Δεν χρειάζονται σχόλια και εισαγωγές για να προλογίσεις το έργο του κορυφαίου κοσμολόγου, αστροφυσικού, κβαντικού φυσικού, φιλοσόφου και συγγραφέα Δρ Μηνά Καφάτου. Αυτό το άρθρο παίρνει υλικό από το πιο πρόσφατο βιβλίο του ‘Επιστήμη, Πραγματικότητα & Καθημερινή Ζωή’ (2019) για να σκεφτούμε, να αναρωτηθούμε, για τον ρόλο μας στη Γη ως αναπόσπαστο μέρος του τεράστιου οικοσυστήματος, της ζωντανής Γης, του ρόλου μας στο περιβάλλον και αντίστροφα, ο ρόλος του στην ανθρωπότητα και μεταφέρεται αυτούσιο. Απαντήσεις για το τι κάνουμε ως κοινωνίες του 21ου αιώνα στον ιατρικό και υγειονομικό τομέα για να βρούμε το εμβόλιο, να κάνουμε τεστ, να παίρνουμε φάρμακα να προωθούμε συστήματα ανοσίας, να μετριάζουμε τις οικονομικές προκλήσεις κ.λπ., όλα αυτά που αναφέρονται παντού στα μέσα ενημέρωσης, για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας, την κοινωνία μας και να διατηρήσουμε τη ζωή στη Γη.

Ποιο είναι το Σύμπαν; Ποιος είναι ο πραγματικός μας εαυτός; H λεγόμενη “προσωπικότητα”; Ή κάτι άλλο, πέραν από το σώμα, πέραν από τον ανθρώπινο νου και το εγώ; Και τι είναι τελικά αυτό; Τι λέει η μοντέρνα επιστήμη και τι λέει η μεταφυσική, ή η “Γνώση”; Ποια είναι τα εμπόδια να δούμε και να ζήσουμε την Παρουσία, να γνωρίσουμε τον πραγματικό μας Εαυτό; Όλες κατά βάση οι πνευματικές παραδόσεις συγκλίνουν στο ίδιο μήνυμα: η απελευθέρωση, ή το να συγκλίνει κανείς με την ουσιαστική του ύπαρξη, ξεκινούν με το να θέσει το βασικό ερώτημα: «Ποιος είμαι;».

Η απάντηση είναι: Η θεμελιώδης Επίγνωση της βαθύτερης Πραγματικότητας, ή η Συνειδητοποίηση είναι η βαθύτερη απόλυτη πραγματικότητα. Τίποτε δεν υφίσταται δίχως Επίγνωση, η οποία δεν υπόκειται στους περιορισμούς του χρόνου και του χώρου. Το πεδίο της πλήρους Επίγνωσης, υφίσταται και εκδηλώνεται μέσω των εμπειριών μας στην καθημερινή μας ζωή. Η εμπειρία νοείται ως η Κινητήρια δύναμη του Σύμπαντος, δηλαδή, σύμφωνα με την κβαντομηχανική ζούμε στο συμμετοχικό Σύμπαν, η Επίγνωση είναι θεμελιώδης. Δεν υπάρχουν δύο κόσμοι, επιστήμη και καθημερινή ζωή, υπάρχει μόνο ένας κόσμος: ο κβαντικός. Οι τρεις φυσικοί Νόμοι ισχύουν στην καθημερινή μας ζωή, η Επίγνωση προβάλλει τον κόσμο μας ως εμπειρία μέσω των τριών θεμελιωδών φυσικών Νόμων: Η Συμπληρωματικότητα που είναι η έκφραση «Ναι και/ ή Όχι», η ενότητα στη διαφοροποίηση. Η Αναδρομή (ή Παγκοσμιότητα) που είναι η έκφραση «Όπως εδώ, έτσι παντού», «Στον Ουρανό, όπως και στη Γη». Και η Διαδραστικότητα που είναι η έκφραση «Όλα είναι διαδικασία», «σχέσεις και ευτυχία» συνδέονται άμεσα.

Άλλα διδάγματα που αποκομίζουμε από την κβαντική φυσική: Υπάρχει ελευθερία από την πλευρά του παρατηρητή και από την πλευρά της Φύσης, η αληθινή ελευθερία κινεί τον κόσμο! Τα όρια μας δημιουργούνται από τους περιορισμούς της παρατήρησης, από το νου μας. Όρια του Χρόνου και της Επίγνωσης του νου: Πώς ο κβαντικός κόσμος, που είναι μη-τοπικός και συμπλεκόμενος, φαίνεται κλασσικός, κόσμος πλήρης διαχωρισμού; Εδώ παρατηρούμε ότι ο ρόλος του νου είναι κεφαλαιώδης, επειδή η επικάλυψη του νου αποκρύπτει υποκείμενη επίγνωση και επισκιάζει την εμπειρία. Η κατανόηση των φυσικών νόμων ανοίγει ένα σύμπαν πιθανοτήτων στα χέρια μας. Τότε πραγματικά κατανοούμε τον νου μας: η Επίγνωση είναι η πηγή, ο νους το εργαλείο.

Ο Χρόνος και πέρα από το Χρόνο: Το εσωτερικό σπήλαιο της Καρδιάς, της αμιγούς Ηρεμίας. Τότε καταλαβαίνουμε τις αρχαίες διδασκαλίες και κατανοούμε την εξωτερική ψευδαίσθηση του κόσμου και του νου. Θεμελιώδης Επίγνωση: Βιώνοντας στην πράξη την εσωτερική Επίγνωση.