανικού Παλμού και εντός των επόμενων μηνών θα φανεί και το αν θα προχωρήσει και ο κ. Κώτσιας σε αγωγή κατά του κ. Κοντογεώργου για τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του Βουλευτή κατά του προσώπου του, όπως αναφέρει και ο ίδιος στο απαντητικό κείμενό του.