ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας: Διπλωματική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει η Αθήνα μετά τις ακραίες τουρκικές προκλήσεις και την προαναγγελία για γεωτρήσεις σε περιοχές εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για την ανακήρυξη ΑΟΖ είναι ιστορική και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.

Όσο κι αν ο καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας δεν καταργεί το τουρκολυβικό σύμφωνο, εντούτοις το αμφισβητεί ευθέως. Αποτελεί μια ηχηρή διπλωματική απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Η Ιταλία αναγνωρίζει όρια για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, όρια τα οποία αμφισβητεί η Άγκυρα, ενώ ο καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου διαγράφει τη ζώνη και καλύπτει το τουρκολυβικό σύμφωνο, καθώς αυτό διέρχεται μέσα από την ελληνική ΑΟΖ.

Ο χάρτης μετά την ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας

χαρτης αοζ ελλάδα ιταλια

Οι συνομιλίες με την Αίγυπτο για το ίδιο ζήτημα είναι σε εκκρεμότητα και είναι εξίσου κρίσιμες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» το τελευταίο διάστημα αναθερμάνθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Η ανακήρυξη ΑΟΖ και με την Αίγυπτο ουσιαστικά θα «κλειδώσει» το τουρκολυβικό σύμφωνο και θα το ακυρώσει στην πράξη καθώς κάθε τουρκική ενέργεια θα αμφισβητήσει δικαιώματα και της Ιταλίας και της Αιγύπτου, όπως φαίνεται και σε χάρτη που δημοσιεύουν «ΤΑ ΝΕΑ». Συζητήσεις γίνονται μεταξύ της Αθήνας και της Αλβανίας για το ίδιο θέμα.

Η συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία

Η υπόθεση της συμφωνίας με τη Ρώμη «σέρνεται» από το 1977 καθώς από τότε υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα η οποία παρέμενε στο συρτάρι. Φαίνεται ότι πλέον λύθηκαν και τα προβλήματα που υπήρχαν με τους Ιταλούς ψαράδες και που θα μπορούσαν αυτοί να ασκούν το επάγγελμά τους. Αν θα μπορούν δηλαδή να ψαρεύουν μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων

Η συμφωνία, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα. Σημαντικό είναι επίσης ότι στο πλαίσιο της διπλωματικής αντεπίθεσης, κρίσιμο θα είναι και το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου.

Οι επαφές Μητσοτάκη με Νετανιάχου μπορούν να έχουν χειροπιαστά αποτελέσματα, ιδιαίτερα μετά τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με αφορμή τον αγωγό East Med.

Έπεσαν οι υπογραφές 

Στην υπογραφή συμφωνίας για οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία προχώρησαν Αθήνα και Ρώμη, μετά τη συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο, το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα.Υπουργείο Εξωτερικών@GreeceMFA

FMs @NikosDendias & @luigidimaio sign the Agreement on the Delimitation of Maritime Zones between #Greece & #Italy
Οι ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας & L. Di Maio υπογράφουν τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών μεταξύ 🇬🇷 & 🇮🇹@ItalyMFA

Ενσωματωμένο βίντεο

Η εξέλιξη ήρθε έπειτα από την επίλυση των προβλημάτων που πήγαζαν κυρίως από τις ιταλικές επιφυλάξεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων αλιείας στο Ιόνιο Πέλαγος.

Oι κ. Δένδιας και ντι Μάιο κατέληξαν στην υπογραφή μιας συμφωνίας, η οποία ολοκληρώνει ένα μακρύ και πολυετή κύκλο διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Ρώμη.

Πρόκειται για καθ’ ύψος -από τον βυθό προς την επιφάνεια- επέκταση της συμφωνίας του 1977 για την υφαλοκρηπίδα και ανοίγει τον δρόμο για την απεμπλοκή των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την πλευρά της Αλβανίας για οριοθέτηση και με την συγκεκριμένη βαλκανική χώρα.

dikaiologitika.gr