Ελληνο-τουρκικο-κυπριακός … παροξυσμός

7220

Γράφει ο Κώστας Μπουμπουρής

Εν όψει της οδυνηρής επετείου του μαύρου πραξικοπήματος και της τούρκικης εισβολής “Αττίλας 1”στις 20 Ιούλη 1974,αναταραχή επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο και πάλι την Μεγαλόνησο. Μετά την αποτυχία της Διάσκεψης για την Κύπρο την προπερασμένη εβδομάδα στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας λόγω της Σουλτανικής αδιαλλαξίας, ήρθε η ώρα και τον λόγο έχουν τα… γεωτρύπανα. Με την επικείμενη έναρξη των γεωτρήσεων κοντά στο οικόπεδο 11 της ΑΟΖ Κύπρου από την Κοινοπραξία των εταιρειών ΤΟΤΑL (Γαλλική)-ΕΝΙ (Ιταλική) και Εxxon Μοbil (Αμερικανική) στον χώρο υπάρχει συνωστισμός .Το παρόν δίνει το αεροπλανοφόρο Τζορζ Μπούς σηματοδοτώντας το Αμερικάνικο ενδιαφέρον στην περιοχή. Ταυτόχρονα 2 γαλλικά πολεμικά σκάφη ,ένα ελληνικό, ένα ρωσικό, ένα ιταλικό και πολεμικά πλοία του Ισραήλ βρίσκονται εγγύς.

Η Άγκυρα απειλεί τις εταιρείες που εμπλέκονται, κάνει διαβήματα σε ΗΠΑ και Ευρώπη και βεβαίως απειλεί με πολεμικές ενέργειες την Κύπρο και την Ελλάδα. Έχει βγάλει πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο στα όρια της περιοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας φυσικά τις περιοχές που βρίσκονται υπό την τουρκική κατοχή βορείως της Κύπρου. Έστειλε στον κόλπο της Μόρφου με πρόσχημα την διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο “Barbaros”.Απειλεί με γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή που εφάπτεται με τα κατεχόμενα, ωσάν να είναι η Κύπρος τμήμα της τουρκικής επικράτειας. Δήλωσε πριν από λίγες ημέρες, ότι έχει “Σχέδιο Β” και “Σχέδιο Γ” σε περίπτωση που η Κύπρος προχωρήσει σε γεωτρήσεις, υποστηρίζοντας ότι το πετρέλαιο νοτίως της Κύπρου ανήκει και στην Τουρκία μέσω των Τουρκοκυπρίων. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση – απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα ότι: “Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαυγίζει πολύ. Αυτός που είναι καλός φύλακας, δεν χρειάζεται να γαυγίζει… Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή”. Οι απειλές της Άγκυρας αναμένεται να κλιμακωθούν, αν και δεν έχει κανένα σύμμαχο. Αν δει ότι οι εταιρείες δεν υπαναχωρούν, τότε θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο βορρά ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και επόμενο βήμα σε πολιτικό επίπεδο. Η προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών στην Τουρκία είναι ένα κρυφό και διαρκές όνειρο του …εκάστοτε Ερντογάν. Δεν υπολογίζουν όμως ότι και το τμήμα των κατεχομένων είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως την ανησυχία τους εκφράζουν με δηλώσεις τους εκπρόσωποι και του ΟΗΕ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ας ελπίσουμε ότι στα απόρρητα Σχέδια Α και Β του μαινόμενου Ερντογάν και στο πίσω μέρος του μυαλού του δεν υποβόσκει και δεν κρύβεται κανένας Αττίλας 3. Κακό του κεφαλιού του βέβαια..!

Εμείς απ’ αυτήν εδώ τη στήλη και εν όψει της μαύρης 43ης επετείου της 20 Ιούλη 1974 για την Μεγαλόνησο θα τις αφιερώσουμε δυο στοίχους του Γιάννη Ρίτσου : “…κουράγιο μικρομάνα μας,

που μας εγίνεις μάνα”.

Κώστας Μπουμπουρής

Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

(k.boubouris@yahoo.gr)