Την 29 Μαϊου 2019 προχωρήσαμε σε μια έγγραφη συμφωνία πολιτικής συνεργασίας, η οποία αποτύπωνε την κοινή βούληση όλων των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού μας, για συνεργασία υπό όρους. Το συμφωνητικό αυτό υπογράψαμε τόσο εμείς οι επικεφαλείς αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι της ομάδας του Δημάρχου Παναγιώτης Ζαχαράκης, Γρηγόριος Παπαθανάσης και της ομάδας μου Χρήστος Δημητρόπουλος και Βασίλειος Κολοκώτσιος.
Θέλω να « ευχαριστήσω » τον κύριο Δημητρόπουλο, ο οποίος ως πιο « έμπειρος » πολιτικά και σύμφωνα πάντα με την φήμη του για τις αρετές και τα προσόντα του « κοινά τοις πάσι », επέμενε στην υπογραφή του, προκειμένου να « δεσμεύσουμε » όπως έλεγε την δημοτική παράταξη του Δημάρχου.
Αυτή η συμφωνία πολιτικής συνεργασίας έδωσε την Νίκη και την θέση του Δημάρχου Αγράφων για την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο, στον δήμαρχο Αλέξη Καρδαμπίκη. Η συμφωνία συνεργασίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
1.- « οι θέσεις της Αντιδημαρχίας που θα έχει την πρώτη διετία ο ένας συνδυασμός, θα αναλάβει την δεύτερη διετία ο άλλος συνδυασμός. »
2.- « Οι επικεφαλείς των συνδυασμών και μόνο αυτοί, θα υποδεικνύουν τα άτομα από την ομάδα τους, που θα καταλάβουν τις ανωτέρω θεσμικές θέσεις.

Επί δύο (2) χρόνια στηρίξαμε σθεναρά την συνδιοίκηση του Δήμου. Αυτή η συμφωνία τηρήθηκε επ’ ακριβώς από την μεριά μας, μέχρι και σήμερα στηρίζοντας απόλυτα την πορεία και διοίκηση του δήμου. Με τρεις (3) αντιδημάρχους και δύο (2) μέλη στην οικονομική επιτροπή, διεκδικήσαμε για όλους τους δημότες με καθαρότητα και διαφάνεια.
Κάθε απόφαση που λαμβάναμε για το ποιο μέλος θα αναλάβει ποια θέση ευθύνης, αποτελούσε την δήλωση της πλειοψηφίας τουλάχιστον της ομάδας μας, με δεδομένο ότι οι δημότες μας, πρέπει να εκφράζονται από όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, γιατί καθένας εξ’ αυτών εκφράζει κάθε ψηφοφόρο δημότη.
Το πρώτο και δεύτερο έτος από την ομάδα μας οριστήκαμε εγώ ως η επικεφαλής του συνδυασμού μας, ο Γιώργος Αθανασίου και η Σωτηρία Νταλαφούρα και συναποφασίσαμε από κοινού και οι έξι (6) με απόλυτη ομοφωνία ότι την δεύτερη διετία θα οριστούν, εκτός από εμένα, η Ευαγγελία Κουτσιούμπα (η οποία στήριξε με υπευθυνότητα και συνέπεια την οικονομική επιτροπή επί δύο έτη ως εκλεγμένη), ο Βασίλειος Κολοκώτσιος ως ο μόνος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της Δ.Ε Αγράφων και από τις δύο παρατάξεις της συνδιοίκησης και ο Χρήστος Δημητρόπουλος, άπαντες άμισθοι ως συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλου και οι οποίοι δεν αξιοποιήθηκαν την πρώτη διετία.
Σε αυτά τα πλαίσια την 27 Αυγούστου 2021, κατά την συνάντησή μας, γνωστοποίησα (ύστερα από ομόφωνη απόφαση και των 6 μελών μου) εγγράφως στον δήμαρχο (ως η μόνη έχουσα προς τούτο αρμοδιότητα) τα ονόματα των Δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού μου, που θα αναλάβουν τις θέσεις Αντιδημάρχων που μέχρι σήμερα κατείχε η Δημοτική ομάδα του Δημάρχου για την νέα επερχόμενη περίοδο και ειδικότερα: 1) Εμένα ως Επικεφαλή, τον κ. Χρήστο Δημητρόπουλο, την κ. Ευαγγελία Κουτσιούμπα και τον κ. Βασίλειο Κολοκώτσιο.
Την 29/8/2021, με email του, ο δήμαρχος μου γνωστοποίησε ότι για τον επόμενο χρόνο μου « επιτρέπει » να διατηρήσω τρεις (3) Αντιδημάρχους αντί των τεσσάρων που δικαιούταν η παράταξή μου, και δύο (2) θέσεις στην οικονομική επιτροπή, με την ρητή εξήγηση ότι θα επιλέξει αυτός τα μέλη του συνδυασμού μου, που θα στελεχώνουν τις θέσεις αυτές.
Του δήλωσα ότι “ pacta sunt servanda” δηλαδή « οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται » και μου ανέφερε ότι το συμφωνητικό πολιτικής συνεργασίας δε σημαίνει τίποτα και δε δεσμεύει κανέναν, ότι τότε δεν ήταν δήμαρχος και τώρα τα πράγματα άλλαξαν. « Διδάσκει » ήθος και τιμιότητα ο δήμαρχος με τον τρόπο που μόνο αυτός ξέρει.
Με την απαράδεκτη εμπλοκή του στην Ομάδα μας, θέλησε:
Να αποφασίσει ο ίδιος για τα πρόσωπα και τις αρμοδιότητες που θα δώσει στα μέλη τις ομάδας μου, απομονώνοντάς μας από αρμοδιότητες που έχουν συνεχή και καθημερινή επαφή με τους δημότες ( π.χ αρμοδιότητα μηχανημάτων έργων και εργατών).
Να μπλοκάρει την αξιοποίηση και ορισμό συγκεκριμένων Δημοτικών Συμβούλων της παράταξής μας (Ευαγγελίας Κουτσιούμπα και Βασιλείου Κολοκώτσιου), επιβάλλοντας την κυρία Νταλαφούρα η οποία όμως είχε ήδη αξιοποιηθεί ως έμμισθη αντιδήμαρχος από την ομάδα μας και γνώριζε την ομόφωνη απόφαση της ομάδας μας να μην είναι στους νέους αντιδημάρχους της 2ης θητείας.
Να μας απομονώσει από την Ενότητα Ασπροποτάμου, Απεραντίων και Βίνιανης, κρατώντας για δεύτερη (2η) διετία αντιδημάρχους του δικού του συνδυασμού και απομονώνοντάς μας από τους δημότες και ψηφοφόρους μας.
Να δημιουργήσει ρήξη με τα μέλη του συνδυασμού μου, αναζητώντας με ανηθικότητα συμμαχίες και ατομικές συμφωνίες με τον κάθε ένα εξ αυτών, και όχι με τον επικεφαλή του συνδυασμού, όπως όφειλε.
Να ευχαριστήσω και τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κύριο Κωσταντίνο Νιάφα, οι οποίοι την Τετάρτη το βράδυ 1/9/2021 « προσποιούνταν » ότι προσπαθούσαν να βρει λύσεις, ενώ από την προηγούμενη ημέρα είχαν δώσει τα ονόματα των αντιδημάρχων σε Τοπική Εφημερίδα προς δημοσίευση. Μέχρι τις δώδεκα (12) το βράδυ της Τετάρτης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωσταντίνος Νιάφας, με διαβεβαίωνε ότι η ανακοίνωση στην εφημερίδα αποτελεί ρεπορτάζ και όχι δήλωση του δημάρχου, και ότι πρωί – πρωί την επόμενη μέρα , θεωρεί δεδομένο ότι ο δήμαρχος θα στείλει επιστολή που θα καταγγέλλει ως ανυπόστατο το δημοσίευμα. « Αχτύπητο Δίδυμο » οι δύο τους.
Κράτησε «λέει» και μια θέση κενή για την επικεφαλή, εμένα δηλαδή. Να θυμηθώ να σε ευχαριστήσω στις επόμενες εκλογές Αλέξη.

« ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΗΘΟΣ »

Κατόπιν τούτου θα ήθελα:
1.- Πρωτίστως και πάνω απ’ όλα να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους της Παράταξής μου, Ευαγγελία Κουτσιούμπα, Βασίλειο Κολοκώτσιο και Γεώργιο Αθανασίου, που δεν « υπέκυψαν » στις σειρήνες των « προσωπικών ανταλλαγμάτων », και στήριξαν την επιλογή μου, για άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του δημάρχου και παραμονή στο σκληρό αγώνα για την διεκδίκηση των συμφερόντων των δημοτών και μόνο. Απέρριψαν την θέση του αντιδημάρχου που τους πρότεινε ατομικά ο δήμαρχος και σε βάρος της ομάδας τους και των άλλων μελών της, και απέδειξαν ότι άξιζαν και αξίζουν την ψήφο των δημοτών μας, διότι δεν « ξεπουλήθηκαν » στο βωμό του ατομικού συμφέροντος.
2.- Για τους ανεξαρτητοποιηθέντες συμβούλους Χρήστο Δημητρόπουλο και Σωτηρία Νταλαφούρα, οι οποίοι δε ανήκουν πια στην ομάδα του συνδυασμού μας, τους εύχομαι Καλή δύναμη στο έργο τους.
Στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής τους που μου απέστειλαν επικαλούνται και οι δύο το καλό του Δήμου και μάλιστα « δεν περισσεύει κανείς » όπως αναφέρουν, εννοώντας βέβαια τους ιδίους, περισσεύουν όμως όπως φαίνεται οι άλλοι συνάδερφοί – δημοτικοί σύμβουλοι στο συνδυασμό μας.
Τον αγαπητό κύριο Χρήστο Δημητρόπουλο, που κατά την διάρκεια των δύο (2) ετών επισκέφτηκε τρείς (3) φορές το δημαρχείο, « αγωνίζονταν » όμως εκ του μακρόθεν για το καλό του Δήμου, όπως έλεγε, θέλω να τον ευχαριστήσω προσωπικά για τις πολύ « σοφές » συμβουλές που μου έδωσε: « Η πολιτική έχει λάσπη μου έλεγε είναι βόθρος, στην πολιτική συμβαίνουν αυτά, διαχώρισε το προσωπικό από το πολιτικό ». Έμπειρος άνθρωπος και σοφός και εύχομαι να προσφέρει στον κύριο δήμαρχο που τον πήρε στην ομάδα του, την ίδια βοήθεια που προσέφερε και στην δική μου ομάδα. Την ομάδα μας που τον υποστήριξε λυσαλέα απέναντι σε όλους όσους κατά την προεκλογική περίοδο, του απέδιδαν απαξιωτικές μομφές, τις οποίες εμείς η ομάδα του ουδέποτε δεχτήκαμε και αντικρούαμε σθεναρά.
Από το πρώτο εξάμηνο επέμενε να απομακρυνθούμε από την συνδιοίκηση και να αποδομήσουμε την δημοτική αρχή, όταν εμείς οι λοιποί συμφωνούσαμε να δώσουμε αγώνα εκ των « έσω», κάνοντας υπομονή, με την Ευαγγελία Κουτσιούμπα να δίνει μάχη για την Ενότητα Ασπροποτάμου, με σθένος και απαίτηση τόσο μέσα από την Οικονομική Επιτροπή όσο και με την συνεχή επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου. Διότι θεωρούσαμε και θεωρούμε κάθε υποψήφιό μας στην Ενότητά μας, ομάδα μας και όχι Ομάδα του, όπως ο ίδιος συνήθιζε να λέει. Μια ομάδα όμως για την οποία δεν αγωνίστηκε δύο (2) έτη, όταν εμείς επί καθημερινής βάσης βρισκόμασταν στο δήμο, θυμήθηκε όμως τώρα το καλό της.
Στην Σωτηρία Νταλαφούρα, θέλω να ευχηθώ να παραμείνει έτσι, όπως ήταν πάντα « μάχιμη », προτάσσοντας το καλό των συνδημοτών της που την στήριξαν και την ανέδειξαν πρώτη δημοτική σύμβουλο στο συνδυασμό μου. Αυτούς τους 3-4 μήνες που υπηρέτησε τους δημότες της (τους άλλους απουσίαζε λόγω κύησης) εύχομαι να έπραξε με βάση το συμφέρον των δημοτών της περιφέρειας της και του χωριού της. Να υπενθυμίσουμε ότι εξελέγη πρώτη δημοτική σύμβουλος από την ομάδα μας, λαμβάνοντας μόνο από το χωριό μου (Κοινότητα Παλαιοχωρίου) 150 ψήφους, και εύχομαι να μπορεί να εξηγήσει στους δικούς μου συγχωριανούς και κάθε ψηφοφόρο ξεχωριστά, ότι η απόφαση να φύγει από την ομάδα στην οποία οι ίδιοι την ήθελαν και την ψήφισαν να παραμείνει και να αγωνιστεί, αλλά και το γεγονός ότι από την ημέρα που έγινε αντιδήμαρχος σε (10) συνεδριάσεις στήριξε αποκλειστικά τις αποφάσεις του δημάρχου, χωρίς ποτέ να ρωτήσει την ομάδα της, είναι η ορθή επιλογή. Δέχτηκα ακόμη και αυτό που η ίδια μέσω του πατρός της απαίτησε ενώπιον όλης της ομάδας των υποψηφίων μας, να γίνει δηλαδή Ειδικός Σύμβουλος για τέσσερα (4) έτη, πράγμα όμως που μετά συναποφάσισε με τον κύριο δήμαρχο ότι δεν το επιθυμεί, και γενικότερα ασχοληθήκαμε σοβαρά με την επαγγελματική της αποκατάσταση, σε κουραστικό επίπεδο για όλους μας. Εγώ πάντως δεν το μετάνιωσα ποτέ που την όρισα έμμισθη αντιδήμαρχο, αφαιρώντας τον μισθό από εμένα. Νομίζω έπραξα το ορθό και το ηθικό.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Δήμαρχο που με βοήθησε να κάνω την ομάδα «ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΓΕΝΗΣΗΣ» ακόμη πιο καθαρή, ακόμη πιο ισχυρή, ακόμη πιο δεμένη, και να του θυμήσω ότι την προδοσία πολλοί αγάπησαν τον προδότη ουδείς.
Στον κάθε δημότη, που μας « ενθρόνισε » σε θέσεις και αξιώματα για να υπηρετούμε το συμφέρον του δήμου και το κοινωνικό καλό, που μας έδωσε την ψήφο του για να την μετατρέψουμε σε δύναμη διεκδίκησης, χωρίς ξεπούλημα για προσωπικά ανταλλάγματα, για αξιώματα και για επαγγελματική αποκατάσταση, δίνω την διαβεβαίωση ότι θα αγωνιστούμε με περισσότερο σθένος.
Ο Συνδυασμός μας θα κατέβει στις επόμενες εκλογές πιο δυνατός και πιο ισχυρός με την μόνη δύναμη που μπορεί να διαθέτει, την δύναμη του κόσμου και όχι τις πρόσκαιρες « συναλλαγές ». Όσοι θεωρούν ότι η στέρηση των πρόσκαιρων αξιωμάτων θα μας αποθαρρύνει, πλανώνται οικτρά. Παραμένουμε κοντά στον κάθε δημότη, σε κάθε πρόβλημα, αγωνιζόμενοι για την διαφάνεια με τεκμηριωμένες προτάσεις και λύσεις που απαντούν στα προβλήματα των τοπικών κοινωνίων.

Η Επικεφαλής του Συνδυασμού
ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ