Στο άνοιγμα των συνόρων της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ, από την 1η Ιουλίου το αργότερο, ενδεχομένως και από τις 15 Ιουνίου, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο πιθανότατα αύριο Τετάρτη, και αφενός θα σηματοδοτήσουν την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, αφετέρου θα αποκαλύψουν τα μέτρα επανεκκίνησης και στήριξης του κλάδου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι υγειονομικές αρχές της χώρας έχουν δώσει το πράσινο φως και μένει η οριστικοποίηση της ημερομηνίας. Αυτή θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, τα οποία στην παρούσα φάση είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Είναι έτσι πιθανόν να επιτραπεί το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων ακόμα και από τις 15 Ιουνίου (τα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχεία θα ανοίξουν από την 1η Ιουνίου). Οι σχετικές αποφάσεις ανήκουν στον πρωθυπουργό. Σημειώνεται πως διεθνείς πτήσεις από ορισμένες χώρες θα έχουν ήδη αρχίσει και ειδικότερα από την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.

Οι εισερχόμενοι ταξιδιώτες δεν θα υπάγονται ούτε σε καραντίνα ούτε θα είναι υπόχρεοι να κάνουν τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Το τελευταίο ήταν κάτι που είχε ζητήσει η Ελλάδα, αλλά, όπως είναι γνωστό από την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Αεροπορίας) αποφάσισαν πως τα τεστ ως προϋπόθεση του ταξιδιού δεν υποστηρίζονται από τις υπάρχουσες επιστημονικές γνώσεις ή τις διαθέσιμες μεθόδους δοκιμών. Οι επιμέρους χώρες έχουν το δικαίωμα να ζητούν επιπλέον προϋποθέσεις, πλην όμως η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε την τήρηση της αρχής των μη διακρίσεων. Αυτή είναι η λογική και των αναμενόμενων κυβερνητικών ανακοινώσεων. Φυσικά, το ίδιο το αεροπορικό ταξίδι θα υπόκειται σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τόσο την τήρηση των φυσικών αποστάσεων στα αεροδρόμια και τη χρήση μάσκας σε αυτά και στα αεροσκάφη όσο και τη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου πριν από το ταξίδι προκειμένου να διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η αναγνώριση πιθανών νοσούντων που μπορούν να μεταδώσουν τον νέο κορωνοϊό.

Πρωτόκολλα λειτουργίας

Παράλληλα, τα ελληνικά ξενοδοχεία θα ακολουθούν αυστηρά πρωτόκολλα λειτουργίας για την αποφυγή της μετάδοσης, ενώ ορισμένα εξ αυτών αναμένεται να λάβουν και επιπλέον των υποχρεωτικών μέτρα. Ο πρωθυπουργός πρόκειται επίσης να ανακοινώσει σειρά μέτρων για την οικονομική στήριξη του κλάδου του τουρισμού, που περιλαμβάνει τις μεταφορές, τα ξενοδοχεία αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους κλάδους στην οικονομία της φιλοξενίας και του ταξιδιού. Τα μέτρα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες, κινούνται στην κατεύθυνση των αξόνων που έχει παρουσιάσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαΐου ο ΣΕΤΕ και οι 13 πανελλήνιες ενώσεις-μέλη του (καταλύματα, τουριστικά γραφεία, οργανωτές εκθέσεων και συνεδρίων, τουριστικά λεωφορεία, αεροπορικές εταιρείες, αεροδρόμια, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, γιότινγκ, μαρίνες / λιμάνια, υπαίθριες δραστηριότητες), σε επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, συνόψιζαν τις θέσεις τους σε τέσσερις άξονες:

Πρώτον, υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας ρεαλιστικά και βιώσιμα, πάντα εντός των υγειονομικών δεσμεύσεων, που να μπορούν να εφαρμοστούν και από μικρές επιχειρήσεις.

Δεύτερον, προγράμματα επιδότησης εργασίας και εργαζομένων για το 2020, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν θέσεις εργασίας σε ένα περιβάλλον σχεδόν μηδενικών εσόδων.

Τρίτον, μείωση του ΦΠΑ της διαμονής στο 6%, όλης της εστίασης στο 13%, της υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου στο 13%, των εγχώριων μεταφορών στο 13% και του θαλάσσιου τουρισμού στο 13%.

Τέταρτον, μη καταβολή προκαταβολής φόρου εισοδήματος για το 2020 προκειμένου να τονωθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

kathimerini.gr