Το διαχρονικό κρεσέντο του απρόβλεπτου Ταγίπ Ερντογάν και Τούρκων αξιωματούχων με απειλές κατά της Ελλάδας και το παραλήρημα για την “γαλάζια πατρίδα” (κομμάτι των ελληνικών θαλασσών στο Ανατολικό Αιγαίο), τελευταία, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Το παράνομο Τουρκολυβικό σύμφωνο χρησιμοποιείται από την Τουρκία  ως άλλοθι για την προγραμματιζόμενη πειρατεία με τα ερευνητικά σκάφη επί  ελληνικών  χωρικών υδάτων, με δηλώσεις του είδους “βαδίζουμε βάσει του διεθνούς δικαίου”. Στο ίδιο μήκος κινούνται με την “τζαμιοποίηση” της Αγια-Σοφιάς.

Η Τουρκία είναι μια χώρα βιομηχανική, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, και συγκαταλέγεται στις 20 μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις του πλανήτη, η οποία αποζητά δική της φτηνή ενέργεια. Επειδή οι Αμερικανοί διστάζουν να την διευκολύνουν και οι Ρώσοι της δίνουν φυσικό αέριο με όρους, έχει αποφασίσει να πάρει με τσαμπουκά αυτά που βλέπει μπροστά της στην θάλασσα. Η Τουρκία έχει πολεμική βιομηχανία και ετοιμάζεται για πόλεμο εδώ και χρόνια. Τα τελευταία δε χρόνια με διάφορες προφάσεις προκαλεί πολέμους. Η εμφάνιση του αλλοπρόσαλλου και απρόβλεπτου πλανητάρχη Τράμπ, που συνεχώς κλείνει το μάτι στον Σουλτάνο, ο τελευταίος δεν αφήνει την ευκαιρία αναξιοποίητη. Έτσι πριν αποχωρήσει ο Τράμπ από την προεδρία των ΗΠΑ (πράγμα πιθανό, αν όχι σίγουρο) ο Ερντογάν θα βιαστεί να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Η ιστορική συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας, που υπογράφτηκε προχθές και οι διπλωματικές επαφές με την Αίγυπτο για τον ίδιο λόγο, όχι μόνο θορύβησαν, αλλά εξόργισαν τους Τούρκους.

Οι δηλώσεις και διαπιστώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε. Αποστολάκη, από τον Οκτώβριο του 2018 και τις επαναλαμβάνει, είναι πάντα επίκαιρες : “Εάν χρειαστεί να πολεμήσουμε δεν θα συμπολεμήσει κανένας δίπλα μας”, συμπληρώνοντας πως “εάν ανέβουν οι Τούρκοι σε βραχονησίδα μας θα την ισοπεδώσουμε”. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι τα τουρκικά πλοία θα εμφανιστούν κάποια στιγμή μέσα στα όρια των ελληνικών δικαιωμάτων και θα συνοδεύονται από πολεμικά. Γι’ αυτό η εγρήγορση, η αποφασιστικότητα και η εθνική συνεννόηση  αναγκαιούν περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Σαν επιστέγασμα όλων αυτών θα παραθέσουμε τη δήλωση  για τον Ερντογάν, του Τούρκου ιστορικού-εθνολόγου Σουκρού Ιλιτζάκ που ζει στην Ελλάδα, απ’ το καθεστώς του οποίου διώχτηκε: “…Ο Ερντογάν δεν αποτελεί μια εξαίρεση στην εποχή μας. Η ανθρωπότητα έχει αρχίσει  να χάνει τον μπούσουλα για ακόμα μια φορά  και ο κόσμος έχει γεμίσει με ηγέτες με δικτατορικές διαθέσεις”. Και σίγουρα  έχει δίκιο..!

                                                Κώστας Μπουμπουρής

                                         Αστυν. Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας

                                              (k.boubouris@yahoo.gr)