Με μεγάλη επιτυχία και ακόμη μεγαλύτερη συγκίνηση πραγματοποιήθηκε το 78ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής ‘ΤΟ ΒΕΛΟΥΧΙ’, για πρώτη φορά στο Καρπενήσι, μετά από 33 χρόνια. Η άψογη οργάνωση και ένα πρόγραμμα που είχε τα πάντα είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και αγάπης από τα μέλη της Ένωσης και τον Πρόεδρό της.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής κ. Δημήτριος Τσόλκας λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου, μιλά στον Ευρυτανικό Παλμό και κάνει έναν μικρό απολογισμό των τελευταίων ημερών.

Ε.Π. κύριε τσόλκα ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από το 78ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής ‘Βελούχι’ που μόλις ολοκληρώθηκε στο Καρπενήσι;

Δ.Τ. Το συνέδριο πήγε εξαιρετικά και κινήθηκε σύμφωνα με αυτό που επιθυμούσαμε. Στόχος ήταν να δυναμώσουμε τις σχέσεις, να ανταμωθούμε και να αναπτύξουμε νέες επαφές με τους τοπικούς συλλόγους και τους φορείς της Ευρυτανίας. Για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι μπορέσαμε να δείξουμε ότι το ‘Βελούχι’ έχει μία δράση μέσα σε όλο το έτος. Αυτή η συνολική ετήσια δράση του θα παρουσιαστεί εδώ στους Ευρυτάνες. Ο λόγος που επιλέξαμε το συνέδριο να γίνει στο Καρπενήσι φέτος ήταν γιατί μετά από τα δύο χρόνια πανδημίας θέλαμε και να ενισχύσουμε εδώ τον τόπο μας, την πατρίδα μας αλλά και να γίνει μία σύσφιξη των δεσμών και των σχέσεων που αυτά τα δύο χρόνια για πρακτικούς λόγους δεν μπορούσε να είναι όπως τα προηγούμενα. Για μας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σχέση με τις αρχές του τόπου, ήδη έχουμε μία άριστη συνεργασία με το δήμαρχο Καρπενησίου τον κ. Σουλιώτη και με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιό, αλλά ήταν επίσης σημαντικό να συναντήσουμε και να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους, τις ομοσπονδίες της Ευρυτανίας από κοντά, να γνωριστούμε προσωπικά και να ξεκινήσουμε μία καινούργια εποχή στη συνεργασία μας.

Ε.Π. Είστε Ευρυτάνας της Αμερικής δεύτερης γενιάς που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αμερική. Πόσο δύσκολο είναι για έναν Ευρυτάνα που δεν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα του και να κρατήσει δυνατή αυτή την σχέση με τη ρίζα του;

Δ.Τ. Είναι σημαντικό ότι προέρχεται όλη αυτή η αγάπη από αυτό που μας άφησαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Έτσι και στην περίπτωσή μου αυτό ήταν το κίνητρο σε πρακτικό επίπεδο. Ο ρόλος της τοπικής εκκλησίας της Ορθοδοξίας είναι πάρα πολύ σημαντικός για τη δημιουργία αυτής της σύνδεσης των Ευρυτάνων στην Αμερική και να μπορούμε να ξέρουμε ποιες είναι οι ρίζες μας από ‘κει που έχουμε προέλθει και να κρατάμε τους δεσμούς και την παράδοση και τη θρησκεία μας. Διαφορετικά είναι εύκολα στην Αμερική να κάνεις  συναναστροφές με τους Αμερικανούς αλλά υπάρχει θέληση να κρατήσουμε αυτές τις ρίζες. Το οφείλουμε στους προγόνους μας στους πατεράδες μας γιατί αυτοί έκαναν τα πάντα για μας και μας παρέδωσαν αυτή την επιθυμία να διατηρήσουμε την επαφή με την καταγωγή μας και με τις ρίζες μας. Για μας η Ευρυτανία είναι ένας παράδεισος που τον αγαπάμε και επιθυμούμε να έχουμε βαθιά αγάπη για αυτήν.

Ε.Π. Έχετε τέσσερα παιδιά τα οποία είναι η συνέχεια που επιδιώκεται και μέσα από την Ένωση. Τα δικά σας τα παιδιά που είναι και αυτά με τη σειρά τους γεννημένα και μεγαλωμένα στην Αμερική, ποια είναι η εμπειρία που αποκόμισαν από τη φετινή τους επίσκεψη στο Καρπενήσι;

Δ.Τ. Τα παιδιά μου αγαπούν πάρα πολύ την Ευρυτανία κάθε φορά που έρχονται κυριολεκτικά δεν θέλουν να φύγουμε. Τους δόθηκε η ευκαιρία αυτή τη φορά να κάνουν και καινούργιες γνωριμίες και να έρθουν σε επαφή με άτομα καινούρια, να αναπτύξουν καινούριες γνωριμίες και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στο να διατηρηθεί αυτή η σχέση και η επαφή μέσα στα χρόνια. Όταν έρχονται με μεγάλη χαρά και δεν θέλουν να φύγουν. Πήραν πίσω καλή φιλοξενία και φιλότιμο εδώ από τους συμπατριώτες μας και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ε.Π. Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι της Ένωσης ‘Βελούχι’ σε σχέση με την ισχυροποίηση αυτών των δεσμών με την Ευρυτανία;

Δ.Τ. Αυτή την γέφυρα που άνοιξε, στο μέλλον να διατηρήσουμε όλη αυτή την αδιάκοπη προσφορά προς τη γενέτειρα μας και να την ενισχύσουμε με ακόμα περισσότερα προγράμματα και δράσεις προκειμένου να γίνουν πιο ισχυροί οι δεσμοί μας με την πατρίδα μας.