Ευρυτάνας της εβδομάδας

6149

Όνομα :Φώτιος Θεοχάρης
Ιδιότητα : Αστυνομικός – Ορειβάτης
Τόπος διαμονής : Αθήνα
Τόπος καταγωγής :Βίνιανη Ευρυτανίας
Αγαπημένο σημείο στην Ευρυτανία: Οι κορυφές των Βουνών της
Στάση ζωής : ‘‘Η ζωή είναι ανοίγω μάτια,βλέπω. Κλείνω μάτια, δεν βλέπω. Ζήσε όσο πιο πολλά μπορείς.’’

Το 2018 ήταν σίγουρα η χρονιά του Φώτη Θεοχάρη. Τον περασμένο Ιούλιο μαζί με τον Αντώνη Συκάρη ανέβηκαν στην 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου και σε μία από τις δυσκολότερες κορυφές, στα 8.586μ. στο Mount Kangchenjunga των Ιμαλαϊων, επιτυγχάνοντας το δύσκολο ορειβατικό εγχείρημα ‘The First Greek Expedition 2018’.
Το βουνό σε πρώτο πλάνο και η προσωπικότητα ενός Ευρυτάνα που σίγουρα είναι ξεχωριστή και που σίγουρα έχει πολλά να μας αποκαλύψει στο μέλλον. Ο Φώτης Θεοχάρης είναι για φέτος ο Ευρυτάνας της Χρονιάς…

ΕΠ. Το 2018 ξεκινήσατε το εγχείρημα της κατάκτησης Ελληνικών κορυφών για να επικοινωνήσετε το μήνυμα της υποστήριξης του οργανισμού ‘Χαμόγελο του παιδιού’. Πείτε μας δύο λόγια για αυτή σας την κίνηση.

ΦΘ. Η κατάκτηση των κορυφών είναι πολύ μοναχική υπόθεση και είναι δύσκολο να μοιραστείς την εμπειρία των βουνών και τα βιώματα. Το να αφιερώνω τη δράση σε κάτι κοινωφελές, μου επιτρέπει να μοιραστώ την εμπειρία και το εγχείρημα με περισσότερο κόσμο.

ΕΠ. Όταν κατακτάτε μια κορυφή, χαρακτηρίζεστε από τον τύπο ‘ατρόμητος’. Είναι πράγματι αυτό το συναίσθημα που αισθάνεστε;

ΦΘ. Σίγουρα όχι ατρόμητος! Η “κατάκτηση” δεν μου αρέσει σαν όρος γιατί στην πραγματικότητα είμαστε τυχεροί που μπορούμε να ανεβούμε στις ψηλές κορυφές. Νοιώθω κυρίως τυχερός που μου δόθηκε να ανέβω και συγκινημένος από το μεγαλείο των βουνών.

ΕΠ. .Δέος,φόβος, σεβασμός…Πως θα τα ιεραρχούσατε σε σχέση με το βουνό;
ΦΘ. Αρχικά σεβασμός για τη φύση και τα βουνά. Ο φόβος κυριαρχεί πάντα στις αναβάσεις και απέναντι στο άγνωστο. Και το δέος είναι το συναίσθημα που νοιώθω στην κορυφή, μπροστά στο μεγαλείο του βουνού.

ΕΠ. Μετά τα Ιμαλάια, υπάρχει το πιο ψηλά…;

ΦΘ. Πιο πολλά βουνά!

ΕΠ. Βελούχι, Καλιακούδα, Χελιδόνα, Άγραφα. Τι εικόνες και συναισθήματα σας γεννούν οι Ευρυτανικές κορυφές;

ΦΘ. Το κάθε βουνό έχει την ομορφιά του. Το Βελούχι,ο μεγάλος ορεινός όγκος της Ευρυτανίας. Η Καλιακούδα και η Χελιδόνα, με τα μοναδικά τοπία. Τα .Άγραφα, η άγρια οροσειρά της Ελλάδας. Ως Ευρυτάνας νοιώθω μεγάλη περηφάνια για τα βουνά του νομού μας.

ΕΠ. Πως ‘φιλοσοφεί’ όσα αφήνει πίσω του σε κάθε αναρρίχηση ένας ορειβάτης;

ΦΘ. Πάντα υπάρχει η νοσταλγία της πατρίδας και των αγαπημένων μας ανθρώπων. Προσπαθώ να τους στέλνω νέα μου όσο πιο συχνά μπορώ… Αλλά η αλήθεια είναι ότι όσο είσαι στο βουνό πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις.

Στη 3η ψηλότερη κορυφή του κόσμου και σε μία από τις δυσκολότερες κορυφές άνω των 8586μ. στο Mount Kangchenjunga The First Greek Expedition 2018
‘‘Σκεπτόμενος πως θα μπορούσα να κάνω ένα ιδιαίτερο και συνάμα μοναδικό εγχείρημα ώστε να εμπνεύσω νέους ανθρώπους να κάνουν μεγάλα όνειρα, να κυνηγήσουν τα πάθη τους και να ξεπερνούν τις όποιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ζωή τους, ήρθε η σκέψη να ανέβω τα Κυριότερα Ελληνικά Βουνά της Ελλάδας.’’ 
Νοιώθω κυρίως τυχερός που μου δόθηκε να ανέβω και συγκινημένος από το μεγαλείο των βουνών
Μετά τα Ιμαλάια, υπάρχει το πιο ψηλά…; Πιο πολλά βουνα
‘‘Ως Ευρυτάνας νοιώθω μεγάλη περηφάνια για τα βουνά του νομού μας.’’ 
‘‘….Όσο είσαι στο βουνό πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνεις.’’ 
Η βράβευσή του από τον Δήμο Αγράφων τον Αύγουστο του 2018