Μια σημαντική ημερίδα με θέμα το φυσικό περιβάλλον και τίτλο “Δασικές πυρκαγιές: προστασία και ασφάλεια, πρόληψη και αντιμετώπιση, ο ρόλος των ΟΤΑ, εθελοντισμός” συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Καρπενησίου και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη στήριξη του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην πλατεία της Φουρνάς, έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών Δ.Ε. Φουρνάς. Στην περιβαλλοντική αυτή ημερίδα, παρουσιάστηκε η σπουδαιότητα της προστασίας των δασών μας και η συμβολή των ΟΤΑ στην κατεύθυνση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών αλλά και στην αντιμετώπιση αυτών,  ιδιαίτερα ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Ένα ηχηρό μήνυμα δόθηκε: ‘Η προστασία των δασών είναι υπόθεση όλων μας!’.

Οι ομιλητές της πολύ ενδιαφέρουσας αυτής ημερίδας ήταν οι εξής: Η καθηγήτρια του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΓΠΑ Αναστασία Παντέρα με τίτλο εισήγησης: «Ο ρόλος της βόσκησης στην απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης», ο καθηγητής του ίδιου Τμήματος Ανδρέας Παπαδόπουλος  με τίτλο εισήγησης: « Μεσογειακά Δασικά Οικοσυστήματα και δασικές πυρκαγιές» και ο Υποστράτηγος Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., Νομικός  Νικόλαος Διαμαντής με τίτλο εισήγησης: «Δασικές πυρκαγιές: Πρόληψη και αντιμετώπιση. Ρόλος ΟΤΑ, Εθελοντισμός, Προστασία και Ασφάλεια».   

Η εκδήλωση επίσης πλαισιώθηκε από τις βραβεύσεις των αριστεύσαντων μαθητών του Γυμνασίου -Λυκειακών Τάξεων Φουρνάς του σχολικού έτους 2020-21. Στην ημερίδα παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αριστείδης Τασιός, η Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής, Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας Κατερίνα Καλαντζή,  ο Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο Αντιδήμαρχος Παντελής Χαλκιάς, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γεωργία Γκαρίλα, η Πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΠΑΔΗΚ Κωνσταντία Τσιουγκρή, ο Πρόεδρος Φουρνάς Νίκος Οικονόμου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Καρβέλης, το μέλος της ΕΚΕΠΠΠΠΑΔΗΚ Γιάννης Σκαρπής, ο Δασάρχης Φουρνάς Στέλιος Χονδρογιάννης, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου  Φουρνάς Γεώργιος Μπέσιος, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας Ευαγγελία Ρόγκα, ο Διευθυντής του Αλκιβιάδειου Γυμνασίου και των Λυκειακών Τάξεων Φουρνάς Σωτήρης  Θεμελής, η Διευθύντρια του ΙΕΚ Καρπενησίου Βασιλική Καλτσή, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δασικού Συνεταιρισμού Φουρνάς, καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Ευρυτανίας και Ειδικός Σύμβουλος του Δημάρχου Δημοσθένης Χούπας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγραφιώτικων Χωριών Βασίλειος Τσαντήλας, ο π. Κωνσταντίνος Ντούσικος, ενώ χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε ο Περιφερειακός Πυροσβεστικός Διοικητής Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος κ. Κωνσταντίνος Θεοφιλόπουλος.