Ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις αποζημιώσεις για καταστροφές

0
413

Ακραία καιρικά φαινόμενα βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρυτανία αλλά και η χώρα γενικότερα με το πέρασμα του «Ραφαήλ», της «Σοφίας» και του «Τηλέμαχου». Οι πυκνές χιονοπτώσεις, ο παγετός και οι θερμοκρασίες που άγγιξαν τους -16οC ήταν αρκετά για να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Μεγάλο βέβαια πλήγμα δέχτηκαν οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι και για τον λόγο αυτό η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας προέβη στην εξής ανακοίνωση:

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το υπ. αριθμ. 15/2019 Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την Ε.Μ.Υ., με ισχύ από 03/01/2019 μέχρι και 04/01/2019, ο καιρός θα παρουσιάσει τα κατωτέρω κύρια χαρακτηριστικά:
ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΠΥΚΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ.
Ειδικότερα, η ενημέρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας για την προστασία γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με βάση το ως άνω Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού (ΕΔΕΚ) και τα Έκτακτα Δελτία Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΠΕΚΦ) που εκδίδονται από την ΕΜΥ καθώς και της τοπικές ιδιαιτερότητες της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, περιλαμβάνει τα εξής:
1) Θέματα καταγραφής και αποζημιώσεων, από καταστροφές που προκαλούνται από χιονοπτώσεις και παγετό στο φυτικό κεφάλαιο ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ (ΦΕΚ 1668/Β΄/27-7-2011) όπως αυτός ισχύει.
2) Θέματα καταγραφής και αποζημιώσεων από καταστροφές που προκαλούνται από χιονοπτώσεις και παγετό στο ζωικό κεφάλαιο ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ (ΦΕΚ 1669/Β΄/27-7-2011) όπως αυτός ισχύει.
3) Θέματα αποζημιώσεων στο ζωικό κεφάλαιο που δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω Κανονισμό Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου του ΕΛΓΑ, καθώς και για καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο ή στα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του πάγιου κεφαλαίου και εξοπλισμού, ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (Κ.Υ.Α. 619/148296/2016 – ΦΕΚ 4562/Β΄/2016), όπως αυτός ισχύει με αρμόδιο φορέα υλοποίησης τον ΕΛΓΑ.»