Κυπριακός ομιλος με σημαντική παρουσία σε Κύπρο και Ελλάδα , τα τελευταία πενήντα χρόνια τόσο στον εμπορικό τομέα , οσο και στην ανάπτυξη και εκμετάλευση γής , εχει καταρχήν συμφωνήσει σε αγορά ακινήτων στον Δήμο Καρπενησίου . Τα ακίνητα ιδιοκτησίας Νικολάου Παπαγεωργίου θεωρήθηκαν μοναδικά απο κάθε αποψη και ιδανικά για την ανέγερση και λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας υψηλών προδιαγραφών , καθώς διαθέτουν πέραν των πηγών αναβλυζόμενοιυ νερού και ολες τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις για την γρήγορη υλοποίηση της σχεδιαζόμενης επένδυσης. Τα εν λόγω ακίνητα βρίσκονται σε μια απο τις τρείς παγκοσμίου επιπέδου περιοχές με μηδενική ατμοσφαιρική ρύπανση .
Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, η περιοχή θεωρείται ότι είναι η πρωτεύουσα της αρχαίας Ευρυτανίας Οιχαλία,όπου κατοικούσαν οι αρχαίοι Δόλοπες. Από παραφθορά του ονόματος προήλθε το όνομα Χόχλια. Στα νοτιοδυτικά του “Γλά” υπάρχει το προσκυνητάρι της Αγίας Παρασκευής που η σκεπή του στηρίζεται σε δύο περίτεχνα κιονόκρανα και είναι στολισμένη με μετόπες.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν οτι στο επενδυτικό σχήμα συμμετέχει και ενα απο τα τρία μεγαλύτερα Αμερικανικά Fund παγκοσμίως .
Θέσαμε την ερώτηση στον ιδιοκτήτη των ακινήτων , αλλά η απάντηση ηταν ”ουδέν σχόλιο” και απλά χαμογέλασε.

Το ιστορικό !

Ολα ξεκίνησαν το 1955 απο τη Χόχλια Ευρυτανίας . Ο τότε πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας δάσκαλος στο επάγγελμα και γιός παπά και δάσκαλου Χρήστος Νικολάου Παπαγεωργίου είχε την ιδέα να αγοράσει τα εν λόγω ακίνητα , τα οποία εμπεριείχαν και δύο πηγές υδρευσης οι οποίες και δηλώθηκαν αμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες . Τον Εθνικό Οργανισμό Πηγών και το Δασαρχείο Φουρνάς . Οι δύο πηγές στη διάρκεια ολων αυτών των χρόνων μέχρι και σήμερα , χρησιμοποιήθηκαν για να υδρεύεται ολο το χωριό , ενω το νερό χρησιμοποιουνταν απο τους κατοίκους της περιοχής και για αρδευση καλλιεργειών .
Ετσι λοιπόν στα εβδομήντα χρόνια που μεσολάβησαν σε μια περιοχή που προσφέρει στον κάθε επισκέπτη φυσική ομορφιά , πολιτισμό και ιστορία , κατασκευάστηκαν σημαντικά εργα οδοποιίας και την αποκλειστική συντήρηση των δρόμων ανέλαβε η οικογένεια του Νικολάου Παπαγεωργίου μαζί με την κοινότητα Χόχλιας μέχρι την ημέρα που Δήμαρχος Καρπενησίου εκλέχτηκε ο Κώστας Μπακογιάννης και εκτοτε ο Δήμος ανέλαβε την πλήρη συντήρηση του οδικού δικτύου .

Επι Δημαρχίας Κωνσταντίνου Μπακογιάννη , το ελατοδάσος στο οποίο βρίσκονται τα ακίνητα βραβεύεται σε διεθνή διαγωνισμό ως ενα απο τα μεγαλύτερα ελατοδάση της Ευρώπης και η περιοχή σαν μια εκ των τριών παγκοσμίως περιοχών με μηδενική ατμοσφαιρική ρύπανση . Απο εκείνη τη στιγμή και μετά , επειδή οι ιδιοκτησίες είναι μοναδικές , ξεκινά ενα εντονο ενδιαφέρον απο Ελλάδα και εξωτερικό .
Ταυτόχρονα κινούνται οι απαραίτητες διαδικασίες χαρακτηρισμού των συγκεκριμένων ιδιοκτησιών απο το Δασαρχείο Φουρνάς , ενω πραγματοποιούνται ελεγχοι απο Αρχαιολογία και Πολεοδομία , προκειμένου να ανάψει το πράσινο φώς για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τα συγκεκριμένα ακίνητα .

Φτάνουμε αισίως στο 2017 , οπότε εκδηλώνεται εντονο ενδιαφέρον απο τον Κυπριακό Ομιλο . Μετά απο διαπραγματεύσεις τριών και πλέον ετών ο ιδιοκτήτης των ακινήτων καταλήγει σε οριστική συμφωνία με τους επενδυτές .
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες λόγω της αμέριστης εμπιστοσύνης με την οποία περιβάλλει ο Ομιλος τον κύριο Παπαγεωργίου , του εγινε πρόταση να αναλάβει την εκδοση των αδειών και την ανέγερση του Ξενοδοχείου .
Η απαντησή του ωστόσο στην ερωτησή μας ηταν η σιωπή .

Συμφωνία με όρους

Αξίζει να σημειωθεί οτι βασικός ορος της συμφωνίας απο την πλευρά του κυρίου Παπαγεωργίου είναι οι μελέτες και τα εργα που θα κατασκευαστούν να πραγματοποιηθούν απο επιστήμονες και εργολάβους κυρίως εκ των δύο νομών , Ευρυτανίας και Φθιώτιδας , δεδομένου οτι στην Ευρυτανία γεννήθηκε και μεγάλωσε και στη Φθιώτιδα ζεί και δραστηριοποιείται .
Σε κάθε περίπτωση η επένδυση αυτή , που απέχει 23 χιλιόμετρα απο το Χιονοδρομικό Κέντρο Καρπενησίου και βρίσκεται σε υψόμετρο 1800 μέτρων , βγάζει οριστικά τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Ευρυτανίας απο την απομόνωση , ενισχύει το brand name ενός ολόκληρου νομού και φιλοδοξεί να κάνει την Ευρυτανία εναν απο τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης , καθώς είναι η μεγαλύτερη επένδυση που εχει γίνει στην περιοχή τα τελευταία τριάντα χρόνια .
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ.Παπαγεωργίου , επιβεβαίωσε ολες αυτές τις πληροφορίες που κατ’αποκλειστικότητα δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα μας και ευχαριστεί τον πρώην Δήμαρχο Καρπενησίου και Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη , που απο την πρώτη στιγμή πίστεψε στην επένδυση και στήριξε ολες τις προσπάθειες , τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα , η συνδρομή του οποίου απο την αρχή ηταν καταλυτική και ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία , τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για το ενδιαφέρον που επέδειξε , καθώς και τον Δήμαρχο Καρπενησίου Νίκο Σουλιώτη που ηταν πάντα στο πλευρό του ιδιοκτήτη και στήριξε ολες τις προσπάθειες . Επίσης για την ευόδωση ολων αυτών των προσπαθειών μεγάλη ηταν και η συμβολή του αντιπεριφερειάρχη Αρη Τασσιού .
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνει ο Νικόλαος Παπαγεωργίου στον παιδικό του φίλο , τοπογράφο μηχανικό Βαλτινό Επαμεινώνδα , ο οποίος χάραξε ολη την ”στρατηγική” , προκειμένου οι ιδιοκτησίες να αποκτήσουν νομική υπόσταση
Επίσης θεωρεί χρέος του να ευχαριστήσει τον Προιστάμενο της Διεύθυνσης Δασών νομού Ευρυτανίας Ιωάννη Φάκα , τον Δασάρχη Καρπενησίου Ιωάννη Καρκάνη , τον Προιστάμενο Πολεοδομίας Καρπενησίου Δημήτριο Παπαιωάννου ,την κυρία Σεβαστή Γιορδαμή, τον πρώην Δασάρχη Φουρνάς κ. Κοσμά ,τους Δασοφύλακες Τριαντάφυλλο Χαβέλο και τον κύριο Παπαδόπουλο , τον Διευθυντή ΙΚΑ Καρπενησίου Νικόλαο Κάπα, καθώς και τον κύριο Γεώργιο Τσαμαδιά , πρώην Δασάρχη Φουρνάς και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Χόχλιας Γεώργιο Μπαρμπαρούση για την αμέριστη στήριξη που του παρείχαν ολα αυτά τα χρόνια και πίστεψαν οτι μπορεί να τα καταφέρει και να αναβαθμιστεί ο νομός Ευρυτανίας .

Ρεπορτάζ: Χρήστος Αλεξανδρής

ΠΗΓΗ: Λαμιακός Τύπος