Η ‘’Εργατική Πρωτομαγιά’’ καθιερώθηκε σαν παγκόσμια ημέρα των εργατικών διεκδικήσεων τον Ιούλιο του 1889 στο Παρίσι. Επιλέχτηκε η συγκεκριμένη μέρα προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των θυμάτων της αιματηρής καταστολής των εργατών του Σικάγου την 1η Μάη 1886 που ζητούσαν την καθιέρωση του 8ώρου και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Στη χώρα μας η καθιέρωση της ‘’Εργατικής Πρωτομαγιάς’’ έγινε το 1893 με την διεκδίκηση από τα εργατικά συνδικάτα της 8ωρης εργασίας και της Κυριακής αργίας, άσχετα αν χρειάστηκαν δεκαετίες μετά για την καθιέρωσή τους.
Ο μήνας Μάης στο πέρασμα του χρόνου, σημαδεύτηκε στην Ελλάδα από μεγάλα δραματικά γεγονότα που επηρέασαν την κοινωνικοπολιτική ζωή του τόπου.
Στις 8 Μάη 1936 υπό το καθεστώς Μεταξά και κάτω από δρακόντεια μέτρα με επίκεντρο τη ‘’φτωχομάνα’’ Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν εκδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για εργασιακά, ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν ταυτόχρονα στο Λαγκαδά στις Σέρρες, στην Ξάνθη, στην Καρδίτσα το Βόλο κι αλλού με οργανωμένα παλλαϊκά συλλαλητήρια και πορείες. Ο Στρατοχωροφύλακες με βία και πυροβολισμούς προσπάθησαν στη Θεσσαλονίκη να εμποδίσουν την πορεία προς το Διοικητήριο της πόλης. Τραγικό αποτέλεσμα εκείνων των ημερών ήταν 16 νεκροί και πολλοί τραυματίες. Πρώτο θύμα ήταν ο 30χρονος εργάτης Τάσος Δούσης από πυροβολισμό. Ο νεκρός μεταφέρεται πάνω σε μια ξηλωμένη πόρτα από τους διαδηλωτές, που κατευθύνονται προς το Διοικητήριο και οι ταραχές γενικεύτηκαν. Στις 15 του μήνα κυκλοφόρησε από την εφημερίδα ‘’Ριζοσπάστης’’ ο θρήνος της μάνας του Τούση, Κατίνας Τούση, πάνω στο νεκρό παιδί της στην ξύλινη πόρτα, απαθανατισμένος από φωτογράφο της εποχής. Από την εικόνα αυτή εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος και έγραψε το ανεπανάληπτο αριστούργημα, τον ‘’Επιτάφιο’’, που μελοποιήθηκε αργότερα από τον Μίκη Θεοδωράκη.
Στις 22 Μάη 1962 πάλι στη Θεσσαλονίκη, δολοφονήθηκε ο Αρκάδας βουλευτής της ΕΔΑ , γιατρός, Γρηγόρης Λαμπράκης. Το παρακράτος της κυβερνώσας τότε Δεξιάς σε όλο του το μεγαλείο με τους τραμπούκους εγκάθετους Γκοτζαμάνηδες. Ο τότε Πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, δήλωνε εκείνο το αμίμητο: ‘’Ποιός επί τέλους κυβερνά αυτή τη χώρα !’’ Κατά την διάρκεια της ανάκρισης, όσο κι αν οι αρχές ασφαλείας προσπάθησαν να αποκρύψουν στοιχεία και να παρουσιάσουν την δολοφονία ως ατύχημα, ένας θαρραλέος ανακριτής, ο αείμνηστος Χρήστος Σαρτζετάκης ξεσκέπασε τους δολοφόνους και τους ηθικούς αυτουργούς. Οι υπαίτιοι οδηγήθηκαν στην Δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν, άσχετα αν λίγο μετά η Χούντα των Συνταγματαρχών τους αμνήστευσε!
Ξημερώματα Πρωτομαγιάς 1976 σκοτώθηκε στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης σε ένα ‘’ύποπτο’’ τροχαίο δυστύχημα ο 38χρονος βουλευτής, η εμβληματική μορφή του Αντιδικτατορικού αγώνα, Αλέκος Παναγούλης.
Η 19η Μάη καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων το 1994. Γεγονότα, ημερομηνίες και χρονολογίες που άλλαξαν τα πολιτικοκοινωνικά δεδομένα της χώρας. Καλό μήνα σε όλους !

                                       Κώστας Μπουμπουρής  
                                  Αστυν.Δ/ντής ε.α.-Συγγραφέας
                                       (k.boubouris@yahoo.gr)