Ευρυτάνας εβδομάδας

9238

Όνομα: Χρήστος Στρεμμένος.
Τόπος Κατοικίας: Μπολόνια Ιταλίας, Προυσός Ευρυτανίας
Καταγωγή: Σαρκίνη Ευρυτανίας
Ιδιότητα: Καθηγητής Χημείας στην Μπολόνια και τέως Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία, επιχειρηματίας, ερευνητής, πατέρας του Βαγγέλη και του Νίκου Στρεμμένου.
Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Το Παναιτωλικό, τα Άνω και Κάτω Στενά του Τρικεριώτη, οι βουνοκορφές με τα έλατα, ο έναστρος ουρανός της Ευρυτανίας.
Στάση ζωής: ‘‘Αγάπη για την επιστήμη και για τον τόπο που γεννήθηκα και ελπίζω να ολοκληρώσω τον κύκλο μου εδώ’’.

«Έφυγε» ο σπουδαίος ευρυτάνας Χρήστος Στρεμμένος

Μεγάλη ήταν η θλίψη που σκορπίστηκε στην Ευρυτανία με την είδηση του θανάτου του γνωστού καθηγητή και επιχειρηματία κ. Στρεμμένου Χρήστου. Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών την Πέμπτη το πρωί, 26 Σεπτεμβρίου 2019, στο νοσοκομείο του Αγρινίου, όπου νοσηλεύονταν τον τελευταίο καιρό μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη. Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η κηδεία του εκλιπόντα Στρεμμένου, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου με πλήθος κόσμου και πολλούς Ευρυτάνες να τον οδηγούν σε κλίμα οδύνης στην τελευταία του κατοικία, με την ταφή του να γίνεται στον Προυσό, από όπου και καταγόταν και έζησε πολλά χρόνια.

Προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας
Όσο και να θέλεις να τιμήσεις τον Χρήστο Στρεμμένο είναι δύσκολο να καταφέρεις να αποδόσεις το ‘ευχαριστώ’ για την προσφορά του στην Ευρυτανία. Υπήρξε προσωπικότητα μεγάλης εμβέλειας που διέπρεψε επί σειρά ετών σε πολλά επίπεδα. Με καταγωγή από τον Προυσό Ευρυτανία, πήγε σχολείο στο Αγρίνιο, διετέλεσε καθηγητής στη Μπολόνια της Ιταλίας από όπου αποφοίτησε με άριστα παίρνοντας το πτυχίο του Χημικού Μηχανικού κι έγινε πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη με εντολή Ανδρέα Παπανδρέου. Θείος του νυν Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, αγαπούσε ιδιαίτερα το Παναιτωλικό Όρος, τα Άνω και Κάτω Στενά του Τρικεριώτη και τον έναστρο ουρανό της Ευρυτανίας. Ακριβώς τριάντα χρόνια πριν, στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, είχε δολοφονηθεί από την 17Ν ο εξάδελφός του Παύλος Μπακογιάννης. Ο Χρήστος Στρεμμένος είχε ένα μεγάλο όραμα που το έκανε πραγματικότητα το 1992. Το «Αλλαντοποιείο Στρεμμένου» είναι η μοναδική μονάδα στη χώρα που παράγει προϊόντα φυσικής ωρίμανσης, τα οποία καταφέρνουν ν’ ανταγωνιστούν τ’ αντίστοιχα του εξωτερικού. Προσούτο, σαλάμι αέρος, λουκάνικο Ευρυτανίας, καπνιστό μπέικον και η περίφημη πορκέτα είναι μερικά από τα αλλαντικά που παράγει η μονάδα.

Ο Προυσός τίμησε τον Χρήστο Στρεμμένο
Μια συγκινητική βραδιά για το ‘ευχαριστώ’ στον σπουδαίο Ευρυτάνα
Αξέχαστη ήταν η υπέροχη εκδήλωση που διοργάνωσαν και συντόνισαν ο Σύλλογος Απανταχού Προυσιωτών, το Σάββατο 19 Αυγούστου του 2017, τιμώντας τον κ. Στρεμμένο για την προσφορά στη γενέτειρά του και γενικότερα για την πολύπλευρη δραστηριότητά του τόσο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό.
Ο χώρος του αλλαντοποιείου, δημιούργημα του ίδιου, όπου και έγινε η εκδήλωση γέμισε με συντοπίτες και φίλους του σπουδαίου Ευρυτάνα, όλους τους νυν και τέως άρχοντες του τόπου, αλλά και προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή κοινότητα και το εξωτερικό. Ήταν πραγματικά σχεδόν αδύνατο να πλησιάσεις τον Καθηγητή, μιας και ο κόσμος που τον περιτριγύριζε για να του μιλήσει και να τον συγχαρεί ήταν πολύς. Ο κ. Στρεμμένος χαρούμενος και ταπεινός υποδέχτηκε την τιμή και την αγάπη όλων, αλλά και δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για τα όνειρα και τους στόχους που αεικίνητα βάζει. Συγκινητική η στιγμή που ο κ. Στρεμμένος μοιράστηκε το βραβείο συμβολικά με τον Προυσιώτη Δημήτρη Τσατσαρό, ο οποίος αποφάσισε να επιστρέψει στον Προυσό για να επενδύσει σε μια νέα ζωή, για να δείξει την ανάγκη της συλλογικής προσπάθειας και να αποδείξει για μια ακόμα φορά το μεγαλείο της ψυχής και του μυαλού του. Η κεντρική ομιλήτρια κα Καίτη Φλώρου, χρησιμοποιώντας ένα στίχο του Ελύτη, για να περιγράψει τον κ. Στρεμμένο: ‘‘Για να πατάς στέρεα στη γη, πρέπει να χεις το ένα πόδι πάνω της και το άλλο έξω απ΄ αυτή’’ και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μιλήσει κανείς για κείνον.

Λίγο μετά την εκδήλωση ο κ. Στρεμμένος είχε μιλήσει στον Ευρυτανικό Παλμό για τα πρώτα χρόνια στην Ιταλία, την ακαδημαϊκή του καριέρα, την πρόταση του ίδιου του Ανδρέα Παπανδρέου να αναλάβει καθήκοντα Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρώμη.
Το αειθαλές πνεύμα του καθηλωτικό και σήμερα διαβάζοντας ξανά τις κουβέντες που ανταλλάξαμε συγκινητικό, φανερώνουν το πόσο μεγάλο κενό αφήνει πίσω στην Ευρυτανία…
ΕΠ. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι πιο λαμπερές στιγμές στην ζωή σας;
ΣΧ. Όταν πρωτοείδα τον Ήλιο και όταν ένιωσα τα πρώτα σκιρτήματα του φτερωτού θεού του Έρωτα.
ΕΠ. Τι θα λέγατε ότι είναι το πιο σημαντικό, σαν φάρος στην ζωή σας;
ΣΧ. Η ζωή μου είναι πολυδιάστατη και δεν μπορώ να βρω μόνο ένα. Γεννήθηκα στη Σαρκίνη και επειδή πάσχω από το σύνδρομο του ελέφαντα που γυρίζει να πεθάνει στον τόπο που γεννήθηκε, θα ήθελα να ολοκληρώσω τον κύκλο μου εδώ, όπου γεννήθηκα.
ΕΠ. Τι εύχεστε να δείτε να υλοποιείται στην Ευρυτανία;
ΣΧ. Να καταφέρει το τόπος να γίνει προαγωγός της ιστορικής παρακαταθήκης και της επιστημονικής γνώσης, γιατί μπορεί. Είναι ένας τόπος με ιστορία μακραίωνη και βρίσκεται σε ένα σημείο κομβικό γεωγραφικά. Θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο αν μπορούσαμε με προγράμματα να συνδέσουμε και να ‘‘χρησιμοποιήσουμε’’ τα κοντινά Πανεπιστήμια Λαμίας, Αγρινίου και Πατρών σε εκπαιδευτικά προγράμματα. Ονειρεύομαι το Κατσάμπειο Οικοτροφείο, να γίνεται ένα σύγχρονο Summer School (Καλοκαιρινό Σχολείο) και να λειτουργεί προάγοντας την επιστήμη και αναβιώνοντας το πρότυπο της Αρχαίας Αιτωλίας.
ΕΠ. Σε μια μικρή φράση συνοψίστε την στάση σας για την ζωή …
ΣΧ. Αν μπορώ να πω μόνο ένα: ‘‘Αγάπη για την επιστήμη και για τον τόπο που γεννήθηκα’’.

Μέσα στο αγαπημένο αλλαντοποιείο από συνέντευξη στο ΕΘΝΟΣ
Με τον ανιψιό του Κώστα Μπακογιάννη
Από την τιμητική εκδήλωση των Προυσιωτών των Αύγουστο του 2017