Με στόχο τη διοργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Αναρρίχησης Αγράφων και προκειμένου η προσπάθεια αυτή να έχει την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας – Αναρρίχησης οι Υπηρεσίες της ΠΕ Ευρυτανίας εργάστηκαν και συνεργάστηκαν με στελέχη της Ομοσπονδίας διερευνώντας την δυνατότητα πιστοποίησης των αναρριχητικών πεδίων, όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδης Τασιός.

Στο πλαίσιο αυτό συντάχθηκε μελέτη σκοπιμότητας – βιωσιμότητας που αναδεικνύει τις δυνατότητες των δύο αναρριχητικών πεδίων με την χάραξη μέσης και μικρής τεχνικής δυσκολίας διαδρομών στο Φαράγγι Μπουζουνίκου, που επιζητεί η πλειονότητα των αναρριχητών και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αρχάριους, παιδιά και σχολές αναρρίχησης, αλλά και διαδρομές υψηλής δυσκολίας και ιδιαίτερης αισθητικής που μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον αθλητών. Επίσης συντάχθηκε μελέτη διάνοιξης-συντήρησης των αναρριχητικών πεδίων, από στελέχη της Ομοσπονδίας, που παρουσιάζει τις διαδρομές αναρρίχησης που έχουν ήδη εξοπλιστεί με πιστοποιημένα υλικά για την μόνιμη ασφάλισή τους. Τέλος η Υπηρεσία μας ανέλαβε την σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία οριοθετεί την περιοχή παρέμβασης, την εγγύτητά της με τις προστατευμένες περιβαλλοντικά περιοχές, αναδεικνύει την βιοποικιλότητα της περιοχής, το φυσικό της κάλλος και αξιολογεί τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τις εργασίες διάνοιξης των αναρριχητικών πεδίων και των μονοπατιών πρόσβασης.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕ Ευρυτανίας αναφέρει σχετικά:

«Τον Αύγουστο του 2022 για πρώτη φορά η Π.Ε. Ευρυτανίας, ο Δήμος Αγράφων και ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγράφων ενώσαμε τις δυνάμεις μας συνδιοργανώνοντας το 1ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ στο πεδίο Εύρυτος και στα αναρριχητικά πεδία στο Φαράγγι Μπουζουνίκου φιλοδοξώντας να τα αναδείξουμε σε κορυφαίο αναρριχητικό προορισμό στην Ελλάδα. 

Το 1ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της Ευρυτανίας, τους επισκέπτες, από επαγγελματίες και ερασιτέχνες αναρριχητές ενώ συνοδεύτηκε με παράλληλες δράσεις όπως περιπατητικές διαδρομές, δράσεις στην Λίμνη Κρεμαστών και μουσικές εκδηλώσεις. Η αδιαμφισβήτητη επιτυχία του, αποτέλεσε το σημαντικότερο έρεισμα για την πρόθεσή μας να εργαστούμε για την καθιέρωσή του ως θεσμό.

Με τις συγκεκριμένες δράσεις δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του τομέα του τουρισμού και αναψυχής ήπιας μορφής, αξιοποιώντας και προβάλλοντας τους περιβαλλοντικούς πόρους των φαραγγιών, της λίμνης και των ευρύτερων παραλίμνιων περιοχών».

Με την ευκαιρία της συγκεκριμένης συνεργασίας ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ευρυτανίας, Αριστείδης  Τασιός ανέφερε τα εξής: «Με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας – βιωσιμότητας, της μελέτης διάνοιξης – συντήρησης των αναρριχητικών πεδίων και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων προχωρούμε στην αίτηση προς την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης για την πιστοποίηση των αναρριχητικών πεδίων Εύρυτος και Φαράγγι Μπουζουνίκου. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τον Δήμο Αγράφων και τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγράφων θα οριστικοποιήσουμε τις λεπτομέρειες για το 2ο Αναρριχητικό Φεστιβάλ Αγράφων.»