Ευρυτάνας εβδομάδας

9208

Οικογένεια: Κώστα & Αθηνά Κοντοπάνου

Παντρεμένοι εδώ και 49 χρόνια

Δύο παιδιά & Πέντε εγγόνια

Τόπος κατοικίας: Καρπενήσι

14 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, εδώ και μερικές δεκαετίες οι απανταχού ζευγαρωμένοι γιορτάζουν την Ημέρα της Αγάπης. Κόκκινες καρδιές, λούτρινα ζωάκια, λουλούδια και γλυκίσματα, για να εκφράσει κανείς την αγάπη του αυτή τη μέρα. Τι όμως έχει να πει για τη συντροφική και τη συζυγική αγάπη, κάποιος που έχει ζήσει σχεδόν μια ολόκληρη ζωή με τον σύντροφό του; Ο κύριος Κώστας και η κυρία Αθηνά Κοντοπάνου, μας υποδέχτηκαν στο ζεστό σπίτι τους και μας άνοιξαν το άλμπουμ των οικογενειακών τους αναμνήσεων. Φωτογραφίες μιας ζωής, γεμάτες από την ενέργεια αυτού που είναι στην ουσία της η αγάπη, την αίσθηση ενός ταξιδιού, που έχει και καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές, αλλά πάνω απ΄όλα έχει την κοινή θέληση για συμπόρευση και ένωση. Ο κ. Κώστας και η κα Αθηνά, βρίσκονται στη στήλη του Ευρυτάνα αυτής της εβδομάδας, για τον τρόπο που περιγράφουν το ‘ταξίδι’ της αγάπης, μέσα από το γάμο τους που διαρκεί 49 ολόκληρα χρόνια και γιατί εκπροσωπούν μια γενιά που ονειρεύτηκε την οικογένεια όπως την γνωρίζουμε σήμερα και τα κατάφερε, όπως ελπίζουμε να τα καταφέρουν οι νέοι που δημιουργούν σήμερα οικογένειες, με σύμπνοια, σεβασμό, κατανόηση, υπομονή, πίστη, δηλαδή με πραγματική αγάπη.

ΕΠ. κ. Κώστα, κα Αθηνά, υπάρχει το ‘μυστικό’ της αγάπης;

ΑΚ. Η αγάπη χρειάζεται υπομονή, κατανόηση και να μην ζητάει κανείς το τέλειο, γιατί είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί πολλές φορές ο άλλος να προσφέρει ή δεν υπάρχει. Ο μεγάλος χρόνος κοινής συμβίωσης θέλει σεβασμό και πίστη ότι όλα σιγά σιγά μπορούν να βελτιωθούν. Η σχέση χρειάζεται κοινή θέληση και φροντίδα.  Επίσης σε μια σχέση ο θαυμασμός είναι αναγκαίος και θα πρέπει να διατηρείται ζωντανός.

ΕΠ. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες μέσα στις συντροφικές τους σχέσεις. Ποιο είναι το μυστικό για να βγει νικήτρια η σχέση;

ΚΚ. Το μυστικό είναι να έχουμε αφοσίωση στον άνθρωπο μας και στον κοινό σκοπό. Αυτό το οποίο πρέπει να κυριαρχεί σε μια σχέση είναι η αγάπη και η λογική και να μην αφήνουμε άλλα συναισθήματα να μας οδηγούν σε παρορμήσεις και γρήγορες αποφάσεις. Μια λογική προτεραιότητα είναι να κατευνάζουμε τις επιθυμίες μας σκεπτόμενοι τα καθημερινά προβλήματα της οικογένειας. Ένας σύντροφος δεν μπορεί να δίνει μόνος του, πρέπει να προσφέρει αντίστοιχα και ο σύντροφός του. Τα γερά θεμέλια της σχέσης χτίζονται πάνω στα αμοιβαία συναισθήματα που έχει ο ένας για τον άλλον.

ΕΠ. Αν βάζατε σε μια σειρά προτεραιότητας, τι είναι για την καθημερινή ζωή ενός ζευγαριού ποιο σημαντικό;

ΚΚ. Το σημαντικό είναι το ζευγάρι να θυμάται ότι η ζωή δεν είναι ρόδινη. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματά της. Το ζευγάρι πρέπει να μάχεται στο να δώσει λύσεις. Όταν ο ένας απ΄ τους δυο δεν είναι έτοιμος, ο άλλος πρέπει να τον περιμένει, και να βλέπει τι είναι αυτό που δημιούργησε το πρόβλημα ψάχνοντάς το στη βάση του και να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να το λύσει. Χρειάζεται υπομονή και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

ΕΠ. Την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου πως την αντιλαμβάνεστε;

ΑΚ. Μεγάλη σημασία έχει να είναι η καθημερινότητά γιορτή, το χαμόγελο και οι εκπλήξεις πρέπει να είναι κάθε μέρα και όχι μια φορά το χρόνο. Αυτές οι γιορτές είναι απλά σύμβολα και ο άνθρωπος δεν πρέπει να αγαπιέται μια φορά τον χρόνο, αποφεύγοντας τα επιφανειακά πράγματα και την επίδειξή τους σε τρίτους. Όταν κλείνει η πόρτα ενός σπιτιού εκεί φαίνεται το πραγματικό ζευγάρι.

ΕΠ. Τι άλλαξε στον τρόπο που βίωναν τα ζευγάρια τις απαιτήσεις της κοινής τους ζωής, χθες και σήμερα ;

ΚΚ. Παλιά ο αγώνας ήταν μεγαλύτερος. Η διαφορά με τα σημερινά δεδομένα έγκειται στο γεγονός ότι ο αγώνας είναι οικονομικός. Παλιά ήταν και σωματικός καθώς για πολλά πράγματα δεν υπήρχαν οι κατάλληλες ανέσεις. Η μεγαλύτερη διαφορά του χτες με το σήμερα είναι ότι τότε υπήρχε ο δρόμος της οικογένειας και όχι του ατόμου.

ΕΠ. Θυμάστε μια στιγμή που στη δική σας περίπτωση, σκεφτήκατε ότι η σχέση πρέπει να νικήσει με κάθε τρόπο;

ΑΚ. Αυτό συνέβη όταν υπήρξαν προβλήματα υγείας. Τότε είπαμε ότι μαζί θα το αντέξουμε, θα τα ξεπεράσουμε και θα πολεμήσουμε. Εκεί δεν υπάρχει άλλο περιθώριο, μόνο να στηρίξεις τον άνθρωπό σου.

ΕΠ. Κάνετε όνειρα για το μέλλον;

ΑΚ. Πάντα περπατάμε με μια ευχή, τα παιδιά μας αν δεν μπορούν να ζήσουν καλύτερα από εμάς να ζήσουν όπως εμείς και όταν φύγουμε από αυτή τη ζωή να τους αφήσουμε γερούς και ευτυχισμένους.

ΕΠ. Πιστεύετε ότι οι νέοι θα επανέλθουν στα παλιά πρότυπα έχοντας τη συντροφικότητα σαν προτεραιότητα;

ΚΚ. Αυτό είναι θέμα αγωγής από το σπίτι του καθενός. Εμάς έτσι ζούσαν και οι γονείς μας και έτσι συνεχίζουμε να ζούμε. Αυτήν την παρακαταθήκη θέλουμε να αφήσουμε στα παιδιά μας.

Γιορτάζοντας την 47η επέτειο του γάμου τους

1970- 2019. 49 χρόνια κοινής ζωής

Παιδιά και εγγόνια μέσα από το φωτογραφικό άλμπουμ μιας ζωής

‘‘  Το μυστικό είναι να έχουμε αφοσίωση στον άνθρωπο μας και στον κοινό σκοπό.’’

‘‘Τα γερά θεμέλια της σχέσης χτίζονται πάνω στα αμοιβαία συναισθήματα που έχει ο ένας για τον άλλον.’’