Μία άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση κατέθεσε ο Ορειβατικός Σύλλογος Δήμου Αγράφων στα πλαίσια του εθελοντισμού και της καλής συνεργασίας. Ο Ορειβατικός Σύλλογος δείχνοντας για ακόμη μία φορά το μεγάλο του ενδιαφέρον για τη φυσιολατρία και την αναβάθμιση της Τουριστικής Προβολής του εν λόγω Δήμου, προτείνει ορειβατικές και πεζοπορικές διαδρομές που υπόσχονται δράση και περιπέτεια μέσα στο απείρου κάλλους Αγραφιώτικο παρθένο περιβάλλον. Οι πεζοπορικές διαδρομές του Δήμου Αγράφων περιλαμβάνουν το διεθνές μονοπάτι Ε4 που διασχίζει την Ευρυτανία με κατεύθυνση από το βορρά προς το νότο. Πρόκειται για το μονοπάτι που διαμορφώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.) και διασχίζει τις χώρες Ισπανία, Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης καταγεγραμμένες διαδρομές υπάρχουν στην χαρτογραφική εφαρμογή Toponavigator, που είναι διαθέσιμη για συσκευές Android όσο και για συσκευές iOS (iPhone και iPad) και περιλαμβάνουν τις εξής περιοχές των Ευρυτανικών Αγράφων: Άγραφα-Νιάλα, Ασπρόρεμα-Ντεληδήμι, Επινιανά-Ασπρόρεμα, Λιθοχώρι-κορυφή Φτέρη, Τροβάτο-Βραγγιανά, Πετρίλο-Ντεληδήμι, Βλαχοπούλα-Ασπρόρεμα και Βλαχοπούλα-Λιάκουρα.

Αξιοσημείωτη είναι η διαδρομή από τη διασταύρωση Αγράφων Eπινιανών ως την τρύπα Όσκλιανης. Πρόκειται για σύντομη διαδρομή δίπλα στην όχθη του ρέματος που οδηγεί στο λεγόμενο “Πάντα βρέχει των Αγράφων”.

Σημαντικές διαδρομές έχουν χαραχθεί και από τον ΕΟΣ Αγράφων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι διαθέσιμες για συσκευές Android και για συσκευές iOS (iPhone και iPad), ενώ είναι προς χάραξη και νέες διαδρομές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Φαράγγι Μπουζονίκου και το παραποτάμιο στον Αχελώο μονοπάτι μήκους 12 χλμ. που συνδέει το Κάστρο των Τοπολιάνων με το Φαράγγι Μπουζονίκου, διότι εκτός από το εξαιρετικό ποικίλο και όμορφο τοπίο, την Χλωρίδα και Πανίδα, τις εναλλαγές στο τερέν, αποτελεί στο σύνολό του ένα τεράστιο αναρριχητικό πάρκο. Έχουν ήδη χαραχθεί δεκάδες αναρριχητικές διαδρομές με βαθμό δυσκολίας από 3 έως και 9+. 

Μαθήματα Αναρρίχησης παρέχονται δωρεάν από Στελέχη του ΕΟΣ Αγράφων.

Επίσης έχουν χαραχθεί τα μονοπάτια:

  • Λημέρι-Λιάκουρα-Αυχένας Πρατίνα-Γούπατα-Μπαλτηνήσι-Μέγα διάσελο
  • Λογγίτσι-Τσούκα
  • Τέμπλα-Κριτσίστα-Ραπτόπουλο
  • Ραπτόπουλο-Βασιλέσι
  • Βέρνικο Άη Γιάννης-Λημέρι

Αξιοσημείωτες προσπάθειες διάνοιξης και σήμανσης μονοπατιών πεζοπορίας γίνονται από εθελοντικές Ομάδες εργασίας σε διάφορα χωριά, όπως π.χ. στη Γρανίτσα  (μονοπάτι Άη Λιάς-Δρόλακας-Μέγα διάσελο-Άγιος Κωνσταντίνος Λιθοχωρίου.) Επίσης ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δυτικής Ευρυτανίας με εθελοντικές ομάδες εργασίας μελών του συντηρεί μονοπάτια στην περιοχή που δραστηριοποιούνται.