‘Όταν ο κόσμος  μας γύρω αλλάζει, όταν πονά, όταν ουρλιάζει… είναι ώρα μόνο για σιωπή, για προσευχή, για γνώση, για επίγνωση…

‘‘ Όλες κατά βάση οι πνευματικές παραδόσεις συγκλίνουν στο ίδιο μήνυμα, στο εξής ερώτημα: «Ποιος είμαι;»

Η αρχέγονη αίσθηση που έχουμε όταν παρατηρούμε τα άστρα τη νύχτα ή όταν ακούμε τον ήχο των κυμάτων του ωκεανού ή βλέπουμε την ομορφιά της Φύσης, φαίνεται να χάνεται, καθώς μεγαλώνουμε και μας απασχολούν τα καθημερινά.

Είναι αυτό άραγε η ανθρώπινη μοίρα, από την οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε;

Βαθιά μέσα μας ξέρουμε ενστικτωδώς ότι δεν μπορεί να είναι έτσι. Η κοινωνία μας όμως μας λέει άλλα, είμαστε πολυάσχολοι με τη ζωή και χάνουμε την αίσθηση του θαυμασμού. Έτσι καταλήγουμε να είμαστε «ενήλικος άνθρωπος», που επαναλαμβάνει διαρκώς τα ίδια και τα ίδια, κατά τρόπο τόσο μηχανιστικό, ώσπου μια μέρα πεθαίνουμε.Προκειμένου να κερδίσουμε την αίσθηση του εαυτού μας, ας ακούσουμε τι έχει να πει ο Σωκράτης, ο μεγάλος φιλόσοφος: «εν οίδα, ότι ουδέν οίδα». Νομίζουμε ότι ξέρουμε, είναι όμως αυτό αλήθεια; Τι ξέρουμε; Όταν δεν έχουμε καν απάντηση στο ερώτημα «Ποιος είμαι;». Ο Σωκράτης δίδασκε ότι πρέπει να ξεκινήσει κανείς από την παραδοχή του δικού του πεπερασμένου νου και, στη συνέχεια, όπως δίδασκε με την μέθοδό του, που αφορά στη διατύπωση ερωτήσεων και μέσω συζήτησης-διαλεκτικής-με τους μαθητές του, μια νέα αλήθεια αναφύεται.

Έχουμε διάφορα επίπεδα ύπαρξης και διαφορετικούς χρόνους. Υπάρχει σοφία σε κάθε επίπεδο. Υπάρχει η σοφία της Γης. Υπάρχει η σοφία του Ήλιου. Υπάρχει η σοφία του ανθρώπινου σώματος. Υπάρχει η σοφία των ζώων και των φυτών, η σοφία της ζωντανής Γης. Όλα συνεργάζονται, συχνά υπό μορφή ανταγωνισμού, και ακριβώς αυτά τα όλα τα ονομάζουμε σύμπαν. Οι εμπειρίες δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν και δεν μπορούν να εξεταστούν ως αντικείμενα. Οι ποιότητες των εμπειριών είναι τα qualia. Η αίσθηση του κόκκινου χρώματος, μια σκέψη, η βίωση του χρόνου, όλα είναι qualia. Τα qualia είναι όρος λατινικός που σημαίνει «τι είδος». Τα qualia/εμπειρίες μας δίνουν την εντύπωση ότι υπάρχουν «εξωτερικά» αντικείμενα. Εμπειρίες όπως το χρώμα, η μυρωδιά, ο χρόνος, ο χώρος κ.ά. μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε ότι τα qualia είναι τα θεμελιώδη οικοδομικά υλικά του σύμπαντος, και όχι τα σωματίδια, τα άτομα ή τα υλικά αντικείμενα.

Η ιδέα συμφωνεί κατά βάση με την κβαντομηχανική. Είναι η απόδειξη του τρίτου Νόμου της Φύσης. Όλα είναι εμπειρίες. Η Επιστήμη του μέλλοντος θα μελετά την ουσία των εμπειριών.’’

Απόσπασμα από το βιβλίο του Μηνά Καφάτου «Επιστήμη, πραγματικότητα & καθημερινή ζωή» από τις εκδόσεις Π. Ασημάκης.