Η γυναίκα από το χθες στο σήμερα Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στο Καρπενήσι

2165

Το Καρπενήσι τίμησε την ημέρα μνήμης για τα δικαιώματα της Γυναίκας με μια πολύ όμορφη βραδιά αφιερωμένη στη Γυναίκα ανήμερα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της στις 8 Μαρτίου που διοργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας και το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Καρπενησίου. Ήταν μια βραδιά που αγκάλιασε την γυναίκα τιμώντας την με τον πιο όμορφο τρόπο, δείχνοντας ότι η Γυναίκα μπορεί να είναι Μάνα, Αδερφή, Σύζυγος, Εργαζόμενη. Ήταν μια βραδιά που έδειξε με την πορεία της γυναίκας από την παραδοσιακή της εικόνα του χθες, στη σύγχρονη πραγματικότητα μέσα από το θέατρο, τον χορό και το τραγούδι.
Στο πρώτο μέρος η κυρία Χριστίνα Κανακά- Gantenbein, MD, Phd, FMH (CH) Καθηγήτρια Παιδιατρικής ανέπτυξε τον πολυσύνθετο ρόλο της γυναίκας στη σύγχρονη εποχή. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από την ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου παρουσιάζοντας την ιστορική διαδρομή από αρχές του προηγούμενου αιώνα, την γυναίκα του 40΄ που καλείτε να παίξει διπλό κοινωνικό ρόλο μητέρας και πατέρα, με τον αποχωρισμό του άντρα που φεύγει για τον πόλεμο. Η επανάσταση και ανάγκη για χειραφέτηση των γυναικών στις δεκαετίες ‘60 & ‘70, έδωσαν την σειρά στη δεκαετία το ‘80 με την γυναίκα να αναζητά το ρόλο της στην εργασία και να επαναστατεί, για να φτάσουμε στη σύγχρονη μορφή γυναίκας που συνδυάζει όλους τους κοινωνικούς ρόλους. Τους αντίστοιχους ρόλους γυναικών του δρώμενου ενσάρκωσαν με επιτυχία οι Κυριακή Θεοδωρογιάννη, Μαρία Χαντζοπούλου, Παρασκευή Κόγια, Νεκταρία Δημητρίου, Βασιλική Νικοπούλου. Ακολούθησε χορευτικό πρόγραμμα και η χορωδία του Πολιτιστικού Α.Σ Λαμίας «Καλλίχορος». Την βραδιά έκλεισαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγίας» που παρουσίασε ευρωπαϊκούς χορούς, κάνοντας ένα ταξίδι στις κουλτούρες του κόσμου.
Πολλοί ήταν εκείνοι που παραβρέθηκαν στην όμορφη βραδιά. Συγκεκριμένα ο κ. Νίκος Σουλιώτης απηύθυνε χαιρετισμό σε όλες τις γυναίκες της βραδιάς και μίλησε θερμά για το σύγχρονο προφίλ των γυναικών, αναφερόμενος σε μια γυναίκα πυροσβέστη που συντόνιζε την πυρόσβεση της φωτιά που βρίσκονταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη στο Καρπενήσι. Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Καρπενησίου και Υπεύθυνη της Επιτροπής Ισότητας κ. Γεωργία Γκαρίλα. Το ‘παρών’ έδωσαν ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ Γεώργιος, η Πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κ. Σοφία Ζαλοκώστα, ο κ. Ταξιάρχης Κουτρομάνος Αντιδημαρχος Καρπενησίου, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου κ. Ηλίας Τσώνης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας κ. Ιουλία Πετροπούλου.
Η βραδιά τελείωσε με βραβεύσεις των συλλόγων για την συνεισφορά τους από το Δήμο Καρπενησίου και με πλούσιο μπουφέ που προσφέρονταν στους παρευρισκόμενους με τοπικά Ευρυτανικά προϊόντα.