Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας

Μπήκαν οι βάσεις για τη σύνταξη φακέλου τεκμηρίωσης για την ίδρυση Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα, στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 27 Φεβρουαρίου παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Η ΠΕΔ ανέθεσε στον καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση, έναν εξαιρετικό επιστήμονα που συμμετείχε στις επιτροπές ίδρυσης των περισσότερων Πανεπιστημίων της χώρας, πρώην Υπουργό και νυν Πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, τη σύνταξη του σχετικού φακέλου. Ο κ. Πανούσης περιέγραψε τα επόμενα βήματα και έβαλε τους στόχους για την ίδρυση του πανεπιστημίου. Στο επόμενο διάστημα συμφωνήθηκε η επίσκεψή του στον Δήμο Καρπενησίου και η διεξαγωγή συζήτησης με τον Δήμο και επιστημονικούς φορείς του τόπου, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί και το Καρπενήσι στον σχεδιασμό του νέου πανεπιστημίου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας

Οι μελλοντικές δράσεις και πρωτοβουλίες για την επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας αποτέλεσαν το αντικείμενο και της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας στη Λαμία, παρουσία του πρώην Υπουργού, Καθηγητή Γιάννη Πανούση, ο οποίος ανέλαβε την εκπόνηση μελέτης για τη διεκδίκηση του Πανεπιστημίου.

Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη του συμβουλίου που αποτελείται από επιστήμονες, καθηγητές και εκπροσώπους τοπικών φορέων, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για την πλήρη λειτουργία τμημάτων ανώτατης εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα, ενώ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Μπακογιάννης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Πανούση για την παρουσία του, ενημέρωσε για τις κινήσεις και τις επαφές που είχε ο ίδιος για το θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η επικαιροποίηση και η περαιτέρω τεκμηρίωση των προτάσεων της Περιφέρειας για την κάλυψη των αναγκών για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο κ. Μπακογιάννης βρέθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Στερεάς Ελλάδας, η οποία πραγματοποιήθηκε και πάλι παρουσία του κ.  Γιάννη Πανούση. Κι εκεί είχε την ευκαιρία να επισημάνει για ακόμη μία φορά την αναγκαιότητα λειτουργίας του Πανεπιστημίου στη μοναδική από τις 13 Περιφέρειες της χώρας στην οποία δεν εδρεύει Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Κατά την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε: «Στη χώρα μας, δυστυχώς, πρέπει να σπαταλάς χρόνο για την διεκδίκηση του αυτονόητου. Ένα από τα αυτονόητα για τα οποία παλεύουμε είναι η επανίδρυση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας. Δεν το κάνουμε φωνασκώντας, αλλά απόλυτα τεκμηριωμένα και αφού έχουμε μελετήσει όλες τις πτυχές του θέματος. Αυτό αποδεικνύεται από τη σημερινή συνεδρίαση αυτού του συμβουλίου, όπου σήμερα έχουμε την τιμή να βρίσκεται ανάμεσά μας ο Καθηγητής κ.  Πανούσης και στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι της εκπαίδευσης, άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα και όλοι οι επιστήμονες που μπορούν να προτείνουν ουσιαστικές λύσεις. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας πάντα αποδεικνύει ότι όταν διεκδικεί, έχει σοβαρές προτάσεις και στοιχειοθετημένες λύσεις. Αυτό κάνουμε και σήμερα. Δείχνουμε τον δρόμο που οδηγεί στο τέλος της εκπαιδευτικής μετανάστευσης και την ενίσχυση της οικονομίας μας. Πρέπει επιτέλους να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του τόσο για αυτά που κάνει όσο και για αυτά που δεν κάνει. Εμείς, σήμερα, δεν δηλώσαμε απλώς ότι είμαστε εδώ, αλλά και ότι μπορούμε με συγκροτημένο σχέδιο να προχωρήσουμε στην πράξη» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου «Ο πρώην υπουργός, αναλαμβάνοντας τη μελέτη αυτής της μεγάλης προσπάθειας, αποδεικνύει ότι το αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι και δίκαιο και εφικτό».