Ευρυτάνας της Εβδομάδας

6570

Υπάρχει διέξοδος στην ανεργία σε μια μικρή πόλη σαν το Καρπενήσι; Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μια δουλειά χωρίς τεράστια κεφάλαια, επιδοτήσεις και δανεισμούς; Μπορεί μια συνοικιακή επιχείρηση να είναι βιώσιμη; Μπορεί να έρθει η ανάπτυξη σε έναν τόπο συνδυάζοντας το παλιό με το καινούριο;   Ο Γιώργος και ο Κώστας Ιωάννου απαντούν σε όλα ‘ΝΑΙ’. Ιδιοκτήτες ενός μικρού καφέ που άνοιξε τα φτερά του σε μια μικρή γειτονιά του Καρπενησίου, τα δύο αδέρφια, δυο νέοι επιχειρηματίες ηλικίας 33 και 36 χρόνων, έκαναν τα αδύνατο δυνατό. Στάθηκαν στα πόδια μόνοι τους, δούλεψαν με πίστη και εργατικότητα σαν, όπως ακούγαμε στις ιστορίες των νέων που πρόκοβαν παλιά, ένωσαν τον νεοτερισμό ενός σύγχρονου καφέ και το συνοικιακό καφενείο της γειτονιάς και έκαναν τη δική τους γωνιά, νίκησαν την κρίση και σήμερα μπορούν να προσφέρουν εργασία και σε άλλους τέσσερεις εργαζόμενους. Δικαιωματικά λοιπόν είναι οι Ευρυτάνες αυτής της εβδομάδας…

ΕΠ. Πώς σας γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσετε ένα μικρό καφέ σε μια μικρή γειτονιά;

ΓΙ. Η ιδέα μας γεννήθηκε πριν μερικά χρόνια, όταν ήμασταν ουσιαστικά άνεργοι, δουλεύοντας με την λογική του μεροκάματου, όπου βρίσκαμε δουλεία. Εγώ είχα ήδη κάποια εμπειρία στον τομέα των καφέ, δουλεύοντας μέχρι και στη Σάμο σε αντίστοιχες επιχειρήσεις και ήταν η βασική δουλειά μου. Είχαμε την επιλογή να σκεφτούμε αν θα κάνουμε κάτι στον τόπο μας ή θα φύγουμε για να μπορέσουμε να βρούμε εργασία. Δεν το σκεφτήκαμε παραπάνω, είπαμε να πάρουμε ένα μικρό ρίσκο και να δοκιμάσουμε κάτι δικό μας. Έτσι ξεκίνησε η ιδέα και πέτυχε.

ΕΠ. Το γεγονός ότι αποφύγατε το κέντρο ήταν τυχαία ή σκεφτήκατε να δημιουργήσετε ένα καφέ ‘όπως παλιά’ σε μια γειτονιά;

ΚΙ. Η ιδέα μας ήταν να αποφύγουμε το κέντρο της πόλης γιατί υπήρχαν ήδη αρκετά καφέ. Ψάχναμε κάτι ξεχωριστό. Αυτό είχαμε σαν αρχική επιλογή δημιουργώντας ένα μικρό στέκι. Το σημείο μας προέκυψε και λίγο στην τύχη, αλλά φάνηκε ότι ο κόσμος έχει ανάγκη από να έχει στέκια. Το μαγαζί μας είναι μια μικρή γωνιά, όπως το λέει και το όνομά του.

ΕΠ. Πώς υλοποιήθηκε η ιδέα σας πρακτικά και τι αποδοχή είχατε στην αρχή;

ΚΙ. Υλοποιήθηκε σχετικά εύκολα, χωρίς ουσιαστικά μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς δάνεια ή επιδοτήσεις, μόνο με την βοήθεια της οικογένειάς μας και πολύ μα πολύ προσωπική εργασία. Είχαμε ο ένας τον άλλο και ευτυχώς γνωρίζαμε οικοδομικά. Τα περισσότερα μέσα στο μαγαζί τα φτιάξαμε με τα χέρια μας. Ο κόσμος από την αρχή υποστήριξε την προσπάθειά μας και μείς με την σειρά μας αποφασίσαμε να δίνουμε ένα καλό προϊόν σε καλή τιμή και πάντα με ευγένεια και προθυμία στον πελάτη. Έτσι τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους.

ΕΠ. Οι δικοί σας άνθρωποι, η οικογένειά σας τι σας έλεγε όταν ξεκινήσατε

ΓΙ. Οι δικοί μας άνθρωποι αρχικά ήταν ανήσυχοι και φοβόντουσαν ότι είναι δύσκολοι καιροί για να χρεωθεί κάποιος και να ανοίξει μαγαζί σε εποχές μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Εμείς είχαμε πίστη στον εαυτό μας και εργαστήκαμε σκληρά έχοντας βαθιά πίστη και στον Θεό. Ευτυχώς δεν χρεωθήκαμε με δάνεια και με πολύ προσωπική εργασία ευδοκίμησε και το μαγαζί μας μετά από περίπου τρεις μήνες απέδωσε. Σήμερα είναι υπερήφανοι για μας και κυρίως χαρούμενοι που έχουν τα παιδιά τους κοντά και δεν αναγκαστήκαμε να φύγουμε.

ΕΠ. Τα όνειρά σας ποια είναι για το μέλλον;

ΓΙ. Τα όνειρα δεν σταματούν ποτέ. Αλλά από τη στιγμή που χτίσαμε κάτι σταθερό με πολύ μόχθο και κόπο προς το παρόν δε σκεφτόμαστε να ψάξουμε για κάτι άλλο εφόσον οι ανάγκες μας καλύπτονται. Στο μέλλον βλέπουμε…

ΕΠ. Πόσο δύσκολο είναι κανείς να δουλεύει με ένα συγγενή του; Είναι πιο εύκολη ή πιο δύσκολη η συνεργασία;

ΚΙ. Όπως και σε όλες τις συνεργασίες έχουμε και εμείς κάποιες φορές τις διαφωνίες μας. Αυτό είναι φυσικό, όμως όταν έχεις ανάγκη να δουλέψεις και κοινό στόχο ξεπερνάς τα προβλήματα και συνεχίζεις τη δουλειά.

ΕΠ. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε σαν ομάδα σ’ αυτούς που έχουν στο μυαλό τους να δημιουργήσουν κάτι δικό τους;

ΚΙ. Το μήνυμα μας είναι να μην το βάλουν κάτω. Όταν κάποιος είναι εργατικός και δεν το βάζει κάτω θα ανταμειφθεί. Η βαθιά πίστη στο Θεό σε συνδυασμό με την όρεξη για δουλειά θα αποδώσει τους καρπούς της.

‘Όταν κάποιος είναι εργατικός και δεν το βάζει κάτω θα ανταμειφθεί’

‘Τα περισσότερα μέσα στο μαγαζί τα φτιάξαμε με τα χέρια μας’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Καλό προϊόν σε καλή τιμή και πάντα με ευγένεια και προθυμία στον πελάτη’

 

 

‘’

‘Οι δικοί μας είναι χαρούμενοι που έχουν τα παιδιά τους κοντά και δεν αναγκαστήκαμε να φύγουμε’