Εκδήλωση για το έργο του Δ. Περιστέρη από τον Σύλλογο Ευρυτάνων Λιβαδειάς

1377

 

Σε μια τιμητική εκδήλωση την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 6:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο «ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ» στις πηγές Κρύας Λιβαδειάς, ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Συλλόγου Ευρυτάνων Επαρχίας Λιβαδειάς «ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ», θα παρουσιάσουν την μνημειώδη έκδοση «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας – Συλλογή Σπύρου Δ. Περιστέρη 1959, 1962», με την επιστημονική και εκδοτική επιμέλεια του Αναστάσιου Ηλιόπουλου. Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το «Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών» και την «Πανευρυτανική Ένωση» όπως παρουσιάστηκε με επιτυχία για πρώτη φορά στο Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών τον Μάιο του 2018.

H έκδοση περιλαμβάνει ανέκδοτο μουσικό υλικό δύο εντεταλμένων λαογραφικών αποστολών για επιτόπια έρευνα (1959, 1962) του αειμνήστου Σπύρ. Δ. Περιστέρη, ως μουσικού συντάκτη του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών, στην Ευρυτανία. Ο Σπύρ. Περιστέρης, ξεκινάει τις ηχογραφήσεις του, το 1959, από το Καρπενήσι, όπου είναι εγκατεστημένοι οι περισσότεροι κάτοικοι των ορεινών οικισμών της Ευρυτανίας μετά τον Εμφύλιο, μεταξύ των οποίων πολλοί μουσικοί και οργανοπαίκτες. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα χωριά: Μικρό Χωριό, Σελλά, Στένωμα, Βούτυρο, Κερασοχώρι, Κρέντη, Δυτική Φραγκίστα, Κρίκελλο, Άγραφα, Λάσπη και Ψιανά.

Η έκδοση περιλαμβάνει καταλόγους των τραγουδιών, θεματολογικό κατάλογο, περιεχόμενα δίσκων πυκνής εγγραφής (cd-dvd), αλφαβητικό κατάλογο τραγουδιών καθώς και 79 φωτογραφίες.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών – Διευθυντής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Ιωάννης Πλεμμένος, Μουσικολόγος – Ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος, επιμελητής έκδοσης «Δημοτικά Τραγούδια Ευρυτανίας – Συλλογή Σπύρου Δ. Περιστέρη 1959, 1962».